Οι Σύλλογοι γονέων & κηδεμόνων των παραπάνω Σχολείων Λαμίας, εκφράζουν τον προβληματισμό και την θλίψη τους για τα όσα εξελίσσονται σχετικά με το 9ο Γυμνάσιο Λαμίας στο οποίο φοιτούν τα παιδιά μας. Να σημειώσουμε ότι το 9ο Γυμνάσιο Λαμίας λειτούργησε για πρώτη φορά την τρέχουσα σχολική περίοδο (2017-2018) με τρία τμήματα Α’ γυμνασίου.
Μετά από εισήγηση της προϊσταμένης αρχής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Φθιώτιδας και με δεδομένη την αναγκαιότητα μεταφοράς του εργαστηρίου ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Φθιώτιδας το Δημοτικό Συμβούλιο Λαμιέων αποφάσισε τον Απρίλιο του 2017 την μεταστέγαση του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. στις εγκαταστάσεις του νέου 9ου Γυμνασίου Λαμίας χωρίς να υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές.
Κανένας σύλλογος ουδεμία αντίρρηση φέρει στη συγκεκριμένη απόφαση, με προϋπόθεση βέβαια ότι τηρούνται οι προβλεπόμενες προδιαγραφές ασφάλειας και εκπαίδευσης και για τα δύο σχολεία, που θα συστεγασθούν. Απόψεις και τακτικές για αντίσταση σ’ αυτή τη συστέγαση είναι απορριπτέες για τα μέλη των συλλόγων γονέων- κηδεμόνων των παραπάνω σχολείων Λαμίας.
Οι ενστάσεις και οι προβληματισμοί των Συλλόγων μας έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι εάν εφαρμοστούν οι πρόχειροι σχεδιασμοί των αρμοδίων αρχών, το 9ο Γυμνάσιο Λαμίας δεν θα έχει μέλλον. Σύμφωνα μάλιστα με επίσημη δήλωση του προϊσταμένου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Φθιώτιδας Σπύρου Πιλιτζίδη «…θα οδηγηθεί στην κατάργησή του…»
Επίσης σύμφωνα με τους ίδιους σχεδιασμούς δεν τηρούνται οι βασικοί κανόνες ασφαλείας για τους μαθητές, κατά την γνώμη μας, για κανένα από τα δύο σχολεία. Και εξηγούμε:
- Το σχολικό συγκρότημα διαθέτει σύμφωνα με την νομοθεσία δύο σκάλες εισόδου και εξόδου των μαθητών.
- Μετά την συστέγαση θα δοθεί μία σκάλα σε κάθε σχολείο.
- Τι θα γίνει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, π.χ. σεισμού ή πυρκαγιάς; το σύνολο των μαθητών θα αναγκαστούν να στοιβαχτούν σε μία σκάλα μικρών διαστάσεων. (Δε μπορεί η σκάλα χρήσης να γίνει και σκάλα διαφυγής έκτακτης ανάγκης).
- Πληρούνται οι προδιαγραφές για το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ αφού θα αναπτυχθεί σε Όροφο και όχι στο Ισόγειο όπως προβλέπεται;
- Στον 2° όροφο υπάρχει μία βεράντα με πρόσβαση για τους μαθητές την ώρα του διαλείμματος. Με βάση τους νέους σχεδιασμούς η βεράντα αυτή θα κλείσει και θα αποτελέσει επέκταση αίθουσας διδασκαλίας. Υπάρχει ο οικοδομικός σχεδιασμός για κάτι τέτοιο; Τι θα γίνει σε περίπτωση σεισμού; Θα αντέξει ο όροφος;
- Η οικοδομική άδεια αναφέρει 250 παιδιά στο σύνολο των εγκαταστάσεων, πως λοιπόν θα χωρέσουν 225 έως 275 παιδιά στο 2° όροφο τη χρονιά που θα χρειαστεί 9 ή 10 τμήματα το 9ο Γυμνάσιο; Ποιος αναλαμβάνει τέτοια ευθύνη;
Εκτός όμως των θεμάτων ασφαλείας υπάρχει και το θέμα των βασικών υποδομών και εξοπλισμού του σχολείου. Θεωρούμε απαράδεκτο το 2018 ένα νέο σχολείο να μην μπορεί να προσφέρει στους μαθητές τους τα βασικά για την καλύτερη εκπαίδευσή τους και την εξέλιξή τους. Είναι απαράδεκτο όταν ένας γονέας στερείται ακόμη και βασικά υλικά αγαθά για να προσφέρει στο παιδί του την καλύτερη δυνατή παιδεία ενώ αφαιμάσσεται φορολογικά το νέο δημόσιο σχολείο να μην μπορεί να τους προσφέρει ούτε τα βασικά και υποχρεωτικά.
Και σας εξηγούμε, ότι ενώ με το παρόν κτιριολογικό πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί αίθουσα βιβλιοθήκης για το 9ο Γυμνάσιο, αυτή καταργείται, αφού η αίθουσα θα χωριστεί για να γίνουν τρία νέα τμήματα για τους μαθητές. Εργαστήριο χημείας και φυσικής καταργούνται αφού επίσης πρέπει να δοθούν οι χώροι για την συστέγαση. Τα δυο αυτά Σχολεία χάνουν το καθένα από ένα προαύλιο κι ένα γήπεδο και πολλά ακόμη παραδείγματα…
Με βάση αυτές τις σκέψεις είναι απορίας άξιο, πως όλες οι αρχές μαζί και το Υπουργείο Παιδείας προχωρά στην προσπάθεια συστέγασης των δύο σχολείων την ώρα που στην πράξη κανένα από τα δύο δεν θα λειτουργεί όπως πρέπει να λειτουργεί ένα δημόσιο σχολείο. Απορία προκαλεί πώς αγνοείται από την δημοτική αρχή Λαμιέων έγγραφο των αρχών εκπαίδευσης σύμφωνα με βάση το οποίο ενώ προβλέπεται η νότια Λαμία να παρουσιάσει δυναμική ανάπτυξη μαθητών για το 9° γυμνάσιο, υπάρχει επί λέξει αναφορά: « …η υλοποίηση της απόφασης συστέγασης σηματοδοτεί την κατάργηση του 9ου Γυμνασίου Λαμίας »
Απορία προκαλεί επίσης το γεγονός ότι ακόμη και το Υπουργείο παιδείας στην απόφασή του σημειώνει ότι δεν έχει στοιχεία για τη μελλοντική δυναμικότητα σε πλήρη ανάπτυξη του 9ου Γυμνασίου και ότι δεν έχει γίνει έλεγχος επάρκειας των διατιθέμενων χώρων για την κάλυψη των μελλοντικών στεγαστικών αναγκών. Επίσης εκτιμά πως με τον παρόντα σχεδιασμό του σχολικού συγκροτήματος δεν είναι εφικτό να διατεθούν όλα τα προβλεπόμενα σημεία πρόσβασης για τα ΑΜΕΑ.
Η εύρυθμη λειτουργία του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ αναιρείται απ την ανάπτυξή του σε όροφο. Οι τουαλέτες δε πληρούν προδιαγραφές ΑΜΕΑ, η πρόσβαση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων καθίσταται δυσχερής σε άτομα με κινητικά προβλήματα. Παρόλα αυτά αποφασίζει θετικά για την συστέγαση.
Οι Σύλλογοι των παραπάνω σχολείων Λαμίας ζητούν γενναία στάση των αρμοδίων αρχών και απαιτούν ξεκάθαρες απαντήσεις:
Κύριοι
- Θέλετε να συνεχίσει την λειτουργία του το 9ο Γυμνάσιο Λαμίας ή θα πάμε στην εύκολη λύση του διαίρει και βασίλευε, αλλάζοντας τη κατανομή του 9ου με τις τραγελαφικές περσινές πρακτικές; Άλλη απόφαση το βράδυ κι άλλη το ξημέρωμα όπου Σχολεία συστεγαζόμενα (το 14 και 20 Δημοτικά) να διαχωρίζονται στη κατανομή τους, το ένα να επιβραβεύεται και το άλλο να τιμωρείται; (παράβλεψη της παρ.12 Π.Δ 201/1998 = Απαγορεύεται η προνομιακή μεταχείριση ενός εκ των δύο και όταν πρόκειται για κατανομή αυτή γίνεται χωροταξικά).
- Πρέπει τα σχολεία να είναι ασφαλή για τους μαθητές τους;
- Πρέπει το νέο δημόσιο σχολείο να δίνει τα εφόδια στους μαθητές του για ένα καλύτερο μέλλον, για μία καλύτερη εκπαίδευση;
- Αντέχετε το βάρος της προχειρότητας σε υποδομές;
- Θεωρείτε λογικό να σπαταληθούν χρήματα για λύσεις που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποδειχθούν μη λειτουργικές;
- Θεωρείτε λογικό αντί να δοθεί μόνιμη λύση στο χρόνιο πρόβλημα στέγασης του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ να προβείτε σε μια προσωρινή -αλλά όπως δείχνει η εμπειρία μόνιμη- κατάσταση η οποία θα οδηγήσει στην υπολειτουργία δύο σχολείων;
Σας καλούμε σε διάλογο με στόχο την αναθεώρηση των ειλημμένων αποφάσεων και την επανεξέταση του ζητήματος στέγασης του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. σε μια ορθολογική και μακρόπνοη προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα στη πόλη μας, την κατανομή των μαθητών αλλά και την εξασφάλιση μιας ΔΙΚΑΙΗΣ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ και ΜΟΝΙΜΗΣ λύσης στο πρόβλημα της στέγασης του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ!
Επιπλέον καλούμε και το σύλλογο Γονέων του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε συνεργασία, ώστε να διεκδικήσουμε από κοινού δύο σχολεία λειτουργικά, με υποδομές, με εξοπλισμό για εργαστήρια, ανοιχτά στην έρευνα και την γνώση για όλους τους μαθητές του και όχι χώρους διεκπεραίωσης της μαθησιακής διαδικασίας.
Υ.Γ. Για όλα όσα δηλώνουμε, βασιζόμαστε σε έγγραφα και έχουν διακινηθεί από τις αρμόδιες αρχές, τα οποία οι σύλλογοι διαθέτουν προς επιβεβαίωση των παραπάνω.
ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ/ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ:
- ΜΑΝΤΖΑΝΑ ΙΩΑΝΝΑ (9ο Γυμνάσιο Λαμίας)
- ΑΓΓΕΛΗΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ (21ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας)
- ΜΠΑΜΠΕΤΑ ΆΝΝΑ (7ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας)
- ΖΑΡΚΑΔΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ (14ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας)
- ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (20ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας)