Βαθιά θρησκευόμενος δήλωσε ο Νίκος Κοντοστάθης, γνωστότερος στο πανελλήνιο ως ψευτογιατρός, ο οποίος κατηγορείται για το θάνατο πολλών, αφελών, συμπατριωτών μας, οι οποίοι πίστεψαν για άλλη μια φορά τις ανοησίες και τις ψεύτικες ελπίδες που τους προσέφερε.
Είναι γνωστό ότι η φιλοπατρία είναι ενίοτε το καταφύγιο του κάθε απατεώνα. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο συμβαίνει και με τη θρησκεία. Προσπαθώντας να ξεφύγει από τη δικαιοσύνη και από τις κατηγορίες που του έχουν απευθυνθεί, ο ψευτογιατρός επιχειρεί να παίξει το ρόλο του εμπειρικού βοτανολόγου, που έμαθε τα βότανα από τον παππού του και που περνούσε την ώρα του αλλάζοντας θέσεις μεταξύ του αριστερού και δεξιού ψάλτη.
Μένουν οι νεκροί συμπολίτες μας και οι δεκάδες καρκινοπαθείς, καθώς και άλλοι βαριά ασθενείς οι οποίοι πίστεψαν ότι θα μπορούσαν να βρουν γιατρικό στα ματζούνια που τους πρόσφερε έναντι χιλιάδων ευρώ.
Με γνώσεις Ιατρικής από τα βιβλία που διάβαζε ως… παιδί με κληρονομικό «χάρισμα», «συστήθηκε στον ανακριτή ο 47χρονος ψευτογιατρός Νίκος Κοντοστάθης, προσπαθώντας να δικαιολογήσει το «εμπόριο ελπίδας» που πουλούσε σε ασθενείς, προκαλώντας το θάνατο σε τρεις από αυτούς, ανάμεσά τους και δύο παιδιά.
Χωρίς να έχει τον τίτλο του γιατρού, όπως παραδέχτηκε στον ανακριτή, εκμεταλλεύτηκε τη «φήμη» που είχε αποκτήσει σε ασθενείς στους οποίους υποσχόταν ότι με εναλλακτικές θεραπείες θα τους έκανε καλά από τον καρκίνο. Και δεν δίστασε να πει με κυνισμό για τα παιδιά που τελικά έφυγαν από τη ζωή και τον 76χρονο ασθενή που τον εμπιστεύτηκαν πως δεν είχαν ελπίδα να ζήσουν, αρνούμενος ουσιαστικά πως τους εξαπάτησε. ζητούσε από τους ασθενείς να διακόψουν την αγωγή που έπαιρναν. «Ουδέποτε εξέφρασα άποψη ότι η προτεινόμενη από εμένα θεραπεία επιτρέπει από μόνη της την εξάλειψη της πορείας της νόσου στο μέλλον. Το ζητούμενο ήταν η ποιοτική επιμήκυνση της ζωής των κατά τα λοιπά δυστυχώς ετοιμοθάνατων ανθρώπων», φέρεται να είπε, επιμένοντας πως « η έλλειψη κάποιου τίτλου δεν συνεπάγεται έλλειψη γνώσης του αντικειμένου».
Ο ήδη προφυλακισμένος ψευτογιατρός ο οποίος ζήτησε και συγνώμη, λες κι οι ζωές των ανθρώπων που χάθηκαν, μπορούν να επιστρέψουν και πάλι, ισχυρίστηκε πως ήθελε να βοηθήσει εκείνους που είχαν ανάγκη. «Ό,τι έκανα το έκανα από καλή πρόθεση για να τους βοηθήσω όλους και δεν είχα κακή πρόθεση να δημιουργήσω εσκεμμένα οποιοδήποτε κακό. Ουδέποτε ζήτησα και έλαβα από οποιονδήποτε ασθενή χρήματα για εξετάσεις, δεν είχα ούτε το διαγνωστικό κέντρο ούτε τα μηχανήματα να κάνω εξετάσεις. Απλά ορισμένες φορές τους συνόδευα στο διαγνωστικό κέντρο και νοσοκομείο στο οποίο θα έκαναν την εξέταση…» φέρεται να είπε στον ανακριτή.
Με ειδικότητα… βοτανολόγου
Ο 47χρονος κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως αρχικά δεν παρουσιαζόταν ως γιατρός αλλά με την ιδιότητα του βοτανολόγου, έστω και του εμπειρικού, είπε:
«Δεν ψάρευα υποψηφίους ασθενείς αλλά προσέφερα τις υπηρεσίες μου κατόπιν συστάσεων από στόμα σε στόμα». Έριξε μάλιστα μερίδιο της ευθύνης σε όσους τον ..πίστεψαν, λέγοντας πως τις συστάσεις για εκείνον έκαναν οι ίδιοι οι ασθενείς. «Άρχισαν να με συστήνουν περαιτέρω ως γιατρό και ουδέν έπραξα προκειμένου να άρω την πλάνη…Στη συνέχεια με πήρε η κατρακύλα και ξεκίνησα να απολαμβάνω τον τίτλο του γιατρού διανθίζοντας τον με διάφορες επιπλέον ιδιότητες βρισκόμενος σε μία ψυχολογική κατάσταση αδράνειας χωρίς δηλαδή να μου περνάει από το μυαλό ότι αυτό πρέπει να σταματήσει, τόνισε και πρόσθεσε: «Τους έδινα τα βότανα για να αποφύγουν τους πόνους και τα άσχημα συμπτώματα της χημειοθεραπείας».
Παράλληλα, υπερασπίστηκε τις …θεραπείες που συνέστησε στους ασθενείς, λέγοντας πως από μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο προκύπτει ότι οι προτάσεις του «αποτελούν τις κατεξοχήν μεθόδους εναλλακτικής ιατρικής για τον καρκίνο.»
«Ανεξαρτήτως, λοιπόν του ζητήματος της αποτελεσματικότητας τους, η βοτανοθεραπεία και τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν μεθόδους εναλλακτικής ιατρικής» είπε.
Οι μοναχοί και το Άγιο Όρος
Η παρουσία του ως δήθεν γιατρού η οποία μέχρι το 2015, περιοριζόταν σε ένα στενό κύκλο φίλων και γνωστών, επεκτάθηκε όταν επισκέφτηκε τη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος. Εκεί του ανέφεραν ότι αρκετοί μοναχοί αντιμετώπιζαν πρόβλημα προστάτη και πως οι συμβατικές θεραπείες που ακολουθούσαν δεν τους είχαν βοηθήσει. «Τους πρότεινα μία εξειδικευμένη θεραπεία με βότανα η οποία είχε ευεργετικά αποτελέσματα», ισχυρίστηκε, προσθέτοντας πως από τότε η φήμη του εξαπλώθηκε από στόμα σε στόμα.
Μετά τους μοναχούς, που είχαν πρόβλημα με τον προστάτη, επιχείρησε να βοηθήσει με εναλλακτικές θεραπείες, όπως υποστήριξε, μια καλόγρια η οποία έπασχε από καρκίνο στο συκώτι και αντιμετώπιζε έντονες παρενέργειες από τη χημειοθεραπεία.
Τα σκευάσματα που χορηγούσε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του ήταν φυσικά προϊόντα, βασισμένα σε βότανα, βιταμίνες και αποστάγματα. «Σε όλους τους ασθενείς κατέστησα σαφές εξαρχής ότι δεν έχω τη δυνατότητα να χορηγήσω οποιαδήποτε φαρμακευτική συμβατική αγωγή και ότι μπορώ να τους χορηγήσω μόνο βότανα» είπε ενώ όταν ρωτήθηκε για τα χρήματα που έπαιρνε από τους ασθενείς, υποστήριξε: «Τα αιθέρια έλαια είναι ακριβά η αξία τους είναι 2 έως 3 ευρώ και οι υπόλοιπες 20.000 ευρώ αποτελεί το κόστος των αποσταγμάτων και των βαμμάτων».
Οι… αγαθές του προθέσεις απέναντι στους καρκινοπαθείς
Αναφερόμενος δε στα δυο παιδιά που έφυγαν από τη ζωή φέρεται να είπε πως «η ασθένεια από την οποία έπασχαν, είναι ανίατη με πολύ χαμηλό προσδόκιμο ζωής» και πως ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες «η πλήρης ίαση δεν ανήκει στο επίπεδο του προβλεπτού, αλλά του μεταφορικώς «θαύματος»».
Μιλώντας για τον 76χρονο άνδρα που έπασχε από καρκίνο και κατέληξε ανέφερε ότι «η πλήρης ίαση ενός ανθρώπων 76 ετών που πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου ακόμα και σε ιδανικές συνθήκες δεν ανήκει στο επίπεδο του προβλεπτού αλλά του μεταφορικά θαύματος». Μάλιστα, επιχειρώντας να αποδυναμώσει τις κατηγορίες για ανθρωποκτονία με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ισχυρίστηκε πως «όλα αυτά ήταν σε γνώση τόσο των γονέων των άτυχων παιδιών όσο και του 76χρονου».
Ο 47χρονος αντέκρουσε την κατηγορία ότι ζητούσε από τους ασθενείς να διακόψουν την αγωγή που έπαιρναν. «Ουδέποτε είπα σε κάποιον ότι πρέπει να διακόψει τη θεραπεία που είχε επιλέξει να πραγματοποιεί. Απλώς ανέφερα ότι δεν ήταν δυνατόν να λαμβάνονται τα βότανα τις ημέρες που πραγματοποιούνταν χημειοθεραπείες εξαιτίας των στομαχικών παρενεργειών.»
Ο 47χρονος επιχείρησε πολλές φορές να πείσει για τις… αγαθές του προθέσεις, επαναλαμβάνοντας: «Έχω βοηθήσει ανθρώπους, Ιερές Μονές αφιλοκερδώς…». Πρόσθεσε δε πως είναι ψευδή όσα λέγονται για τα ποσά που εισέπραττε.
«Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν ζήτησα το οποιοδήποτε χρηματικό αντάλλαγμα ενώ από τις μοναχές ή τους μοναχούς ζήτησα απλώς την προσευχή τους» φέρεται να είπε προσθέτοντας πως «αν μη τι άλλο είναι έωλο το συμπέρασμα ότι οι γονείς των παιδιών που απεβίωσαν καθώς και ο 76χρονος βρίσκονταν σε κάποιου είδους πλάνη….Προσέφερα θεραπευτικές υπηρεσίες ή σε περίπτωση που κάποιος δεν αποδέχεται αυτές τις μεθόδους προσέφερα θετικές αν μη τι άλλο υπηρεσίες Placebo».
Οι θεραπείες, το μείγμα βοτάνων και τα χιλιάδες ευρώ
Ο κατηγορούμενος ανέφερε πως η θεραπεία των δύο παιδιών είχε φτάσει σε αδιέξοδο και πως τους έδινε ένα μείγμα από 40-45 βότανα.
Την οικογένειά του άτυχου αγοριού, είπε, τη συνάντησε στο τέλος του 2015 στην καφετέρια ενός νοσοκομείου και εκεί τον ενημέρωσαν για την κατάσταση του χωρίς, ωστόσο, να του δείξουν εξετάσεις. Ο 47χρονος ισχυρίστηκε πως τους είπε ότι εκτός από την ιδιότητα του ως βοτανολόγος έχει και ιατρικές γνώσεις χωρίς, ωστόσο, να έχει αποκτήσει πτυχίο ιατρικής. Άλλωστε, όπως διευκρίνισε, συναντούσε τους ασθενείς σε χώρους νοσοκομειακούς μετά από επιθυμία των συγγενών τους που βρίσκονταν ήδη εκεί.
«Σε όλους τους ασθενείς κατέστησα σαφές εξαρχής ότι δεν έχω τη δυνατότητα να χορηγήσει οποιαδήποτε φαρμακευτική συμβατική αγωγή και ότι μπορώ να τους χορηγήσουν μόνο βότανα» τόνισε και σε μια προσπάθεια να εξηγήσει γιατί πήρε χρήματα από τους ασθενείς υπογράμμισε ότι «τα αιθέρια έλαια είναι ακριβά η αξία τους είναι 2 έως 3 ευρώ και οι υπόλοιπες 20.000 ευρώ αποτελεί το κόστος των αποσταγμάτων και των βαμμάτων».
«Εγώ δεν έλαβα κάποια αμοιβή, δεν βιοπορίζομαι από αυτό τις γνώσεις αυτές τις είχα αποκτήσει από μικρή ηλικία» φέρεται να ανέφερε και εξήγησε γιατί νόμιζαν πως ήταν γιατρός λέγοντας: «Από μικρός διάβαζα ιατρικά βιβλία. Είχα πολλές ιατρικές γνώσεις και έτσι εύκολα μπορούσε κάποιος να με περάσει για γιατρό».
Μιλώντας για την περίπτωση του άτυχου κοριτσιού ανέφερε πως προσπαθούσε να κάνει καλύτερες τιμές «γιατί προέρχομαι από στρατιωτική οικογένεια και ο πατέρας της είναι στρατιωτικός… Όταν κατάλαβα την ανάγκη των ανθρώπων όχι μόνο δεν κράτησα την επιταγή η οποία ανταποκρινόταν στο ύψος των βοτάνων που είχα προσφέρει αλλά εστάλησαν ανώνυμα ταχυδρομικά στο Άγιο Όρος από εμένα. Όχι μόνο δεν κέρδισα σε αυτή την περίπτωση αλλά και ζημιώθηκα, με μεγάλη μου ευχαρίστηση κατανοώντας την ανάγκη των ανθρώπων» ισχυρίστηκε.
Στη συνέχεια της απολογίας του, εξηγώντας γιατί ένας γιατρός ζήτησε τη βοήθεια του για να θεραπευτεί η μητέρα του ο κατηγορούμενος είπε πως η γυναίκα είχε εξαντλήσει οποιαδήποτε μορφή συμβατικής θεραπείας και ήθελε να ακολουθήσει μία αγωγή βασισμένη σε βότανα. «Απευθύνθηκε σε μένα. 22.000 ευρώ αντιπροσώπευαν το αντίτιμο που εισέπραξα για την αγορά των βοτάνων, επρόκειτο για βότανα που δεν υπήρχαν στο Πήλιο και που τα προμηθεύτηκα εγώ ο ίδιος και τους τα έδωσα, αξίας 3.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα βάμματα, αποστάγματα ήταν αξίας 14.000 ευρώ» είπε.
Ο κατηγορούμενος, μάλιστα, ισχυρίστηκε πως τα τελευταία χρόνια ασχολείται με αγροτικές εργασίες, διαθέτει ελαιόδεντρα και κατασκευάζει ξυλόγλυπτες εικόνες κατόπιν παραγγελίας ενώ νωρίτερα είχε μία εταιρία τηλεπικοινωνιακών ειδών και ασχολούνταν με εμπόριο ηλεκτρονικών ειδών , η οποία εδώ και τέσσερα χρόνια είναι ανενεργή.
Πηγή-zougla.gr