Qatargate: «Προτιμούμε να κρυώνουμε, παρά να αγοραστούμε»

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
4 Min Read

Από την επίθεση φιλίας της ΕΕ στο Κατάρ στην παραδοχή ότι «η Ευρώπη, ψάχνοντας απεγνωσμένα για ενέργεια, δεν τήρησε {LF}τις αναγκαίες διπλωματικές αποστάσεις»

Μπορεί το Qatargate να προκάλεσε κύμα αποστασιοποίησης της ΕΕ από το Κατάρ, συνέβαινε όμως το ακριβώς αντίθετο μέχρι πρότινος. Στις 7 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωνε επισκεπτόμενος την Ντόχα για τα εγκαίνια της πρώτης στην ιστορία αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Κατάρ: «Η επίσκεψή μου εδώ είναι ένα σημαντικό μήνυμα της πολιτικής μας βούλησης να ενισχύσουμε τους δεσμούς με το Κατάρ. Υπάρχει πολιτική βούληση να βελτιώσουμε τις πολύ καλές σχέσεις με το Κατάρ και να αναβαθμίσουμε το επίπεδο των κοινών μας φιλοδοξιών».

Ηταν η πρώτη επίσκεψη του Μισέλ στην περιοχή και το Κατάρ σε μια εποχή που οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έσπευδαν να τονίσουν την πρόθεση της ΕΕ να ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις με τη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου. Οι τόνοι ήταν εντελώς διαφορετικοί από το μήνυμα που έστειλε η Ρομπέρτα Μετσόλα στην ολομέλεια τη Δευτέρα, κλείνοντας την παρέμβασή της για το Qatargate: «Προτιμούμε να κρυώνουμε, παρά να αγοραστούμε».

Τα πρώτα βήματα στη συνεργασία ΕΕ – Κατάρ έγιναν στο πλαίσιο της Συμφωνίας Συνεργασίας ΕΕ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) το 1988, αλλά ενισχύθηκε περαιτέρω με τον Διακανονισμό Συνεργασίας ΕΕ – Κατάρ που υπογράφηκε το 2018. Η κρίση στο Αφγανιστάν, όπου το Κατάρ βοήθησε στην εκκένωση πολιτών της ΕΕ, και ο ουκρανικός πόλεμος φέτος, καθώς το Κατάρ βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ ως προμηθευτής ενέργειας, έφεραν ακόμη πιο κοντά Κατάρ και ΕΕ.

«Η σημασία που αποδίδει η ΕΕ στην περιοχή του Κόλπου γενικά και στο Κατάρ ειδικότερα αντικατοπτρίζεται επίσης στην κοινή ανακοίνωση της ΕΕ για μια «Στρατηγική εταιρική σχέση με τον Κόλπο»», που εγκρίθηκε τον Μάιο του 2022, αναφέρουν πηγές στις Βρυξέλλες.

- Advertisement -

Τακτικές επισκέψεις

Εξού και οι τακτικές επισκέψεις στην Ντόχα υψηλόβαθμων ευρωπαίων αξιωματούχων και υπό την πίεση να διασφαλίσει η Ευρώπη νέους προμηθευτές ενέργειας για να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο. Το είπε, άλλωστε, στην αρχή της εβδομάδας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Συνεργαζόμαστε με το Κατάρ σε διμερή θέματα, όπως είναι η διαφοροποίηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα».

Τις επισκέψεις ευρωπαίων αξιωματούχων κατέγραφε ανελλιπώς στον λογαριασμό του στο Twitter ο Κριστιάν Τούντορ, ο πρώτος αντιπρόσωπος της ΕΕ στο Κατάρ και όλες σχεδόν συνοδεύονται με το μήνυμα «ο διάλογός μας συμβάλλει στην ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής μας σχέσης».

Ανάμεσά τους ο Ενρίκε Μόρα, αναπληρωτής γ.γ. της ΕυρωπαϊκήςΥπηρεσίας ΕξωτερικήςΔράσης (ΕΥΕΔ), ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, η Εύα Καϊλή.

Στα tweets του Τούντορ η επίσκεψη Καϊλή προβάλλεται με ιδιαίτερη θέρμη. Περιελάβανε άλλωστε συναντήσεις με πολλά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. Η επίσκεψη Καϊλή, όπως μας ενημερώνει η πρόεδρος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Αραβική Χερσόνησο (DARP) Χάνα Νιούμαν, έγινε την περίοδο που είχε αρχικά σχεδιαστεί ταξίδι της DARP, το οποίο όμως ακύρωσε το Κατάρ, επικαλούμενο εργασίες ανακαίνισης στο κτίριο του συμβουλίου Shura.

«Αφού προσκλήθηκε η κυρία Καϊλή στο Κατάρ, τη στιγμή της σχεδιαζόμενης αποστολής μας και συμμετείχε σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου, έψαχνα μια εξήγηση» λέει με νόημα στα «ΝΕΑ», επισημαίνοντας ότι ανέβαλε επ’ αόριστον το προγραμματισμένο για τον Φεβρουάριο ταξίδι της στο Κατάρ. Και η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου σχεδίαζε να μεταβεί στη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ τις επόμενες εβδομάδες. Ακύρωσε την επίσκεψη στο δεύτερο.

«Η Ευρώπη, ψάχνοντας απεγνωσμένα για ενέργεια, δεν τήρησε τις αναγκαίες διπλωματικές αποστάσεις από το Κατάρ, που βρήκε την ευκαιρία να προωθήσει μια καλή εικόνα την ώρα που η φιλοξενία του Παγκοσμίου Κυπέλλου αποδείχθηκε ότι άνοιξε τον ασκό αρνητικής κριτικής για τη χώρα» επεσήμανε πηγή στις Βρυξέλλες.

in.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *