Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «έχει αρχίσει να ρετάρει».
Ο κ. Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα στο άδειασμα που έκανε το Μέγαρο Μαξίμου στο υπουργείο Άμυνας, περί «παγώματος» των συζητήσεων με την Τουρκία για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Όπως είπε, η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό και έχει ξεκινήσει τις σπασμωδικές κινήσεις.
Επίσης αναφέρθηκε εμμέσως στον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Αντώνη Διαματάρη, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι δεν έχει μεταπτυχιακό, όπως έγραφε στο βιογραφικό του λέγοντας: «Έχω την αίσθηση ότι τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση του κου Μητσοτάκη έχει αρχίσει να ρετάρει. Τόσο που η πανίσχυρη μιντιακή και επικοινωνιακή ομπρέλα που έχει στηθεί για να τους προστατεύει δε μπορεί να πια να κρύψει ούτε τα σκάνδαλα, ούτε την ανικανότητα, ούτε την ασυνεννοησία, ούτε τη fake αριστεία. Όλα αυτά βέβαια θα ήταν αντικείμενο σκωπτικής αντιμετώπισης, αν δεν αφορούσαν τις ζωές μας και αν δε λάμβαναν χώρα και σε κρίσιμους τομείς που αφορούν στη διαχείριση των κρίσιμων εθνικών μας θεμάτων ή της προσφυγικής κρίσης. Διότι το να καλύπτει ψευδόμενους και απατεώνες υφυπουργούς ή διωκόμενους για σκάνδαλα συμβούλους και συνεργάτες, ή να διορίζει παντού σε κρατικές θέσεις με κριτήρια αναξιοκρατίας και πελατειακής δοσοληψίας, ήταν αναμενόμενο».
Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά σημείωσε: «Με την πρωτοφανή ενέργεια να προχωρήσει η Τουρκία σε μια νομικά ανυπόστατη Συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ με τη Λιβύη, παρακάμπτοντας τη Κρήτη, τα νησιά μας του Νοτιοανατολικού Αιγαίου και φυσικά το ίδιο το Διεθνές Δίκαιο. Και η κυβέρνηση όχι μόνο βρέθηκε απροετοίμαστη μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη, που θα έπρεπε τουλάχιστον να είχε προβλέψει τη πιθανότητα να συμβεί».
Αναφερόμενος στα περί παγώματος των συζητήσεων με την Τουρκία αναρωτήθηκε «αν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης αυτή»: «Όχι μόνο δεν είχε προετοιμάσει κανένα σχέδιο αντίδρασης, αλλά κατελήφθη από τον απόλυτο πανικό και άρχισε τις σπασμωδικές κινήσεις. Βγαίνουν, λοιπόν χθές, επίσημες πηγές του Υπουργείου Άμυνας και διαρρέουν στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι με πρωτοβουλία της Αθήνας παγώνουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία.Και αυτό μια μόνο μέρα πριν τη συνάντηση Μητσοτάκη -Ερντογαν. Και λίγες ώρες αργότερα, βγαίνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου και αδειάζουν το Υπουργείο Άμυνας, λέγοντας ότι οι τεχνικές συζητήσεις για τα ΜΟΕ θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Ελληνικές “πηγές” εναντίον ελληνικών “πηγών”, λίγες ώρες πριν ο ¨Ελληνας πρωθυπουργός συναντήσει τον Ερντογάν. Και διερωτώμαι : Είναι αυτή εικόνα σοβαρής και υπεύθυνης κυβέρνησης που χειρίζεται κρίσιμα εθνικά θέματα;» είπε.
«Τελικά ανακοίνωσαν πως δεν θα κλείσουν τη Μόρια»
Για το προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Το βέρτιγκο όμως της κυβέρνησης δεν εξαντλείται στον πανικό και την πρωτοφανή ασυνεννοησία στα ελληνοτουρκικά. Αλλά και στη διαχείριση του προσφυγικού. Πέντε μήνες αλαλούμ και παλινδρόμησης».
Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε και τον όρο «λαθροεισβολείς» που είπε ο Αντώνης Σαμαράς.
Οι ομογενείς πρέπει να έχουν δικαίωμα στο «εκλέγεσθαι»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, αφού το νομοσχέδιο της ΝΔ ξεκινάει να συζητείται σήμερα στις αρμόδιες επιτροπές
«Ήμασταν εξαρχής το μόνο κόμμα που είχε πρόταση, και φέραμε στον δημόσιο διάλογο ως πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση αυτής της επιτροπής. Με τα χρώματα της εθνικής ομάδας προσήλθαμε, όχι με κομματική φανέλα. Κι έπειτα, για να υπάρξει διακομματική συναίνεση, κάναμε και υποχωρήσεις από την αρχική μας θέση. Όμως το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται ούτε στο αίτημα των ελλήνων της διασποράς να εκλέγονται, ούτε στην ανάγκη για διαυγή κατοχύρωση της συμμετοχής των Ελλήνων του εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία» τόνισε.
Να γίνουμε ξανά η ελπίδα του κόσμου
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Τσίπρας είπε: «Θέλω να κλείσω λέγοντας ότι σε εσάς, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πέφτει σήμερα διπλό βάρος. Αγώνας μέσα στη βουλή για να δίνουμε τεκμηριωμένες απαντήσεις και αντιπολίτευση με επιχειρήματα.Αγώνας έξω από τη βουλή, για να γίνουμε ένα με τον άνθρωπο, τα προβλήματά του, τις έγνοιες του, τις απόψεις του. Για να γίνουμε ξανά η ελπίδα του».
reader