Ψέκασαν με drones τον Άγιο Ευστράτιο – Νεκρές 175 εκατομμύρια ακρίδες

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Μετά την εναέρια καταγραφή και τους ψεκασµούς, θανατώθηκαν 175 εκατοµµύρια έντοµα δίνοντας ανάσα στο ακριτικό νησί.

-Advertisement-

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Έθνους», ενάµιση χρόνο µετά την κήρυξη του Αγίου Ευστρατίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω «κατάληψής» του από εκατοµµύρια ακρίδες που έκαναν «επιδροµές» και στα σπίτια, το νησί έχει απαλλαγεί από το υπ’ αριθµόν ένα πρόβληµά του. Με ένα στοχευµένο πρόγραµµα καταπολέµησης του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου, µε χρήση και drones για την εναέρια καταγραφή και τους ψεκασµούς στις εστίες των εντόµων, θανατώθηκαν 175 εκατοµµύρια ακρίδες (!) και το νησί του Βορείου Αιγαίου άρχισε να ανασαίνει ξανά.

Τα σύγχρονα εναέρια µέσα, εξοπλισµένα µε ασύρµατες πολυφασµατικές και θερµικές κάµερες παρατήρησης, χρησιµοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε παγκόσµιο επίπεδο για ανάλογο έργο και βοήθησαν στο να γίνει η παρέµβαση ελεγχόµενα, λόγω και της ευαίσθητης οικολογικής ισορροπίας του νησιού, που αποτελεί στο σύνολό του προστατευόµενη περιοχή Natura 2000, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ.

Τα βλαπτικά έντοµα, που λόγω ειδικών τοπικών συνθηκών πολλαπλασιάστηκαν µε ραγδαίους ρυθµούς τα τελευταία χρόνια, είχαν αφανίσει κάθε είδους βλάστηση στον Αγιο Ευστράτιο, υποβαθµίζοντάς το περιβαλλοντικά και προκαλώντας µαζικούς θανάτους κτηνοτροφικών ζώων από ασιτία. Όταν πια δεν έβρισκαν τροφή, έκαναν «επιδροµή» κατά εκατοµµύρια µέσα στον οικισµό και στα σπίτια των 270 κατοίκων, προκαλώντας πανικό και εντοµοφοβία, αλλά και «υπονοµεύοντας» τις προσπάθειες προσέλκυσης τουριστών.

- Advertisement -

Τον Μάιο του 2017 το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και έγινε σύναψη τριµερούς συµφωνίας µεταξύ Περιφέρειας Βόρειου Αιγαίου, ∆ήµου Αγίου Ευστρατίου και Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, µε χρηµατοδότηση 496.000 ευρώ, για την εκπόνηση και υλοποίηση του σχεδίου αντιµετώπισης.

Η πρώτη αυτοψία των επιστηµόνων κατέγραψε ένα είδος καστανής ακρίδας (Docostaurus maroccanus) σε εντυπωσιακά υψηλή πυκνότητα πληθυσµού, που σε αρκετές περιπτώσεις έφτανε µέχρι και τα 10.000 άτοµα ανά τετραγωνικό µέτρο. Μόνο σε µια περιοχή 6 στρεµµάτων εντοπίστηκε πληθυσµός 7-8 εκατοµµυρίων!

Οπως εξήγησε στο «Εθνος» ο επιστηµονικός υπεύθυνος του προγράµµατος, µέλος Ε∆ΙΠ του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου, Αντώνης Τσαγκαράκης, οι αιτίες της πληθυσµιακής έκρηξης σχετίζονται κυρίως µε την απουσία αγροτικής δραστηριότητας και αγροτικού οδικού δικτύου. «Το έδαφος δεν αναµοχλεύεται και έτσι το είδος αναπαράγεται ανενόχλητα» είπε και προσέθεσε πως άλλες αιτίες έχουν να κάνουν µε τα πετρώµατα και τα ορυκτά που ευνοούν την αναπαραγωγή των εντόµων.

Σηµαντικό ρόλο έπαιξε και η µηδαµινή παρουσία φυσικών εχθρών των καστανών ακρίδων, όπως οι πράσινες ακρίδες και τα αρπακτικά σκαθάρια.

Το πρώτο drone, ο «Φορέας», εξοπλισµένο µε ασύρµατες κάµερες παρατήρησης, «σάρωσε» το νησί από αέρος, εντοπίζοντας τα σηµεία συνάθροισης των ακρίδων και εκκόλαψης των νυµφών, ενώ µε το δεύτερο, τον «Υετό», έγινε µικροψεκασµός σε συγκεκριµένα δυσπρόσιτα σηµεία.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε έγκριση για τη χρήση ενός βιολογικού εντοµοκτόνου για πειραµατικούς σκοπούς, απολύτως συµβατού µε το περιβάλλον Natura και µε ελάχιστο οικολογικό αντίκτυπο σε οργανισµούςµη στόχους. Η πολυπληθής ερευνητική οµάδα, φορώντας ειδικές στολές και µε εξοπλισµό ατοµικής προστασίας, έκανε τους πρώτους ψεκασµούς την άνοιξη του 2017 στις περιοχές-στόχους, µε συνδυασµό δύο εντοµοκτόνων, ενώ φέτος έγινε νέα παρέµβαση.

Σύµφωνα µε την έως τώρα αξιολόγηση, ο πληθυσµός των ακρίδων παρουσίασε µείωση που πλησιάζει το 90% (έχουν θανατωθεί περίπου 175 εκατοµµύρια άτοµα). Παράλληλα, έχει σηµειώσει σηµαντική αύξηση ο πληθυσµός των ωφέλιµων αρθρόποδων (εχθρών των ακρίδων). Η βλάστηση έχει επανέλθει σε σηµαντικό βαθµό, ενώ έχει εξαφανιστεί η οικιακή όχληση από τις ακρίδες. «Είµαστε σε πολύ καλό δρόµο, αν και δεν µπορούµε να πούµε ακόµη ότι το σύστηµα είναι βιώσιµο. Πρέπει να γίνουν επεµβάσεις και το 2019 και διορθωτικές κινήσεις το 2020, ώστε να είµαστε σίγουροι ότι έχει επέλθει σε ισορροπία ο πληθυσµός των αρπακτικών µε τον πληθυσµό των επιβλαβών» επεσήµανε ο κ. Τσαγκαράκης.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *