Μεταρρυθμίσεις αλλά και ιδιωτική συμμετοχή προβλέπει το σχέδιο που απέστειλε η Αθήνα στην Κομισιόν – «Τα λεφτά να πάνε σε όποιους θέλουν να κάνουν επενδύσεις, όχι να παίρνουν επιδοτήσεις» το δόγμα της κυβέρνησης
Για 4η φορά ξαναγράφει λόγω πανδημίας τον Προϋπολογισμό η κυβέρνηση και όλα τα σενάρια δείχνουν ύφεση και δημοσιονομικό έλλειμμα 10% και άνω για το 2020, με ελπίδες μερικής ανάκαμψης το 2021 και προοπτική πρωτογενών ελλειμμάτων ως το 2022, ώστε να επιστρέψει η ελληνική οικονομία το 2023 εκεί που ήταν το 2019.
Το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης καταθέτουν στη Βουλή την Εισηγητική Έκθεση και το τελικό (;) σχέδιο του νέου Προϋπολογισμού, χωρίς κανείς να ξέρει πού τελικά «θα κάτσει η μπίλια» όσο συνεχίζονται τα lockdown σε Ελλάδα και διεθνώς.
Ο Προϋπολογισμός ενσωματώνει και την πρόβλεψη ότι μέσα στο 2021 θα έρθουν τα πρώτα 4 δισ. από τα 32 δισ. του νέου Ταμείου Ανάκαμψης. Ακόμα και αυτή η πρόβλεψη ίσως αποδειχθεί παρακινδυνευμένη, αλλά στο οικονομικό επιτελείο κάνουν σχέδια για κεφάλαια 90-92 δισ. στα επόμενα έξι-επτά χρόνια.
Εκτός από τα 32 δισ. υπολογίζουν και άλλα 40 δισ από ΕΣΠΑ και Ευρωπαϊκά Ταμεία. Φιλοδοξούν όμως και να κινητοποιήσουν 20 δισ. ιδιωτικά κεφάλαια. Σύμφωνα με πληροφορίες η κρατική επιδότηση θα είναι μόλις 30-40% αντί 70%-100% που δινόταν ως τώρα από τα ΚΠΣ και ΕΣΠΑ, με σκοπό για κάθε 1 ευρώ δημόσιο χρήματος να μπαίνουν 2 ευρώ σε κίνηση από ιδιωτικά κεφάλαια και δάνεια.
«Να πάει το χρήμα σε αυτούς που θέλουν να κάνουν επενδύσεις και όχι να παίρνουν επιδοτήσεις», είναι το νέο δόγμα στην κυβέρνηση.
Στο οικονομικό επιτελείο μιλούν για «ανεπανάληπτη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, για να γίνουν όσες μεταρρυθμίσεις δεν έγιναν ποτέ». Μεταρρυθμίσεις που τα οφέλη τους θα βλέπει ο πολίτης καθημερινά στη ζωή του…
Για παράδειγμα:
- στις συνθήκες Εργασίας: «Η Ηλεκτρονική Κάρτα Εργασίας θα βάλει τέλος στη “μαύρη εργασία”. Μπαίνει-βγαίνει ο υπάλληλος στη δουλειά, η κάρτα θα κάνει “μπιπ” και στο Γραφείο Προσωπικού αλλά και στην Εργάνη. Τέλος η απλήρωτη υπερωρία, τέλος η τρομακτική γραφειοκρατία, περισσότερα έσοδα για το Κράτος και νέες μειώσεις εισφορών και του υπέρογκου μη μισθολογικού κόστους εργασίας» λένε στο επιτελείο της Γραμματείας της Κυβέρνησης που ανέλαβε να φέρει σε πέρας το ελληνικό σχέδιο
- στη Φορολογία: η διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών της χώρας με την εφορία, είναι από τις πρώτες δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Ούτε το κόστος, ούτε η ολιγωρία θα είναι πια δικαιολογία να μην γίνει πράξη αυτό που δεκαετίες εξαγγέλλεται. Μπαίνει στο Πρόγραμμα και θα τελεί υπό παρακολούθηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». Και δεν θα φέρει μόνο λεφτά και πωλήσεις στην αγορά λογισμικού, αλλά διαφάνεια και ισονομία μεταξύ των φορολογουμένων.
«Η Φορολογική Διοίκηση θα ξέρει τις εισπράξεις κάθε μέρα και κάθε ώρα σε όλη την Ελλάδα. Πώς θα μπορούσε ως τώρα να “τραβήξει” ταυτόχρονα τις εισπράξεις μιας αλυσίδας με δεκάδες καταστήματα με εκατοντάδες ταμειακές μηχανές σε ολόκληρη την χώρα, για να ξεκινήσει έναν απλό έλεγχο αποθήκης; Με ένα “κλικ” πια αυτό θα γίνεται. Η Εφορία θα ξέρει τι πουλήθηκε και θα υπολογίζει μόνη της τι ΦΠΑ θα εισπράττει, πριν καν να δηλωθεί. Περισσότερα έσοδα στο Κράτος, θα φέρουν φοροελαφρύνσεις και αίσθηση δικαίου για όλους» λένε στο υπουργείο Οικονομικών.
- έργα υποδομών όπως ο εθνικός οδικός άξονας Ε65, ο πολύπαθος Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης ΒΟΑΚ, αλλά και η ηλεκτρονική διασύνδεση των νησιών.
- έργα όπως ενεργειακή αναβάθμιση μεγάλου μέρους των κτιρίων στη χώρα, η εγκατάσταση έξυπνων ηλεκτρικών μετρητών ρεύματος για εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας κλπ. Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» θα επεκταθεί και σε επιχειρήσεις, τουρισμό, βιομηχανία, δημόσια κτίρια. Το νέο πρόγραμμα σχεδιάζεται να έχει όχι μόνο τη διάσταση της εξοικονόμησης αλλά και την ενεργειακής αυτονομίας.
- στο Περιβάλλον: Έως και 20% του «πακέτου» θα στραφεί στην Ενέργεια, στη Χωροταξία, στην Πράσινη Ανάπτυξη και την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και όχι μόνον, όπως πλημμύρες κλπ.
Αλλά και στην Υγεία, στην Παιδεία, τις Μεταφορές, η Τεχνολογία φέρνει νέα οργάνωση, περισσότερες γνώσεις, μεγαλύτερες ταχύτητες. «Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός περνά στο παρελθόν. Μια υποδειγματική διδασκαλία ή μια πρωτοποριακή εργασίας σε κάποιο εργαστήριο της χώρας θα μπορεί να προβληθεί “σε εθνικό δίκτυο” σε όλα τα Πανεπιστήμια, στα νοσοκομεία ή στα σχολεία -και σπίτια ακόμα. Νέα εμπειρία Γνώσης και Πληροφορίας αλλάζει την καθημερινή ζωή μικρών και μεγάλων», λένε στο επιτελείο της κυβέρνησης.
Για τις ελληνικές προτάσεις θα επακολουθήσει διαβούλευση πριν την κατάθεση του τελικού Εθνικού Σχεδίου, πιθανόν το Φεβρουάριο. Τις επόμενες ημέρες το σχέδιο θα παρουσιαστεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσω της ΟΚΕ και την πλατφόρμας OpenGov.gr τον Δεκέμβριο, ενώ στο διάστημα αυτό θα συζητείται και με την Κομισιόν προκειμένου να πάρει την τελική του μορφή και να κατατεθεί στη Βουλή.
πηγή: newmoney.gr