Προσφυγή στο ΣτΕ για τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τα ζώα συντροφιάς

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
10 Min Read
Αήθεις επιθέσεις από μερίδα ζωόφιλων καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος που αντιτίθεται στις υποχρεωτικές στειρώσεις δεσποζόμενων ζώων και στην εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε Σωματεία

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ετοιμάζουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) και η Πανελλήνια Ενωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) για το αναμενόμενο Προεδρικό Διάταγμα αναφορικά με τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για τα ζώα συντροφιάς από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών.

-Advertisement-

Παρά τις πληροφορίες για θετική γνωμοδότηση από την αρμόδια επιτροπή του ΣτΕ, οι δύο ενώσεις ετοιμάζουν ήδη την προσφυγή τους στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο επισημαίνοντας ότι είναι αντισυνταγματική και προχωρεί «χωρίς καμία επιστημονική ή διοικητική τεκμηρίωση, με μόνο σκοπό την ικανοποίηση περιορισμένης εκλογικής πελατείας, με κάθε τίμημα».

Την ίδια στιγμή σοβαρές αναταράξεις εξακολουθεί να προκαλεί το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς σχεδόν μία εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία εμφάνισε ρεκόρ σχολίων. Ο αριθμός των σχολίων έφτασε τα 28.320 με τα περισσότερα εκ των οποίων (10.633) να αφορούν την υποχρεωτική στείρωση. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να εκσυγχρονιστεί το θεσμικό πλαίσιο για αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα. Και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιχειρήσει αλλαγή τον Μάρτιο του 2018, αλλά τελικώς υπό το βάρος των αντιδράσεων και των σχολίων στη δημόσια διαβούλευση εκείνη την εποχή (τα οποία όμως εφταναν μετά βίας το …1/7 των σχολίων στη διαβούλευση του υπό κατάθεση νομοσχεδίου), το λεγόμενο «νομοσχέδιο Τσιρώνη» αποσύρθηκε κακήν κακώς από τη διαβούλευση με την υπόσχεση ότι θα επανερχόταν διορθωμενο σε 30 ημέρες, κάτι που ποτέ δεν έγινε.

Το παρόν νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών (πλέον) αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα και μένει να φανεί αν θα έχουν προηγηθεί αλλαγές επί των άρθρων που έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων βρίσκοντας απέναντι το σύνολο του κτηνιατρικού κόσμου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και τμήμα των ζωοφιλικών σωματείων της χώρας.

Η ΠΟΓΕΔΥ, η οποία αναμένεται να προσφύγει και στο ΣτΕ, κατηγορεί την κυβέρνηση οτι περνά το μήνυμα αυταρχικής διοίκησης στην κοινωνία «και θυμίζει άλλες εποχές και τακτικές, κατά τις οποίες, μια διοικητική μονάδα, όταν δεν μπορεί να καταργηθεί διότι πρέπει να διατηρηθεί και ο «φερετζές» της Ευρωπαϊκής Χώρας που σέβεται διεθνείς συμβάσεις και κανόνες, αποκόπτεται από το φυσικό της χώρο, είτε γιατί δεν εξυπηρετεί φίλους και κολλητούς, είτε γιατί προωθεί ελέγχους που ενοχλούν και αλλάζει υπουργεία ως περιπλανώμενος θίασος, μέχρι πλήρως να απενεργοποιηθεί ως προς την πραγματική της αποστολή. Αυτό συμβαίνει στην προκειμένη περίπτωση με το τμήμα της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής του Υπουργειου Αγροτικής Ανάπτυξης (Υπ.Α.Α.Τ».

Τα μέλη της Ομοσπονδίας υπενθυμίζουν ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) που με τις αρμοδιότητές ελέγχου τροφίμων ζωικής και φυτικής προέλευσης από το Υπ.Α.Α.Τ., άλλαζε Υπουργεία (Ανάπτυξης, Υγείας) «μέχρι που κατέληξε πάλι στο φυσικό του χώρο το Υπ.Α.Α.Τ., διότι έπρεπε η χώρα να συμμορφωθεί με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Το ίδιο εκτιμούμε ότι θα γίνει και με τα ζώα συντροφιάς, λόγω Ευρωπαϊκών Κανονισμών στους οποίους η χώρα θα αναγκαστεί να πειθαρχήσει».

Η ΚΕΔΕ

Σημαντικές αλλαγές στο σχέδιο νόμου ζητεί και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία στέκεται ιδιαίτερα στη διάταξη της επί χρήμασι εγκατάλειψης δεσποζόμενων ζώων από τους ιδιοκτήτες τους στους δήμους έναντι 300 ευρώ για τους σκύλους και 100 ευρώ για τις γάτες.

Η ΚΕΔΕ τονίζει ότι το κείμενο που αναρτήθηκε στη διαβούλευση δεν έλαβε υπόψη τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, περιέχει διατάξεις που επιβαρύνουν και οικονομικά αλλά και νομικά τους δήμους και τις διοικήσεις, ενώ δεν διασφαλίζει τη χρηματοδότησή τους για να προχωρήσουν στη δημιουργία και λειτουργία στη συνέχεια των απαραίτητων υποδομών που απαιτούνται.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου σημείωσε πως χρειάζεται ένας νέος νόμος για τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, όμως το κείμενο που τέθηκε σε διαβούλευση περιέχει μόνο σαφείς ευθύνες και ασαφείς πόρους: «Δεν είναι δυνατόν, είπε, οι δήμαρχοι να είναι δακτυλοδεικτούμενοι από σποτ φιλοζωικών οργανώσεων που καλούν τον πολίτη να μας πάει στον Εισαγγελέα επειδή, λένε, «παίρνουμε χρήματα από το κράτος». Όλοι οι δήμοι της χώρας παίρνουν στο σύνολό τους ετησίως μόλις 600.000 ευρώ για τις ανάγκες των ζώων συντροφιάς ενώ ξοδεύουν δεκάδες εκατομμύρια! Σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών πρέπει να αξιοποιηθούν οι θέσεις της ΚΕΔΕ. Να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Να μάθουμε πόσα χρήματα θα δαπανηθούν, πώς θα κατανεμηθούν και φυσικά να απαλειφθούν διατάξεις που θα κόβουν έως και δύο δόσεις των ΚΑΠ από τους δήμους που δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις του νομοσχεδίου. Ειδικά η διάταξη που προβλέπει ότι κάποιος μπορεί να εγκαταλείψει το ζώο του στον δήμο πληρώνοντας μόλις 300 ευρώ, είναι βέβαιο ότι σύντομα θα γεμίσει τα δημοτικά καταφύγια με «εγκαταλελειμμένα και ανεπιθύμητα πρώην δεσποζόμενα» επεσήμανε τονίζοντας ότι πρέπει να οριοθετηθεί η σχέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τα φιλοζωικά σωματεία.

Αντίθετοι και οι κτηνίατροι – Κόντρα με φιλοζωικά σωματεία

Η υποχρεωτική στείρωση, αλλά και η εκχώρηση αρμοδιοτήτων στις ζωοφιλικές οργανώσεις είναι τα δύο βασικά σημεία, για τα οποία ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος εκφράζει σοβαρές αντιδράσεις. Στις παρατηρήσεις του επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι παρά το γεγονός πως μεταφέρθηκε ο χρόνος έναρξης της υποχρέωσης του ιδιοκτήτη να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο, «παραμένουμε αντίθετοι στην υποχρεωτικότητα της στείρωσης σε όλα τα ζώα συντροφιάς και μάλιστα αδιακρίτως φύλου και είδους. Μία τέτοια πρόβλεψη φανερώνει αντιεπιστημονική προσέγγιση και ελλιπή ανάλυση του φαινομένου του υπερπληθυσμού των αδέσποτων».

Ο ΠΚΣ τονίζει επίσης πως οι αρμοδιότητες και υποχρεώσεις Δήμων (ΝΠΔΔ) στη διαχείριση των ζώων συντροφιάς που περιγράφονται στον νόμο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να μεταβιβάζονται/εκχωρούνται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Σωματεία και Οργανώσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) καθώς πέραν της ελλείψεως ουσιαστικού ελέγχου η εκχώρηση αρμοδιοτήτων προφανώς θα συνδέεται και με αντίστοιχη χρηματοδότηση. Οι δήμοι θα πρέπει να είναι οι μόνοι φορείς που δικαιούνται και υποχρεούνται να διαθέτουν δημοτικά κτηνιατρεία με συνακόλουθη πρόσληψη μονίμων κτηνιάτρων και να μη συνάπτουν συμβάσεις και χρηματοδοτούν ΜΚΟ και ιδιωτικούς φορείς. Συγκεκριμένα υπογραμμίζει πως στο προς συζήτηση σχέδιο νόμου είναι ιδιαίτερα κομβικής σημασίας η αντίθεσή μας στα εξής:

– Δυνατότητα υπογραφής σύμβασης μεταξύ Δήμου και φιλοζωικών/ΜΚΟ για την ανάθεση σε αυτούς των προγραμμάτων διαχείρισης (οικονομικής και λειτουργικής) αδέσποτων ζώων συντροφιάς

  • Ανάθεση σε φιλοζωικά/ΜΚΟ τη διαχείριση της πλατφόρμας υιοθεσιών, καθώς και τη δυνατότητα αυτών να εκδίδουν πιστοποιητικά υιοθεσιών και άλλα επίσημα έγγραφα.
  • Δυνατότητα εκπροσώπου φιλοζωικών/ΜΚΟ να συμμετέχουν ως κατήγοροι σε δικαστικές παραστάσεις ακόμα και όταν οι αντίστοιχες υποθέσεις αφορούν τρίτους ή ακόμα και όταν η εκδικαζόμενη υπόθεση έχει τελεστεί σε άλλο νομό.
  • Ορισμό προσωρινού αναδόχου αδέσποτου ζώου συντροφιάς από φιλοζωικά σωματεία.

Οι επισημάνσεις αυτές φαίνεται ότι πυροδότησαν κόντρα με μερίδα φιλοζωων με αποτέλεσμα ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος σε νέα ανακοίνωσή του να κάνει λόγο για «αήθεις επιθέσεις».

«Θεωρούμε αήθη την επίθεση που δέχεται τόσο ο ΠΚΣ όσο και συγκεκριμένοι συνάδελφοι από μέρος «φιλοζωικών» σωματείων. Διαμηνύουμε προς τους φορείς των συγκεκριμένων συμπεριφορών ότι ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος δεν εκβιάζεται. Οι κτηνίατροι είναι οι αρμόδιοι επιστήμονες να κρίνουν τι μπορεί να απαιτείται για την υγεία ενός ζώου και τι όχι. Ψευτοσυναισθηματισμοί σε βάρος της δημόσιας υγείας και της υγείας των ζώων δε γίνονται ανεκτοί» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Προσθέτουν επίσης πως έχοντας ενεργό ρόλο στη διατύπωση του αντίστοιχου νομοθετικού πλαισίου από το 2003 έως και σήμερα, «διατυπώνουμε πάντα τις απόψεις μας με βάση την επιστημονική πραγματικότητα και τον όρκο που δώσαμε ως κτηνίατροι, μακριά από κοντόφθαλμες λογικές, ακριβώς γιατί αδιαφορούμε για το αν θα είμαστε αρεστοί ή όχι σε συντεχνίες. Μας ενδιαφέρει η υγεία των ζώων και των ανθρώπων υπό το πρίσμα της Ενιαίας Υγείας». 

Αναφερόμενοι στη διαφωνία τους για την υποχρεωτικότητα της στείρωσης στα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, τονίζουν ότι βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα και μελέτες, στα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, αλλά και στην επίσημη χάρτα δικαιωμάτων των ζώων, συπληρώνοντας ότι το μέτρο αυτό δε θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα στην επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων. «Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν ισχύει αντίστοιχο μέτρο, εκτός της Κροατίας και της Ρουμανίας και εκεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις».

ethnos.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *