Ουπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN TÜRK, μίλησε για τα θέματα της τουρκικής επικαιρότητας, από την κρίση των 10 πρεσβευτών, το ζήτημα των F-35 με τις ΗΠΑ, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε για τις αμυντικές συμφωνίες της Ελλάδας και για τον ομόλογό του, Νίκο Δένδια, για τον οποίο μάλιστα προχώρησε σε φοβερά απαξιωτικές αναφορές. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι ο Έλληνας ΥΠΕΞ «κλαίει σαν παιδί πέντε φορές την ημέρα» και έκανε λόγο για «σύμπλεγμα κατωτερότητας». Αναλυτικότερα δήλωσε:
«Ο Έλληνας ΥΠΕΞ παραπονιέται για εμάς σε κάθε συνάντηση και κλαίει σαν μικρό παιδί τουλάχιστον πέντε φορές την ημέρα, επειδή του χαλάμε τα σχέδια στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτή είναι μια στάση που πηγάζει από σύμπλεγμα κατωτερότητας και φόβου», για το «φίλο» του, το Νίκο, όπως –τουλάχιστον- τον αποκαλούσε παλαιότερα.
Για αμυντικές συμφωνίας Ελλάδας: Είμαστε από τους ισχυρότερους συμμάχους του ΝΑΤΟ
Αναφερόμενος στις συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Γαλλίας, ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία είναι ένας από τους ισχυρότερους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν βλέπει ξεχωριστό μπλοκ εναντίον της Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ.
«Κάθε χώρα μπορεί να υπογράψει συμφωνίες με οποιαδήποτε χώρα, όπως και εμείς. Δεν χρειάζεται να αποκτήσουμε ένα τέτοιο σύμπλεγμα, ώστε να τα αντιλαμβανόμαστε όλα αυτά εναντίον μας. Το σημαντικό είναι πόσο προστατεύετε την υφαλοκρηπίδα σας», είπε, ενώ τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση να αλλάξουν οι ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο.
Προαναγγελία νέων γεωτρήσεων στην ανατ. Μεσόγειο
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας προειδοποίησε ότι θα κατέβουν γεωτρύπανα στην ανατ. Μεσόγειο, ως απάντηση στις γεωτρήσεις που θα πραγματοποιήσει η Κυπριακή Δημοκρατία τον επόμενο μήνα. Δήλωσε ωστόσο ότι οι Ε/Κ δεν έχουν φέρει ακόμη ξένα πλοία στις περιοχές όπου το ψευδοκράτος έχει αδειοδοτήσει την Τουρκία.
«Έχουμε δηλώσει ότι κανείς δεν μπορεί να εισέλθει σε αυτές τις περιοχές. Η υφαλοκρηπίδα μας είναι σαφής, την προστατεύουμε», τόνισε, ενώ συνέχισε ότι:
«Η Κύπρος πρόκειται να ξεκινήσει γεωτρήσεις τον Νοέμβριο. Πραγματοποιήσαμε έρευνες στα τεμάχια που η ΤΔΒΚ μας χορήγησε άδειες. Επί του παρόντος, τρία από τα γεωτρύπανά μας είναι στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά θα έρθουν για νέες γεωτρήσεις (στην ανατ. Μεσόγειο). Δεν είναι μόνο λόγια, το ντέρτι μας δεν είναι να κάνουμε επίδειξη δύναμης. Το υπουργείο Ενέργειας θα κάνει έρευνες και θα το αναπτύξουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας το στόλο μας. Δεν κάνουμε γεωτρήσεις για επίδειξη δύναμης».
Συνεχίζεται ο διάλογος με την Αίγυπτο
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις με την Αίγυπτο, λέγοντας ότι διάλογος μεταξύ των δύο χωρών συνεχίζεται, αλλά δεν έχει προχωρήσει ο αμοιβαίος διορισμός πρεσβευτών.
«Όπως και στη δήλωση που έγινε μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία που ήλθε σε επίπεδο υφυπουργού Εξωτερικών, αυτοί οι διάλογοι και οι επαφές θα συνεχιστούν», είπε.
«Γιατί δεν καταδικάζετε την Ελλάδα;»
Φέροντας ως παράδειγμα την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Νορβηγία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αντέδρασε στην έλλειψη κριτικής εναντίον αυτών των χωρών.
«Γιατί φέρνετε στο προσκήνιο μόνο μία υπόθεση σχετικά με την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ; Γιατί δεν το κάνετε αυτό σε αποφάσεις για άλλες χώρες; Υπάρχουν αποφάσεις του ΕΔΑΔ που άλλες χώρες δεν εφαρμόζουν. Για παράδειγμα, η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει την απόφαση, με την οποία την καταδικάζει εδώ και 14 χρόνια. Οι σύλλογοι της δυτικής Θράκης δεν μπορούν να ιδρύσουν σωματεία με τουρκικό όνομα. Αλλά η Ευρώπη δεν τηρεί την ίδια στάση απέναντί μας όπως και απέναντι στην Ελλάδα», ανέφερε.
«Απαράδεκτη» η δήλωση των 10 πρέσβεων
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε αρκετά στο θέμα της κρίσης των 10 πρέσβεων, που παραλίγο να τινάξει στον αέρα την τουρκική εξωτερική πολιτική, ωστόσο δεν έκανε καμία νύξη στα περί απειλής παραίτησής του.
«Η δήλωση που έκαναν οι 10 πρεσβευτές είναι απαράδεκτη, όπως και να την δεις. Οι άνθρωποι μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους, αλλά όταν βλέπουμε τη Σύμβαση της Βιέννης, όλα είναι ξεκάθαρα. Το άρθρο 41 λέει ξεκάθαρα στους διπλωμάτες ότι δεν μπορείτε να παρέμβετε στα εσωτερικά της χώρας στην οποία ασκείτε τα καθήκοντά σας. Έδωσα αμέσως οδηγίες στους φίλους μας, τους τηλεφώνησα και τους ενημέρωσα ότι δεν πρέπει να ξεπερνούν τα όρια.
Με εντολή του προέδρου μας ξεκινήσαμε αμέσως τη διαδικασία για την απέλαση αυτών των ατόμων. Υπάρχουν τρόποι στη διπλωματία κι εμείς αρχίσαμε να προετοιμαζόμαστε. Σύμφωνα με το άρθρο 9 της Σύμβασης, μπορούν να απελαθούν χωρίς να αναφέρεται ο λόγος», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου.
Ετοίμαζαν βαλίτσες
Μετά την ομιλία του Τούρκου προέδρου επικράτησε πανικός στους 10 πρέσβεις, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
«Υπήρχαν κάποιοι που γνώριζαν ήδη τις προετοιμασίες μας και είχαν αρχίσει και ετοίμαζαν τις βαλίτσες τους μετά τη δήλωση του προέδρου μας, η οποία αντικατόπτριζε τα συναισθήματα του έθνους μας. Όσοι έκαναν τη δήλωση, είδαν την αποφασιστικότητά μας και τότε άρχισαν να σκέφτονται πώς να κάνουν ένα βήμα πίσω», υποστήριξε ο Τσαβούσογλου, ενώ κατονόμασε ευθέως τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν ως αυτουργό.
«Μάθαμε ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό, το παρασκήνιο. Έκαναν αμέσως βήματα προς τα πίσω. Οι ΗΠΑ έκαναν την πρώτη δήλωση. Ξέρεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να κάνουν μια τέτοια δήλωση χωρίς την έγκριση του Λευκού Οίκου.
Όταν πρωτοήρθε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, του είπα ότι όταν έχεις πρόβλημα, οι δίαυλοι της επικοινωνίας μας είναι ανοιχτοί, δεν μπορείς να μας δίνεις μηνύματα μέσω των ΜΜΕ και δεν μπορείς να ενεργείς, όπως ο προηγούμενος πρέσβης. Όλοι πρέπει να το μάθουν αυτό, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει μάθημα στην Τουρκία.
Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το G-20. Αυτή τη δήλωση την έκαναν νέοι διπλωμάτες. Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι από αυτούς πήραν έγκριση από τη χώρα τους. Συγκεκριμένα, γνωρίζουμε ότι ο πρέσβης των ΗΠΑ έλαβε έγκριση από τη χώρα του. Ο Μπάιντεν βρίσκεται πίσω από τη δήλωση. Το τελευταίο κείμενο που συντάχθηκε ήταν αποτέλεσμα συστάσεων των σκανδιναβικών χωρών», αποκάλυψε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Εφαρμόσαμε την απόφαση ΕΔΑΔ για Οσμάν Καβάλα – Τη Γαλλία κοιτάξτε!»
Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι η Τουρκία εφάρμοσε την απόφαση του Οσμάν Καβάλα, αλλά υπάρχουν κι άλλες εκκρεμείς κατηγορίες εναντίον του, ενώ έστρεψε για άλλη μια φορά τα βέλη του κατά της Γαλλίας.
«Ο Οσμάν Καβάλα, ο άνθρωπος του Σόρος, είχε στόχο να ανατρέψει τη νόμιμη κυβέρνηση με τις διαδηλώσεις του Γκεζί. Βλέπουμε ότι η FETÖ εμπλέκεται και στα γεγονότα του Γκεζί, ποια χώρα μπορεί να το δεχτεί αυτό; Οι κατηγορίες κατά του Καβάλα είναι πολλές. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό κράτηση για άλλα αδικήματα εις βάρος του. Μάλιστα, η απόφαση του ΕΔΑΔ εφαρμόστηκε. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Εδώ έκανε ένα λάθος και η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Γιατί δεν τηρείτε την ίδια στάση προς άλλες χώρες; Γιατί βγάζουν στο προσκήνιο ένα τέτοιο θέμα; Στη δήλωση υπάρχουν υπογραφές κάποιων ανθρώπων. Για παράδειγμα, της Γαλλίας. Το ΕΔΑΔ καταδίκασε τη Γαλλία το 2011 σχετικά με βασανιστήρια στις φυλακές, η Γαλλία δεν έχει εφαρμόσει αυτήν την απόφαση εδώ και 10 χρόνια και ούτε ένα άτομο δεν έχει πει τίποτα σχετικά. Αυτές οι χώρες προσπαθούν να μας δώσουν ένα μάθημα, αλλά δεν ακολουθούν τις ίδιες τις δικαστικές εντολές», δήλωσε.
«Κανείς δεν μπορεί να κουνήσει το δάχτυλο στην Τουρκία»
«Στη νομοθεσία ποιας χώρας δεν αποτελεί έγκλημα η ανατροπή ενός εκλεγμένου προέδρου; Σε όλες τις δημοκρατικές χώρες, τα εγκλήματα και οι τιμωρίες είναι πολύ πιο βαριές από τις δικές μας. Τώρα κατάλαβαν ότι κανείς δεν μπορεί πλέον να κουνήσει το δάχτυλο στην Τουρκία ή να ανακατευτεί στις εσωτερικές της υποθέσεις. Ούτε και θα μείνει εδώ. Μετά από αυτό, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα και θα δώσουμε συνέχεια σε αυτό το θέμα», προειδοποίησε.
Συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, η πρόταση για συνάντηση Ερντογάν-Μπάιντεν στη Ρώμη στις 30-31 Οκτωβρίου ήρθε από τις ΗΠΑ κι όχι από την Άγκυρα, αλλά τώρα ετοιμάζεται να γίνει στη Γλασκόβη, χωρίς ωστόσο να είναι κι αυτή σίγουρη
«Η πρόταση για συνάντηση ήρθε από τις ΗΠΑ. Τώρα φαίνεται ότι αυτή η συνάντηση θα γίνει στη Γλασκόβη. Η ημερομηνία και η ώρα θα ανακοινωθούν αργότερα. Είμαστε ήδη σε συνεχή επαφή με τον Μπλίνκεν. Είμαστε υπέρ της διπλωματίας, μάλλον θα συναντηθούμε μαζί του και στο περιθώριο των G20 και στη Γλασκόβη», ανέφερε ο Τσαβούσογλου.
F-35 – 3 επιλογές
«Οι ΗΠΑ απέκλεισαν άδικα την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35 λόγω των S-400», υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον έχει 3 επιλογές για να «διορθώσει» το ζήτημα.
«Έχει γίνει πληρωμή για την αγορά αεροσκαφών F-35, αλλά τα αεροσκάφη δεν μας έχουν παραδοθεί ακόμη. Η Τουρκία πρέπει είτε να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F35, είτε τα F-35 που πλήρωσε η Τουρκία να δοθούν στην Τουρκία. Κι αν αυτό δεν συμβεί, τότε τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν. Στις κυρώσεις CAATSA υπάρχουν τα F-35, αλλά υπάρχουν και πολλά άλλα που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις. Φυσικά, το κυριότερο εδώ είναι οι ανάγκες των ενόπλων μας δυνάμεων. Ήρθε αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν.
Η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να πείσει το Κογκρέσο»», θεωρεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Θα αγοράσει πολεμικό αεροπλάνο από τη Ρωσία;
«Η Τουρκία δεν ήταν ποτέ αβοήθητη. Αυτή τη στιγμή παράγει το 75 τοις εκατό των αναγκών της. Μπορεί να απευθυνθεί σε άλλες χώρες αν υπάρξει ανάγκη. Έχουμε εναλλακτικές», απάντησε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, χωρίς να αποκλείσει αγορά ρωσικών SU-35 και 57.
«Συνεχίζουμε το δρόμο μας. Ικανοποιούμε τις ανάγκες μας από άλλες πηγές μέχρι να παράγουμε το δικό μας αεροσκάφος. Εάν οι ΗΠΑ δεν θέλουν να επιλύσουν αυτά τα ζητήματα ή το Κογκρέσο το μπλοκάρει, μπαίνουν κι άλλες επιλογές στο παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένων των Su-35 και των Su-57. Τα στάνταρντ κατά της Τουρκίας αποδυναμώνουν το ΝΑΤΟ», ανέφερε.
Άρνηση CHP στο διάταγμα για Ιράκ και Συρία
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ως αναξιόπιστο στην περίπτωση του διατάγματος που επέτρεπε την παράταση της διαμονής του τουρκικού στρατού σε Ιράκ και Συρία.
«Το (φιλοκουρδικό) HDP το απαίτησε, και γι’ αυτό είπαν ‘όχι’. Πόσα χρόνια έχει εκδοθεί αυτό το διάταγμα; Γιατί δεν χρησιμοποίησαν το ίδιο επιχείρημα και πριν;», αναρωτήθηκε.
Στασιμότητα στο θέμα του Αφγανιστάν
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο αφγανικός λαός, αλλά δεν ανέφερε τίποτα για την αποστολή Τούρκων στρατιωτών στο Αφγανιστάν.
«Κάναμε ιδιαίτερα συστάσεις στην αντιπροσωπεία που μας επισκέφτηκε για τα κορίτσια, να πηγαίνουν στο σχολείο και οι γυναίκες να συμμετέχουν στην επιχειρηματική ζωή», είπε.