Από τότε που μπήκαν στη ζωή μας τα κινητά το 1987 και μέσα στα επόμενα χρόνια, υπάρχει έντονη η συζήτηση για το εάν τελικά σχετίζονται με την πρόκληση του καρκίνου του εγκεφάλου. Οι μελέτες είναι πολλές και οι απόψεις που εκφράζονται, ακόμη περισσότερες.
Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί διάφορες μελέτες όμως τα αποτελέσματά τους δεν ήταν ιδιαίτερα ασφαλή λόγω του περιορισμένου εύρους, αλλά και του μικρού χρονικού διαστήματος. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τη μελέτη που δημοσίευσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ σχετικά με τον πληθυσμό της Αυστραλίας.
Η μελέτη περιλαμβάνει δεδομένα 30 ετών, από το 1982 έως το 2012. Στον μεγάλο όγκο δεδομένων που είχαν στην διάθεσή τους οι ερευνητές, βοήθησε το γεγονός ότι στην Αυστραλία είναι υποχρεωτικό να καταγράφονται όλα τα περιστατικά καρκίνου. Μελετήθηκαν 19.858 περιστατικά εμφάνισης καρκίνου σε άνδρες και 14.222 σε γυναίκες.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο ότι τα τελευταία 30 χρόνια σε ηλικίες από 20 έως 84 ετών δεν παρατηρήθηκε αισθητή αύξηση του καρκίνου. Σύμφωνα με τους ίδιους, αυτό δείχνει ότι η πιο έντονη χρήση του κινητού δεν σχετίζεται με τον καρκίνο στον εγκέφαλο. Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες χρήστες παρουσίαζαν συχνότερα την ασθένεια συγκριτικά με τις γυναίκες που ήταν σταθερές. Παρατηρήθηκε μια σημαντική αύξηση του καρκίνου σε άτομα άνω των 70 ετών, αλλά πριν το 1982, όταν ακόμη δεν είχαν μπει στη ζωή μας τα κινητά.