Πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για σχεδόν 50.000 «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους

lamianow
By lamianow Add a Comment
5 Min Read

«Μέσα σε δύο χρόνια, η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας έχει μειωθεί από 19,17% που βρισκόταν το 2014, σε 13,58%, το 2016» δηλώνει ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Νάσος Ηλιόπουλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

-Advertisement-

«Την ίδια στιγμή, όμως», όπως διαπιστώνει, «η παραβατικότητα σε μεγάλο βαθμό μετασχηματίζεται στην κατεύθυνση της υποδηλωμένης εργασίας. Μέχρι τέλος του μήνα, θα έχει ολοκληρωθεί το πιλοτικό πρόγραμμα ελέγχων που διεξάγει το ΣΕΠΕ, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), το ΣΔΟΕ και την Οικονομική Αστυνομία. Η επεξεργασία των στοιχείων του προγράμματος θα μας δώσει μία σημαντική απεικόνιση της παρούσας κατάστασης σχετικά και με τα δύο μεγέθη».

Παράλληλα, ο κ. Ηλιόπουλος αναλύει κάποιες βασικές ρυθμίσεις που προωθήθηκαν με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. «Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μία σειρά από ρυθμίσεις για την αδήλωτη, υποδηλωμένη και απλήρωτη εργασία, που ενισχύουν τη θέση των εργαζομένων και δημιουργούν τους όρους για μία ουσιαστική προστασία των δικαιωμάτων τους. Υπάρχουν σημαντικές ρυθμίσεις που δημιουργούν μία συνολικότερη κουλτούρα σεβασμού του εργατικού δικαίου και, την ίδια στιγμή, ενισχύουν τις επιχειρήσεις που σέβονται την εργατική νομοθεσία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Και προσθέτει ότι «οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις την ίδια στιγμή που έρχονται να αντιμετωπίσουν καθημερινά προβλήματα χιλιάδων εργαζομένων, αποτελούν και κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδιασμού που περιλαμβάνει την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων τον Αύγουστο του ΄18 με την ολοκλήρωση του προγράμματος. Ειδικά, στη σημερινή συγκυρία που η ανεργία μειώνεται και οι οικονομικοί δείκτες βελτιώνονται, είναι ξεκάθαρο ότι η επιλογή μίας ανάπτυξης, χωρίς την προστασία των εργαζομένων, θα αποτελούσε επιστροφή στο πλαίσιο που γέννησε τη χρεοκοπία».

- Advertisement -

Σημειώνει δε ότι ένα από τα κεντρικά θέματα στα οποία προσπαθεί να απαντήσει το νομοσχέδιο, είναι και το ζήτημα της απλήρωτης εργασίας. «Υπάρχουν πλέον μία σειρά από εργαλεία, όπως η γρήγορη εκδίκαση των εργατικών διαφορών και η δυνατότητα των εργαζομένων μέσα από την έκδοση διαταγής πληρωμής να αποκτούν έναν άμεσο εκτελεστό τίτλο απέναντι στην επιχείρηση. Σε συνδυασμό με την υπερψήφιση της τροπολογίας που ορίζει τη μη καταβολή δεδουλευμένων ως βλαπτική μεταβολή και τη δυνατότητα άμεσης χορήγησης επιδόματος ανεργίας, βλέπουμε ότι οικοδομείται ένα πλαίσιο που βελτιώνει τη διαπραγματευτική ισχύ των εργαζομένων» σχολιάζει ο κ. Ηλιόπουλος. Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει, μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει το υπουργείο, θα υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα 100 εκατ. ευρώ για σχεδόν 50.000 «εγκλωβισμένους» εργαζόμενους, με στόχο τη στήριξή τους και την επιστροφή τους σε μία κανονική θέση εργασίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Ηλιόπουλος τονίζει ότι ο ρόλος του ΣΕΠΕ έχει ενισχυθεί σημαντικά, το τελευταίο διάστημα, ενώ υπογραμμίζει ότι, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι τέλος Αυγούστου, διεξήχθησαν 4.209 έλεγχοι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές.

Αναφορικά με τα εργατικά ατυχήματα, ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ διαπιστώνει ότι οι ΟΤΑ αποτελούν ένα από τα βασικά πεδία ελέγχων της επιθεώρησης στο ζήτημα της υγείας και ασφάλειας. Όπως αναφέρει, στο τελευταίο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών υπάρχουν μία σειρά ρυθμίσεων που αυστηροποιούν το πλαίσιο για τη χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας, ενώ, παράλληλα, παρέχουν στην επιθεώρηση εργασίας τη δυνατότητα, πέραν από μηνύσεις, να επιβάλει και πρόστιμα στους Δήμους.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, «ήταν πολύ σημαντικό ότι δεν επιτράπηκε η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, γιατί από τη μέχρι τώρα εμπειρία η είσοδος εργολάβων σε αυτούς τους χώρους πολλαπλασιάζει τους κινδύνους και τα ατυχήματα».

Το επόμενο διάστημα, επισημαίνει ότι θα υπάρξει μία συντονισμένη δράση των υπουργείων Εργασίας και Εσωτερικών που θα συνδυάζει τους ελέγχους με την ενημέρωση και την πρόληψη για την αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων στους ΟΤΑ. «Πέραν από τους ΟΤΑ, θα υπάρξουν μία σειρά από πιλοτικά προγράμματα που θα συνδυάζουν τον έλεγχο με την ενημέρωση σε κλάδους και περιοχές που εμφανίζονται τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα, όπως π.χ. η βιομηχανική ζώνη Οινοφύτων» προσθέτει ο ίδιος.

ΠΗΓΗ

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *