Προειδοποίηση από την ΑΑΔΕ για απάτη «smishing»: Στέλνουν SMS για δήθεν επιστροφή φόρου

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
2 Min Read

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προειδοποιεί τους πολίτες για παραπλανητικά SMS που στέλνουν επιτήδειοι με στόχο την υποκλοπή προσωπικών στοιχείων και τραπεζικών καρτών φορολογουμένων.

-Advertisement-

Με τη μέθοδο του «smishing» οι απατεώνες στέλνουν μηνύματα που φαίνεται πως αποστέλλονται από την ΑΑΔΕ και αξιόπιστες πηγές όπως το gov.gr και ισχυρίζονται πως ο παραλήπτης δικαιούται επιδότηση ή επιστροφή φόρου. Επίσης στα μηνύματα παροτρύνουν τους πολίτες να ανοίξουν το link για να μπουν σε πλαστή ιστοσελίδα.

Εάν οι παραλήπτες πατήσουν τον σύνδεσμο, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκληθούν προβλήματα ασφαλείας ή να αλιευθούν προσωπικές ή και τραπεζικές τους πληροφορίες. Για την προστασία τους, οι πολίτες πρέπει να μην κάνουν click ή tap σε κανένα σύνδεσμο και να διαγράψουν αμέσως το μήνυμα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΑΑΔΕ δεν ζητά ποτέ και για κανένα λόγο από τους φορολογούμενους, να αποκαλύψουν προσωπικά τους στοιχεία (όνομα, ΑΦΜ, ημερομηνία γέννησης, τραπεζικούς λογαριασμούς ή κωδικούς πρόσβασης (Username ή Password) μέσω μηνύματος SMS ή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

- Advertisement -

Οι πολίτες πρέπει να συνδέονται στην ψηφιακή πύλη myAADE μόνο από τη διεύθυνση myaade.gov.gr, ή μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων www.aade.gr ή να χρησιμοποιούν την επίσημη ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ για φορητές συσκευές myAADEapp.

-Advertisement-
=Advertisement=

Στον επίσημο ιστότοπο της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) στη διαδρομή Αρχική Σελίδα > Εξυπηρέτηση – Ενημέρωση > Ασφάλεια Ψηφιακών Δεδομένων > Ασφάλεια Ψηφιακών Υπηρεσιών και Συναλλαγών υπάρχουν πρακτικές ενημέρωσης για τις ψηφιακές συναλλαγές, συμβουλές προστασίας τόσο από επιθέσεις παραπλανητικών SMS (SMISHING) όσο και από επιθέσεις ηλεκτρονικού «ψαρέματος» υποκλοπής προσωπικών στοιχείων.

Εικόνες των παραπλανητικών SMS:

SMS

Τι είναι η απάτη «smishing» 

Ο όρος «smishing» προέρχεται από τον συνδυασμό του «SMS» και του «phishing». Οι απατεώνες προ να αποκτήσουν προσωπικές και τραπεζικές πληροφορίες μέσω ανεπιθύμητων μηνυμάτων (sms) σε κινητές συσκευές. Προσποιούνται κυβερνητικές υπηρεσίες, εταιρείες με τις οποίες μπορεί να έχετε συνεργαστεί, ή κάποια υπηρεσία courier.

Οι απατεώνες στέλνουν μηνύματα που γράφουν πληροφορίες που τραβούν την προσοχή και στη συνέχεια παραθέτουν ένα link που παραπέμπει σε ιστοσελίδα που παίρνει τα στοιχεία.

protothema,gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *