Έτοιμη για τις πρώτες ανακοινώσεις σχετικά με την μερική άρση των περιορισμών στην κυκλοφορία είναι η κυβέρνηση, με πιθανή ισχύ από τις 5 Μαΐου και μετά.
Ο πρώτος περιορισμός, που θα αρθεί μέσα στον Μάιο, είναι, όπως όλα δείχνουν, ο τελευταίος, που επιβλήθηκε: αυτός της μετακίνησης.
Θα ακολουθήσει το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων και στη συνέχεια των χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως καφετέριες και εστιατόρια.
Ανοίγουν τα σχολεία μετά το Πάσχα; Οι εισηγήσεις στην Κεραμέως
Οι 4 ημερομηνίες-κλειδιά
Σύμφωνα με πληροφορίες του Star, οι τέσσερις ημερομηνίες-κλειδιά για πιθανή άρση των μέτρων είναι:
4η Μαΐου: Επαναλειτουργία καταστημάτων και χαλάρωση των περιορισμών στις μετακινήσεις
11η Μαΐου: Ανοίγει ο δρόμος για τη σταδιακή επιστορεφής τα σχολεία,. Με προτεριαότητα την Γ’ Λυκείου
Μέσα Μαΐου: Θα αρχίσουν να ανοίγουν οι πόρτες σε μπαρ και εστιατόρια
Αρχές Ιουνίου: Θα αρχίσουν να λειτουργούν τα ξενοδοχεία και οι πτήσεις
Φυσικά, όλα με αυστηρά πρωτόκολλα και με τήρηση αποστάσεων.
Σκέψεις για υποχρεωτική χρήση μάσκας
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σκέψεις κάθε έξοδος να γίνεται υπό την προϋπόθεση της χρήσης μάσκας.
Τις προηγούμενες εβδομάδες, οι μάσκες βρέθηκαν αρνητικά στο προσκήνιο για κακή ή υπερβολική χρήση από τους πολίτες. Πλέον, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η χρήση τους επαναπροσδιορίζεται στη φάση της άρσης των μέτρων.
Η Επιτροπή, που καταρτίζει το Στρατηγικό Σχέδιο Σταδιακής Μετάβασης, έχει ζητήσει από τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας να ολοκληρώσουν τον υγειονομικό χάρτη για τους χώρους εργασίας, ανάλογα με τον πυρήνα κάθε χώρου, για την επόμενη φάση της ζωής μας με τον κορωνοϊό.
Βασικά σημεία του θα είναι η φυσική αποστασιοποίηση των 2 μέτρων, η ατομική υγιεινή σε κάθε χώρο εργασίας και ο έλεγχος για την τήρηση όλων όσα προβλέπονται.
Στο πλαίσιο αυτό, θα καταγραφούν αλλαγές, πχ. στον αριθμό των εισερχόμενων στα εμπορικά καταστήματα, στις υποχρεώσεις του εργοδότη έναντι των εργαζομένων για τα μέτρα προστασίας τους, στον αριθμό των πελατών στα εστιατόρια ή στα καφέ.
Τα τραπεζοκαθίσματα θα εμφανιστούν και πάλι, ωστόσο θα είναι σημαντικά μειωμένος ο αριθμός τους, ώστε να τηρείται η απαιτούμενη απόσταση.
«Θα ξεκινήσουμε από τα καταστήματα, που μπορούμε να ελέγξουμε ότι μπορούν να τηρηθούν οι κανόνες. Να είναι σε θέση να ελέγξουν την είσοδο, να μπορούν να τηρηθούν τα τετραγωνικά μέτρα ανά πελάτη, κ.ο.κ. Επίσης, από επιχειρήσεις που μπορούν να το σηκώσουν ως βάρος, διότι αναγνωρίζουμε ότι η επανεκκίνηση θα είναι για κάποιους μια δύσκολη διαδικασία. Και φυσικά, θα ξεκινήσουμε από εκεί, που το Δημόσιο μπορεί να έχει γρήγορα λεφτά και έσοδα, ώστε να τονωθούν και τα ταμεία του, τα οποία προς το παρόν μόνο δίνουν», αναφέρει πηγή από το υπουργείο Ανάπτυξης, στο Πρώτο Θέμα.