Προ των πυλών βρίσκονται οι αλλαγές στην πάγια ρύθμιση οφειλών στην εφορία, με το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών να σχεδιάζει τροποποιήσεις, αναζητώντας να διασφαλίσει θετική στάση των θεσμών στη διαπραγμάτευση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Σήμερα, η πάγια ρύθμιση οφειλών για χρέη στην εφορία δίνει τη δυνατότητα 12 μηνιαίων δόσεων για τακτικές οφειλές (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ , φόρος εισοδήματος) ή 24 δόσεις για έκτακτους φόρους που προέρχονται για παράδειγμα από κληρονομιές όπως αναφέρει το newmoney.gr. Η κυβέρνηση εξετάζει να αυξήσει τον αριθμό των δόσεων εξόφλησης οφειλών, σε 24 από 12 δόσεις για τακτικές οφειλές και σε 36 από 24 δόσεις για έκτακτους φόρους.
Για παράδειγμα, εάν κάποιος χρωστάει σήμερα στην εφορία 10.000 ευρώ, εάν ακολουθήσει τη σημερινή πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα πρέπει να πληρώνει κάθε μήνα 875 ευρώ, ενώ με 24 δόσεις η μηνιαία δόση θα διαμορφώνεται στα 437 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είχε δηλώσει ότι η τρέχουσα ρύθμιση των 120 δόσεων είναι «η τελευταία» και είχε προαναγγείλει για τη συνέχεια ένα σχήμα εξόφλησης οφειλών «μόνιμο, οικονομικά εύλογο και δίκαιο το οποίο παράλληλα θα αποτρέπει την ανάγκη καταφυγής σε έκτακτες ρυθμίσεις».
Επιπλέον, το σύστημα της σταδιακής αποδέσμευσης τραπεζικών λογαριασμών που θα ισχύσει από 1η Οκτωβρίου θα εξεταστεί εκ νέου και αν αποφασισθεί να προχωρήσει θα ενεργοποιηθεί αργότερα με την εφαρμογή της νέας ρύθμισης.
Η ρύθμιση των δόσεων ωστόσο μπαίνει σε δεύτερη προτεραιότητα στο «τραπέζι» των συζητήσεων με τους θεσμούς – οι οποίοι επισκέπτονται την Αθήνα στις 23 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης – καθώς πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναδιαπραγμάτευση και μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2020 και μετά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σταϊκούρας, δέχεται εισηγήσεις να μην υπάρξει παράταση της προθεσμίας υπαγωγής ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 120 δόσεις η οποία εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.