Αποκλειστικά ηλεκτρονικά εκδίδονται από σήμερα οι οικοδομικές άδειες για κατοικίες μέχρι 2.000 τμ, ενώ από 1η Δεκέμβρη η υποχρέωση θα επεκταθεί και σε όλα τα υπόλοιπα προς κατασκευή κτήρια. Η πρεμιέρα της πλατφόρμας e-Αδειες του ΤΕΕ έγινε σήμερα χωρίς προβλήματα και σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος αλλά και του Επιμελητηρίου η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θα μειώσει τον χρόνο έκδοσης των οικοδομικών αδειών κατά δύο με τρεις μήνες, ενώ πλέον δεν χρειάζεται καμία επίσκεψη του μηχανικού ή του ιδιοκτήτη στην πολεοδομία.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό η διαδικασία έκδοσης οικοδομικής άδειας για τα κτήρια που ανήκουν στην κατηγορία 3, δηλαδή για κατοικίες μέχρι 2.000 τμ που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως, είναι σχεδόν αυτόματη. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα λειτουργεί και για τα ειδικά κτήρια (τουριστικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά κλπ) αλλά και αυτά που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως (κατηγορία 1 και 2). Ωστόσο, αποφασίστηκε να δοθεί μια παράταση στην υποχρέωση της ηλεκτρονικής έκδοσης για τα συγκεκριμένα κτήρια προκειμένου –σύμφωνα με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη – να δοθεί χρόνος στις πολεοδομίες να κλείσουν τους φακέλους που έχουν ανοίξει. Από 1η Δεκεμβρίου θα είναι υποχρεωτική σε όλες τις κατηγορίες κτηρίων.

Το σύστημα τρέχει πιλοτικά από τον Σεπτέμβριο και σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ οι μηχανικοί περίμεναν την κανονική λειτουργία. «Είναι χαρακτηριστικό», είπε ο κ. Στασινός, ότι κατά τις πρώτες ώρες λειτουργίας της πλατφόρμας (από τις 9:00 έως τις 11:30) κατατέθηκαν συνολικά 292 αιτήματα έκδοσης οικοδομικών αδειών, σε διάφορες κατηγορίες αδειών δόμησης (μικρής κλίμακας, κατηγορίας 1-2, βεβαίωση όρων δόμησης – απαιτούμενων εγκρίσεων, γνωστοποίηση εργασιών, προέγκριση, αναθεώρηση, άδεια κατεδάφισης κλπ). Μέχρι τις 16:30 το απόγευμα της Δευτέρας είχαν υποβληθεί 731 αιτήσεις η πλειοψηφία των οποίων (431 αιτήσεις) αφορούσε εργασίες μικρής κλίμακας.

«Οι στόχοι αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης είναι απλοί», τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης κατά τη σημερινή παρουσίαση της πλατφόρμας. «Απλοποίηση, ασφάλεια δικαίου, διευκόλυνση των επενδύσεων, πάταξη της διαφθοράς στις πολεοδομίες και εφαρμογή πλέον ενός χωροταξικού πλαισίου το οποίο ενθαρρύνει και συγκλίνει προς την ιδέα της νομιμότητας. Σύμμαχός μας σε αυτή την προσπάθεια και φορέας ανάπτυξης της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι το ΤΕΕ, ο επίσημος σύμβουλος του κράτους, που έχει αναλάβει το έργο της υλοποίησης της συγκεκριμένης πλατφόρμας».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ έκανε λόγο για μια μεγάλη μεταρρύθμιση που άργησε για τη χώρα, καθώς αποτελεί σημαντικό όπλο για την μείωση της γραφειοκρατίας, την αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς και την απλοποίηση διαδικασιών με πιο οικονομικό τρόπο και περισσότερη διαφάνεια.

-Advertisement-
=Advertisement=

Σημείωσε όμως ότι θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στο μέλλον, διότι θα αλλάξει τη νοοτροπία πολιτών, υπηρεσιών και όλων των εμπλεκομένων. Ακόμη τόνισε ότι ένα ιδιαίτερα σημαντικό πλεονέκτημα της νέας πλατφόρμας είναι ότι κάθε επενδυτής θα μπορεί να γνωρίσει τον χρόνο αδειοδότησης, κάτι το οποίο σήμερα είναι άγνωστο και αποθαρρύνει πολλές επενδύσεις.

Ηλεκτρονική πλατφόρμα και για τα αυθαίρετα 

Κατά την σημερινή παρουσίαση της πλατφόρμας ο κ. Σταθάκης είπε θα ακολουθήσουν και άλλα έργα με το ΤΕΕ, όπως, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την αυθαίρετη δόμηση, που θα ξεκινήσει αρχές του 2019 και θα δίνει τη δυνατότητα να ξεπεραστεί η πολύπλοκη και παρωχημένη κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τους φακέλους των αυθαιρέτων. Οτιδήποτε σχετικό με ένα αυθαίρετο κτίσμα ή μια αυθαίρετη παράβαση, θα αποτυπώνεται ηλεκτρονικά καθ’ όλη τη διαδικασία και θα ακολουθεί την ίδια οδό διαφάνειας.

Ο κ. Στασινός επισήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθούν τα ψηφιακά συστήματα σε όλο το φάσμα των αδειοδοτήσεων, με την υλοποίηση της πρότασης του ΤΕΕ για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη με όλα τα αναγκαία γεωχωρικά δεδομένα και όλες τις θεσμικές γραμμές. Πρόταση στην οποία έχει απαντήσει θετικά το υπουργείο Περιβάλλοντος. «Μπορεί όλο αυτό το σύστημα να φαίνεται μεγαλεπήβολο, αλλά αν υπάρχει πολιτική βούληση το 80% αυτών των έργων μπορεί να γίνει μέσα σε δύο χρόνια», είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ.