Με απόφαση που ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης 17 Ιουνίου, η αρμόδια επιτροπή του ΠΟΥ απεφάνθη τη διακοπή και τη μη ένταξη άλλων ασθενών στη SOLIDARITY σε ότι αφορά στη χορήγηση υδροξυχλωροκίνης.
Είχε προηγηθεί ενδελεχής αξιολόγηση κλινικών δεδομένων τόσο από τη μελέτη του ΠΟΥ, όσο και από τη βρετανική κλινική δοκιμή Recovery αλλά και την ανασκόπηση στοιχείων από τη βάση Cochrane.
Τα δεδομένα από τη SOLIDARITY (περιλαμβανομένων και αυτών από τη γαλλική κλινική δοκιμή Discovery) αλλά και τα πιο πρόσφατα από τη Recovery δείχνουν ότι η υδροξυχλωροκίνη δεν έχει αποτέλεσμα τη μείωση της θνησιμότητας των νοσηλευομένων ασθενών με νόσο COVID-19, συγκριτικά με τη βασική φροντίδα υγείας.
Συνεπώς, δεν θα ενταχθούν άλλοι ασθενείς στη SOLIDARITY, ενώ όσοι έχουν ήδη ενταχθεί στο κλινικό δείγμα και έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνουν υδροξυχλωροκίνη χωρίς να έχουν ολοκληρώσει το θεραπευτικό σχήμα, μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν ή να το διακόψουν ανάλογα με την απόφαση του θεράποντος ιατρού τους.
Ο ΠΟΥ ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση αυτή αφορά μόνο τη μελέτη SOLIDARITY και όχι τη χρήση ή αξιολόγηση της υδροξυχλωροκίνης στις περιπτώσεις ασθενών που τη λαμβάνουν προφυλακτικά ή μετά την έκθεση στον κορωνοϊό SARS-CoV-2 που προκαλεί τη λοίμωξη COVID-19.
Σχολιάζοντας την απόφαση η επιστημονική υπεύθυνη του ΠΟΥ, κυρία Soumya Swaminatha, είπε ότι «θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες για να δούμε αν η υδροξυχλωροκίνη μπορεί να προλάβει τη λοίμωξη».
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι, ο ΠΟΥ μελετά ενδιάμεσα στοιχεία από τη SOLIDARITY που αφορά στον αντιρετροϊκό συνδυασμό λοπιναβίρη/ριτοναβίρη στη θεραπεία της νόσου.
Πηγή: protothema.gr