Η Ρωσία διανύει το δεύτερο συνεχόμενο έτος ύφεσης εξαιτίας της απότομης πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των κυρώσεων που της έχει επιβάλλει η Δύση λόγω της ουκρανικής κρίσης
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, προειδοποίησε την Τετάρτη (25/05) ότι η οικονομική ανάκαμψη δεν θα επιστρέψει από μόνη της και ότι η χώρα του πρέπει να βρει «νέες πηγές ανάπτυξης» και να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για να αποφευχθεί η στασιμότητα στην οικονομία.
Ενδείξεις σταθερότητας έχουν καταγραφθεί τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο οι προοπτικές της ανάπτυξης κρίνονται αδύναμες. «Η υπάρχουσα δυναμική δείχνει ότι τα αποθέματα και οι πόροι που έδιναν ώθηση στην οικονομία μας στις αρχές της δεκαετίας του 2000 δεν λειτουργούν πλέον όπως στο παρελθόν» δήλωσε ο επικεφαλής του ρωσικού Κράτους κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης που ήταν αφιερωμένη στην οικονομία, ενώ προέτρεψε υπέρ της εφαρμογής «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
«Η οικονομική ανάπτυξη δεν θα επιστρέψει από μόνη της. Εάν δεν βρούμε νέες πηγής ανάπτυξης, η εξέλιξη του ΑΕΠ θα παραμείνει κοντά στο επίπεδο του μηδέν και οι δυνατότητές μας στον κοινωνικό τομέα, τον τομέα της Εθνικής Άμυνας και της ασφάλειας και σε άλλους τομείς θα είναι σημαντικά περιορισμένες σε σύγκριση με όσα χρειαζόμαστε προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη της χώρας» υπογράμμισε ο ίδιος.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας έκανε τις δηλώσεις αυτές σε μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Οικονομικών υποθέσεων, που έχει ως αποστολή να καθορίσει τους προσανατολισμούς της οικονομικής πολιτικής της Ρωσίας έως το 2025.
Πολιτολόγοι συνδέουν την επαναδραστηριοποίηση αυτού του συμβουλίου, που δεν συγκαλείτο τα τελευταία χρόνια, με την ανάγκη του Βλαντίμιρ Πούτιν να εφαρμόσει ένα οικονομικό πρόγραμμα ενόψει των προεδρικών εκλογών, που αναμένεται να διεξαχθούν στις αρχές του 2018.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλεξέι Κουντρίν κλήθηκε να συμμετάσχει στο συμβούλιο προκειμένου να προτείνει μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν στο να αποκτήσει η ρωσική οικονομία νέο δυναμισμό και ορμή.
Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ο Κουντρίν στοχεύουν στην επίτευξη ενός ποσοστού ανάπτυξης της τάξης του 4%, ιδίως μέσω περικοπών στον προϋπολογισμό, της ενίσχυσης την ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης και την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.