Πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει η άρση των capital controls

Δημήτρης Πανετάτος
By Δημήτρης Πανετάτος Add a Comment
2 Min Read

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, οι ελληνικές αρχές είναι πιθανόν να θελήσουν να δουν περαιτέρω βελτίωση στην επενδυτική και καταναλωτική εμπιστοσύνη προτού προχωρήσουν σε αξιόλογη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων.

-Advertisement-

«Οι περιορισμοί στις αναλήψεις καταθέσεων αποθαρρύνουν τους πελάτες να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις τράπεζες» τονίζει στη συνέχεια, και επισημαίνει ότι οι καταθέσεις θα επιστρέψουν μόνο εφόσον, εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας στους Έλληνες καταθέτες ή εάν υπάρξει ένας νέος γύρος χαλάρωσης των περιορισμών.

Ενα πιθανό παράδειγμα χαλάρωσης των capital controls θα ήταν η αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου αναλήψεων των 420 ευρώ ανά καταθέτη. Ομως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν οι καταθέτες έχουν επαρκή εμπιστοσύνη στις τράπεζες ή αν μια χαλάρωση θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν νέο γύρο αναλήψεων.

Όπως αναφέρεται στη συνέχεια, ο τραπεζικός κλάδος στην Ελλάδα παραμένει εξαρτημένος, σε μεγάλο βαθμό, από τη χρηματοδότηση του ευρωσυστήματος και κυρίως από τον ακριβό ELA.

- Advertisement -

H επαναφορά του waiver τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τον Fitch, θα παράσχει σημαντική βοήθεια στις τράπεζες, οι οποίες θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το 7% της χρηματοδότησης του ELA με τη φθηνότερη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. «Παρότι δεν αποτελεί ένα σημαντικό αριθμό, οι τράπεζες θα ωφεληθούν» σπεύδει να σημειώσει.

Στις θετικές εξελίξεις συμπεριλαμβάνεται και η ένταξη των ελληνικών τραπεζών στο πρόγραμμα «φθηνής» χρηματοδότησης (TLTRO) της ΕΚΤ, μέσω του οποίου διασφαλίζεται τόσο η μακρά περίοδος ωριμάνσεων, όσο και το μικρότερο κόστος δανεισμού. Καταλήγοντας, ο οίκος Fitch εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,9% το 2016, με σταδιακή βελτίωση, όσο πλησιάζουμε στο 2017.

Πηγή: iefimerida.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *