«Το Ποτάμι έχει πάρα πολλά περιθώρια -περισσότερα από όσα φαίνονται- και να αντιπαλέψει την κυβερνητική πολιτική, αλλά και όλον αυτό το λαϊκισμό και τον συντηρητισμό που υπάρχει στη χώρα. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας» δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον ΑΝΤ1 όπου βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».
Ο Επικεφαλής του Ποταμιού απαντώντας σε ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη αναφορικά με το ενδεχόμενο στήριξης της Κυβέρνησης δήλωσε: «à la carte στήριξη δεν υπάρχει. Ψήφισέ μου το ασφαλιστικό για να σπαταλάω εγώ εκατομμύρια στις ΔΕΚΟ με ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα να τις διοικήσουν. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Θέλει η κυβέρνηση να μοιραστεί με τις δημιουργικές, υπεύθυνες δυνάμεις της Βουλής την ευθύνη για μια δύσκολη πορεία; Αυτή είναι η δική μας η θυσία γιατί θα μπορούσαμε να είμαστε απ’ έξω και να πετροβολάμε. Αυτό που έκανε για χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς λέμε πως είμαστε εδώ να βοηθήσουμε, με την προϋπόθεση πως υπάρχει ένα συνολικό σχέδιο» ενώ στη συνέχεια επανέλαβε την πρόταση του Κινήματος για τη διακυβέρνηση της χώρας λέγοντας: «Αν θεωρεί ο κ. Τσίπρας ότι τα προβλήματα της χώρας δεν ξεπερνιόνται- και εμείς λέμε ότι δεν ξεπερνιόνται- να απευθυνθεί στη Βουλή, στις δυνάμεις που ψήφισαν το μνημόνιό του και να ζητήσει βοήθεια. Αυτό σημαίνει υπεύθυνη στάση».
Στη συνέχεια ερωτώμενος για τη δήλωση του προέδρου της ΝΔ ο οποίος δήλωσε ότι προτιμάει νέες εκλογές αντί μιας ευρύτερης Κυβέρνησης είπε: «Όταν πιεστεί πολύ το πολιτικό σύστημα και καταλάβει ότι η χώρα δεν έχει επόμενη μέρα, νομίζω ότι δεν θα ζητάει εκλογές αλλά το να βρεθούν λύσεις».
Ερωτώμενος για το μεγάλο θέμα, το προσφυγικό – μεταναστευτικό, είπε:
«Πρέπει να χαράξουμε μια εθνική πολιτική για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό. Ποτέ δεν είχαμε μια τέτοια πολιτική γιατί οι κυβερνώντες δεν έβλεπαν το τι συμβαίνει στα νησιά. Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ καθυστερεί, όπως καθυστερεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ίσως αν δυναμώσουμε τη φωνή μας όλοι οι Έλληνες πολιτικοί σε μια ενιαία στάση και στρατηγική τα πράγματα να είναι καλύτερα για τη χώρα μας».
Τέλος, μιλώντας για το 2ο Συνέδριο του Ποταμιού, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 26-27-28 Φεβρουαρίου στο Περιστέρι, ανέφερε: «Τις αποφάσεις στο Ποτάμι τις παίρνουν οι εθελοντές και τα στελέχη. Άρα την Κυριακή το μεσημέρι θα ξέρετε ποιες θα είναι οι αποφάσεις των 1200 στελεχών από όλη την Ελλάδα. Εγώ δημιούργησα, παρέα με πολλούς ανθρώπους, ένα Κίνημα το οποίο έχει σκοπό η ηγετική ομάδα να είναι πάντα υπό την αίρεση τον στελεχών του. Το συνέδριο είναι καθοριστικό αλλά τα καλά συνέδρια δεν κάνουν τα καλά κόμματα. Τα καλά κόμματα γεννιούνται από τις ιδέες. Εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε αξίες, έχουμε ιδέες, έχουμε λύσεις και πιστεύουμε ότι αυτό η κοινωνία ήδη το αντιλαμβάνεται».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μεταξύ άλλων, είπε:
«Η πολιτική δεν είναι μόνο τα νούμερα. Δε μας ενδιαφέρουν τα νούμερα των δημοσκοπήσεων αλλά το να είμαστε χρήσιμοι στην κοινωνία. Είπαμε αλήθειες, οι οποίες τώρα επιβεβαιώνονται, και θα συνεχίσουμε να τις λέμε, αδιαφορώντας αν το Ποτάμι είναι στο 2%, στο 4% ή στο 8%. Η εκτίμησή μου είναι ότι στο τέλος της ημέρας το Ποτάμι θα έχει μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι στις προηγούμενες εκλογές».
«Υπάρχει ιδεολογικό στίγμα σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ; Υπάρχει ιδεολογικό στίγμα σε αυτή την κυβερνητική πολιτική; Αυτός είναι ένας φερετζές. Λες “κάνω μια συντηρητική πολιτική αλλά δηλώνω αριστερός”. Το να δηλώνεις λοιπόν κάτι που είναι ψέμα, εμείς δεν το συνηθίζουμε. Εμείς λέμε πολύ απλά ότι το μέλλον της χώρα βρίσκεται στο κέντρο».
«Πρέπει να το αποδείξει στην πράξη ο κ. Μητσοτάκης το μεταρρυθμιστικό προφίλ γιατί το κόμμα του είναι ένα συντηρητικό κόμμα που βαρύνεται με πολλές από τις επιλογές που έφεραν τη χώρα στην κρίση και στη χρεοκοπία. Μπορεί να λέμε σήμερα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει μεγάλα λάθη αλλά δεν ξαφνιαζόμαστε, έχουν συμβεί αυτά τα λάθη και από τους προηγούμενους. Τα σκάνδαλα έχουν συνέχεια, το κράτος έχει συνέχεια, το βαθύ κομματικό κράτος έχει συνέχεια. Αυτό είναι το κύριο μέλημα τους. Τα δικά μας παιδιά, οι φίλοι μας, οι συγγενείς μας, οι επιχειρηματίες μας. Όλα αυτά όμως δεν τα εφηύρε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στοιχεία της πολιτικής και της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ».
«Για να ξαναγεννηθεί η Ελλάδα θα χρειαστεί μια γενναία αυτοκριτική από τους ανθρώπους που θέλουν σήμερα να διεκδικήσουν την εξουσία. Βλέπω και ακούω τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, να λένε ότι “και εμείς πρέπει να απολογηθούμε για μερικά πράγματα”. Πρέπει να πουν στον ελληνικό λαό ότι με και οι ίδιοι απέτυχαν να διαχειριστούν τα προβλήματα της χώρας».
«Είναι καθαρτήρια η συγγνώμη. Αν ο Τσίπρας έβγαινε και έλεγε “είπα ψέματα στους αγρότες, οι υποσχέσεις μου πάνω στο τρακτέρ και στους συνταξιούχους ήταν λάθος”. Αν το πει ένας ηγέτης αυτό η κουβέντα ξεκινάει από μια καινούρια βάση. Δεν μπορεί να έχεις ξεγελάσει τον κόσμο, να τους έχεις προδώσει και για να σφυρίζεις αδιάφορα σα να μη συμβαίνει τίποτα».
«Η κυβέρνηση από τη μια αποφασίζει να γίνουν κάποιες επενδύσεις και από την άλλη λέει “περιμένετε να δούμε”. Αυτό έκαναν και στο λιμάνι του Πειραιά. Αποφασίστηκε να προχωρήσει η επένδυση των Κινέζων και βγαίνει ένας υπουργός και λέει: “Δεν ξέρω θα σκεφτώ τον Απρίλη τι θα υπογράψω”. Σε αυτό το περιβάλλον ο όποιος επενδυτής που έχει υποτίθεται κάποια λεφτά θα έρθει στην Ελλάδα να επενδύσει;».
«Ο κ. Τσίπρας γέλαγε στη Βουλή όταν λέγαμε “φέρε μία συμφωνία τώρα να την υπογράψουμε γιατί καταρρέει η οικονομία” και έλεγε τη μνημειώδη φράση – την πιο αποτυχημένη δήλωση διαπρ αγματευτή- ότι “δεν υπάρχει χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση”. Εάν ένας πολιτικός δεν έχει σχέση με το χρόνο δεν είναι πολιτικός. Το κύριο πράγμα που πρέπει να αντιμετωπίζει ένας πολιτικός είναι η επίλυση των προβλημάτων σε σχέση με το χρόνο. Εάν διογκώνονται τα προβλήματα μετά δε λύνονται».