Ποτάμι: Τις κρίσιμες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
8 Min Read

Την πρόταση του Ποταμιού για τη λειτουργία ενός Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας που θα αντιμετωπίζει στην Ελλάδα επιπτώσεις κρίσεων όπως αυτή της Τουρκίας, διατύπωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Focus Fm και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Βενιέρη.

-Advertisement-

Όπως είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού αυτό που πρέπει να θεσμοθετηθεί και στη χώρα μας, είναι ένα Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, όπως συμβαίνει σε όλο το Δυτικό κόσμο. «Τις κρίσιμες στιγμές, τις αποφάσεις δεν μπορεί να τις παίρνει ο υπουργός Άμυνας, δεν μπορεί να τις παίρνει ο υπουργός Εξωτερικών, πρέπει να τις παίρνει, ένα συμβούλιο στο οποίο θα συμμετέχουν και οι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων αλλά και οι αρχηγοί των πολιτών κομμάτων. Υπάρχει σχεδόν σε όλο τον κόσμο και αυτή ήταν η πρόταση μας, τις ημέρες της κρίσης στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο θέμα των οκτώ Τούρκων που κρατούνται στην Αλεξανδρούπολη, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι «πρέπει να περιμένουμε να μιλήσει η Δικαιοσύνη. Δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι υπάρχει μια πολιτική συναλλαγή, πολιτική λύση σε αυτή την υπόθεση. Θα πρέπει να εμπιστευτούμε τα ελληνικά δικαστήρια και να μην έχουμε πολιτικές παρεμβάσεις». Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν θέλω να εκφράσω τελεσίδικη άποψη, δεν είμαι εγώ δικαστής».

Απαντώντας στην ερώτηση για το θέμα του εκλογικού νόμου και της πρότασης της κυβέρνησης για «απλή αναλογική», ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε: «Λένε κάποια, ας πούμε καλοπροαίρετα: “Δεν είναι ωραίο να έχουμε ένα σύστημα απλής αναλογικής, που όλοι θα είναι ίσοι και θα συνεννοούμαστε;”. Δύο είναι οι αστερίσκοι. Αυτή η κυβέρνηση τι έχει δείξει ότι αυτό είναι που την ενδιαφέρει, τόσον καιρό που είναι στην εξουσία; Την ενδιαφέρει η συνεννόηση ή την ενδιαφέρει η εξαπάτηση του ελληνικού λαού; Σας θυμίζω ότι πέρυσι το καλοκαίρι είχαμε συμφωνήσει ότι δε θα πάμε σε εκλογές και πήγαμε σε εκλογές. Επομένως, όταν έχεις απέναντί σου μια κυβέρνηση που κοιτά το μικροκομματικό της συμφέρον, ακόμα και σε ωραίες ιστορίες απλής αναλογικής, δεν μπορείς να την εμπιστευτείς. Γιατί όλα αυτά τα χρησιμοποιεί όχι για το εθνικό συμφέρον, αλλά για το κομματικό συμφέρον. Στην πολιτική ο καθένας έχει το παρελθόν του, την ταυτότητά του.

- Advertisement -

Όταν κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα των τηλεοπτικών αδειών ο Σταύρος Θεοδωράκης, σχολίασε: «Πολύ πρόσφατα ο κ. Τσίπρας είπε κάτι το οποίο νομίζω ότι είναι προσβολή και στον κόσμο της αριστεράς και στους διανοούμενους και δεν καταλαβαίνω γιατί κανείς δεν αντέδρασε. Είπε ότι “εμένα δεν με ενδιαφέρει ποιος θα πάρει την άδεια, αρκεί να έχει φορολογική ενημερότητα”. Τον πληροφορούμε ότι όσοι πήραν κανάλια στο παρελθόν, είχαν φορολογική ενημερότητα. Το πρόβλημα λοιπόν στα Μέσα δεν είναι να έχει κάποιος λεφτά και να έχει φορολογική ενημερότητα, γι’ αυτό ακριβώς σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, δεν είναι απαραίτητο προσόν μόνο το χρήμα για να πάρεις μια άδεια. Θα πρέπει να αποδείξεις με την αίτησή σου, με την πρότασή σου ότι υπερασπίζεσαι κάποια πράγματα: τη δημοσιογραφική δεοντολογία, τον πολιτισμός της χώρας σου, τις ευρωπαϊκές αρχές». Όπως εξήγησε στη συνέχεια: « Όταν τα Μέσα διαμορφώνουν συνειδήσεις είμαστε υποχρεωμένοι οι πολιτικοί να βάζουμε τέτοιους όρους ώστε τις άδειες να τις παίρνουν ναι μεν αυτοί που είναι νόμιμοι, ναι μεν αυτοί που έχουν λεφτά αλλά και αυτοί που μπορούν να υπερασπιστούν τις θεμελιώδεις αρχές της χώρας».

Στην συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus Fm, ο επικεφαλής του Ποταμιού, είπε:

Για τις εξελίξεις στην Τουρκία : «Προφανώς μας ενδιαφέρουν τα ζητήματα δημοκρατίας στης Τουρκία, προφανώς πρέπει είμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες των πολιτών για περισσότερη δημοκρατία, γιατί δεν πρέπει να φτάσουμε στο άλλο άκρο και να πούμε ότι επειδή ο Ερντογάν νίκησε κάποιους στρατιωτικούς εκεί ανθεί η δημοκρατία. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στην Τουρκία στον τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είμαστε αλληλέγγυοι στις προσπάθειες των πολιτών να έχουν ένα δημοκρατικό πολίτευμα προβλήματα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε είναι η εικόνα της χώρας μας και η πραγματική δύναμη της χώρας μας»

Για τον εκλογικό νόμο και την κομματική πειθαρχία:

-Advertisement-
=Advertisement=

«Δε θέτω θέμα κομματικής πειθαρχίας , γιατί θα πρέπει να θέτουμε, σε τέτοια ζητήματα, θέμα κομματικής πειθαρχίας. Υπάρχουν οι ομόφωνες αποφάσεις των οργάνων, υπάρχει ομόφωνη απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας. Δε συναινούμε στην πρόταση που κάνει η κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, ο κάθε βουλευτής, με τη συνείδησή του θα αποφασίσει. Είμαι σίγουρος ότι θα αποφασίσει αυτό που αποφασίζουν και τα όργανα. Αυτό που αποφασίζουν όλοι οι άνθρωποι στο Ποτάμι».

Για την κατάσταση στα ΜΜΕ:

«Θα πρέπει να φύγουμε πίσω από τους τίτλους, γιατί οι τίτλοι και οι γενικεύσεις δε λένε ποτέ την αλήθεια. Υπάρχουν δημοσιογράφοι που κάνουν συνειδητά τη δουλειά τους, που υπηρετούν τη δημοσιογραφία και θα τους βρεις σε όλα τα κανάλια, όπως θα βρεις σε όλα τα κανάλια δημοσιογράφους κακούς. Δε λέω κάτι πρωτότυπο. Έτσι συμβαίνει με όλες τις δουλειές. Άρα οι οριζόντιες γενικεύσεις ή οι οριζόντιοι διαχωρισμοί είναι εκτός πραγματικότητας. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν προσφέρει πάρα πολλά και σήμερα είναι σε πάρα πολύ δύσκολη θέση μέσα από αυτή τη σύγκρουση που όλοι ζούμε. Υπάρχουν δύο διαφορετικά πράγματα για τα μέσα και θα ήθελα να το πω. Το ένα είναι η ευθύνη αυτών που έχουν τα Μέσα. Η ευθύνη αυτών που έχουν τα Μέσα είναι πολύ μεγάλη. Δεν μπορεί να υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Δεν θα πρέπει άνθρωποι που έχουν κερδίσει από τα ΜΜΕ να αφήνουν απλήρωτους τους εργαζόμενους. Αυτό δεν είναι πολιτικό ζήτημα. Είναι ζήτημα αξιοπρέπειας».

«Στις προγραμματικές δηλώσεις τον Φεβρουάριο του 2015, που ανέφερα συγκεκριμένα ότι πρέπει να σπάσει αυτό το αμαρτωλό τρίγωνο που είναι Τράπεζες – Πολιτική – Μέσα. Δηλαδή τα μέσα βοηθιούνται από τις τράπεζες, οι πολιτικοί βοηθούν τις τράπεζες και υπάρχει ένα τριγωνικό σύστημα όπου όλοι περνάμε καλά εις βάρος του ελληνικού λαού. Μίλησα από τον Φλεβάρη και είπα ότι αυτό πρέπει να το σπάσουμε. Πρέπει να υπάρξει υγιής ανταγωνισμός και κανόνες. Όμως άλλο είναι αυτό και άλλο μας παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση. Γιατί η κυβέρνηση κάνει μια πολεμική σε όσους δεν είναι δικοί της και ενισχύει όσους είναι δικοί της πάλι άνευ όρων».

«Υπάρχει μια άδεια ενός επιχειρηματία που προφανώς και έχει λεφτά -με βάση αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας όποιος έχει λεφτά μπορεί να πάρει και άδεια-, ξέρω και εγώ πολλούς που έχουν λεφτά. Όμως υπάρχουν και άλλες προϋποθέσεις στον ελεύθερο κόσμο για να πάρει κανείς άδεια. Αλίμονο αν στην Γαλλία για παράδειγμα έδιναν τηλεοπτικές άδειες μόνο στους πιο πλούσιους. Υπάρχει λοιπόν μια άδεια που την υπογράφουν στελέχη του γραφείου του κ. Καμένου. Μπορεί να δεχτεί ένας αριστερός ότι αυτό θα πρέπει να είναι η συνέχεια στα Μέσα Ενημέρωσης;»

Ακούστε παρακάτω ολόκληρη την συνέντευξη:

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *