Πόσο βλαβερό είναι να κοιμόμαστε με το κινητό τηλέφωνο δίπλα μας

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Αν είστε σαν τον μέσο Έλληνα, μάλλον θα κοιμάστε με το κινητό σας τηλέφωνο στο κομοδίνο ή ακόμα και στο προσκεφάλι σας. Μια Αμερικάνικη έρευνα του 2005 διαπίστωσε ότι το 71% των ανθρώπων κοιμούνται με ή κοντά στα κινητά τους τηλέφωνα.

-Advertisement-

Ίσως να αναρωτιέστε αν αυτή η συνήθεια είναι κακή ιδέα, αν τα ραδιοκύματα ή κάτι άλλο επηρεάζει την υγεία μας. Θα ήταν ανακουφιστικό αν γνωρίζαμε τις τυχόν αρνητικές επιδράσεις, αλλά αυτό δεν συμβαίνει τουλάχιστον όχι με απόλυτη βεβαιότητα.

Τον περασμένο Νοέμβριο διεξήχθη μία τεράστια έρευνα 30 εκατομμυρίων δολαρίων σχετικά με τις επιδράσεις της ακτινοβολίας των κινητών τηλεφώνων στην υγεία μας. Χρησιμοποιήθηκαν εργαστηριακά ποντίκια και διαφορετικά επίπεδα ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων σε διαφορετικούς χρόνους.

Ο John Bucher, ένας από τους κύριους ερευνητές δήλωσε πως «…κάτω από ορισμένες συνθήκες έκθεσης, παράγονται αρνητικές βιολογικές επιδράσεις. Συγκεκριμένα, η έρευνά τους βρήκε «ξεκάθαρες αποδείξεις» όγκων στις καρδιές των αρσενικών ποντικιών, όπως και ορισμένες «αποδείξεις» όγκων στους εγκεφάλους και στους αδένες τους. Στα θηλυκά ποντίκια η επίδραση δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη.

- Advertisement -

Ο ίδιος ωστόσο δηλώνει πως ο κίνδυνος είναι «μικρός» όταν κρατάμε το κινητό τηλέφωνο κοντά στο κεφάλι ή το σώμα και ότι η έρευνα αναφερόταν σε όσους κάνουν παρατεταμένη και συνεχή χρήση. Το ίδιο αναφέρει και ο Larry Junck, MD ογκολόγος και καθηγητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Michigan. «Δεν έχουμε παρατηρήσει αύξηση στους όγκους εγκεφάλων από τότε που η χρήση κινητών τηλεφώνων αυξήθηκε».

Άλλοι βλέπουν με καχυποψία αυτές τις δηλώσεις και θεωρούν ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, όπως ο Joel Moskowitz, διευθυντής του Κέντρου Υγείας για την Κοινότητα και την Οικογένεια στο Πανεπιστήμιο του Berkeley. Παραθέτει και τα ευρήματα δεκάδων πρόσφατων ερευνών, συμπεριλαμβανομένης μιας μετανάλυσης στην Κίνα του 2017 που βρήκε ότι η παρατεταμένη χρήση των κινητών τηλεφώνων αύξησε σημαντικά τον κίνδυνο γλοιώματος, ενός είδος κακοήθους όγκου στον εγκέφαλο και στη σπονδυλική στήλη. Μια ακόμα πιο πρόσφατη Βρετανική έρευνα του 2018 βρήκε κάτι παρόμοιο: διπλασιασμό των καρκινικών εγκεφαλικών όγκων από το 1995 μέχρι το 2005.

Αλλά οι εγκεφαλικοί όγκοι δεν είναι η μόνη ανησυχία σχετικά με τη χρήση των κινητών τηλεφώνων.

«Αν ελέγξετε τις σύγχρονες συσκευές, θα δείτε ότι οι κεραίες βρίσκονται στις γωνίες – τόσο πάνω όσο και πιο χαμηλά», δηλώνει ο Moskowitz. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή του λαιμού και του αυχένα είναι που εκτίθεται τώρα περισσότερο. Και υπάρχουν ορισμένες έρευνες που μαρτυρούν την αύξηση των ποσοστών καρκίνου του λαιμού και του θυρεοειδή.

Αλλά κανένα από αυτά τα ευρήματα δεν συνιστά απόδειξη ότι τα κινητά τηλέφωνα φταίνε γι΄αυτές τις αυξήσεις. Γιατί είναι τόσο δύσκολο να καθορίσουμε τις πιθανές επιδράσεις των συσκευών αυτών; Ένα τεράστιο εμπόδιο αποτελεί το γεγονός ότι οι τεχνολογίες αυτών των συσκευών εξελίσσονται συνεχώς και οι σοβαρές έρευνες τρέχουν για δεκαετίες. Μέχρι να υπάρξουν σοβαρά αποτελέσματα, η τεχνολογία έχει και πάλι αλλάξει.

Ας γυρίσουμε όμως στο αν μας βλάπτει τελικά το να κοιμόμαστε δίπλα στο κινητό μας τηλέφωνο.

Ο Moskowitz λέει ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση όγκου δεν βρίσκεται στην κορυφή των προβλημάτων, επειδή ένα τηλέφωνο κατά τη διάρκεια του ύπνου δεν λειτουργεί το ίδιο σταθερά όπως κατά τη διάρκεια ενός τηλεφωνήματος.

Αλλά δηλώνει πως είναι πιθανό η έκθεση σε χαμηλά επίπεδα ακτινοβολίας να διαταράσσει τον ύπνο και να προκαλεί άλλες νευρολογικές επιδράσεις. Όποιοι κι αν είναι οι κίνδυνοι, πολλαπλασιάζονται όταν μιλάμε για παιδιά.

Φυσικά, το συμπέρασμα είναι σε κάθε περίπτωση να κρατάμε το κινητό τηλέφωνο μακριά από το υπνοδωμάτιο. Ή αν χρησιμοποιούμε ξυπνητήρι στο κινητό, να το αλλάζουμε στη λειτουργία πτήσης, κάτι που το σταματά από το να στέλνει ή να λαμβάνει σήματα. Και φυσικά επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε handsfree ώστε η συσκευή να παραμένει όσο πιο μακριά γίνεται από το σώμα μας.

ΠΗΓΗ: enallaktikidrasi.com

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *