Πόσο σημαντικό είναι το παιχνίδι για την ανατροφή του παιδιού

lamianow
By lamianow Add a Comment
6 Min Read

Η ανατροφή του παιδιού όσο δύσκολη μπορεί να φαίνεται για τους γονείς, ειδικά στο πρώτο παιδί, μπορεί να μετατρέπεται σε ένα παιδικό παιχνίδι για ολόκληρη την οικογένεια.

-Advertisement-

Όπως διαβάζουμε στο mothersblog, αυτό γίνεται μέσα από το παιχνίδι, που για το νήπιο αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να εξερευνά και να μαθαίνει τον κόσμο γύρω του. Με αυτή τη λογική θα πρέπει να αφήνετε το παιδί ελεύθερο να παίζει και να υποστηρίζετε κάθε του προσπάθεια σε ό,τι κι αν κάνει.

Επιπλέον εντοπίζοντας τα ενδιαφέροντά του μπορείτε να συνδυάζετε με αυτά δραστηριότητες που θα του κεντρίζουν την περιέργεια και θα το κρατούν απασχολημένο για αρκετές ώρες μέσα στη μέρα. Το θετικό στοιχείο είναι πως ταυτόχρονα με το παιδί περνούν ευχάριστα την ώρα τους και οι γονείς και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος διασκέδασης για ολόκληρη την οικογένεια.

Τι προσφέρει το παιχνίδι στα παιδιά

- Advertisement -

Μέσα από τις διαδικασίες του παιχνιδιού τα παιδιά έρχονται σε επαφή με άλλα παιδάκια, μαθαίνουν στην πράξη την έννοια της φιλίας, γνωρίζουν καινούρια αισθήματα όπως φόβος και θυμός και την ίδια στιγμή γίνονται ανεξάρτητα. Ένα νήπιο αποκτά άνεση να βρίσκεται παρέα με άλλους και να εστιάζει την προσοχή του σε αυτούς, μαθαίνει να δίνει και να μοιράζεται τα παιχνίδια του, καθώς επίσης την έννοια της συνεργασίας με τον υπόλοιπο κόσμο.

Παρόλο που συχνά φαίνεται δύσκολο στους γονείς να απασχολήσουν με τις ώρες ένα νήπιο, ειδικά εάν δεν έχουν γνώσεις παιδαγωγικής, αρκεί λίγη φαντασία και προσοχή για να περάσουν όμορφες στιγμές με το παιδί. Έτσι ακολουθώντας πάντα τις υποδείξεις του παιδιάτρου σας, με κύριο σκοπό την ασφάλεια του παιδιού, μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές από τις παρακάτω ιδέες:

Ο χώρος που απασχολείται το παιδί αρκετές ώρες παίζοντας θα πρέπει να είναι άνετος και εύκολος στην επίβλεψη του. Στα παιχνίδια του παιδιού θα πρέπει να περιλαμβάνονται και στοιχεία όπως το νερό, η άμμος, κουτιά με περιεχόμενο που θα εξάπτει την περιέργειά του και οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να το απασχολήσει.

Επιπλέον, καλό θα είναι να του παρέχετε απλά και ασφαλή αντικείμενα όπως πλαστικά ποτήρια, πιάτα, μαχαιροπίρουνα αλλά και βιβλία, τουβλάκια και μαρκαδόρους. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μπορούν να αντιγράφουν τις ενέργειές σας και τις ασχολίες σας, μαθαίνοντας μέσα από τη μίμηση. Χρειάζεται ωστόσο προσοχή για την αποθήκευση όλων των αντικειμένων, ώστε να βρίσκονται τόσο σε ασφαλή χώρο όσο και εύκολα προσβάσιμο για το παιδί.

Καλό είναι να περιγράφετε στο παιδί ακριβώς τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, με εκφράσεις όπως για παράδειγμα: «σε βλέπω που ζωγραφίζεις έναν καφέ κύκλο» ή «πόσο ψηλά πήδηξες!».

Ταυτόχρονα, καλό είναι να του κάνετε ερωτήσεις για να υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ σας, όπως: «πώς έφτιαξες τόσο νόστιμο φαγητό;».

Βρείτε αντικείμενα που ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας, όπως για παράδειγμα εάν του αρέσει να παρατηρεί τα ζώα, διαβάστε του ένα βιβλίο σχετικό με αυτά.

Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε μέρη που να καλύπτουν το ενδιαφέρον του, όπως για παράδειγμα ένα ζωολογικό κήπο ή μία βιβλιοθήκη και σίγουρα θα βρείτε καινούριες ιδέες για μελλοντικά παιχνίδια.

Όσο αφήνετε το νήπιο ελεύθερο να παίζει τόσο θα αντιλαμβάνεστε τον κόσμο του, γεμάτο με νέες ιδέες και δυνατότητες, επιτρέποντας του να αναπτύσσει τις ψυχοκινητικές δεξιότητές του.

Το παιχνίδι με το παιδί μπορεί ωστόσο να είναι κάτι δύσκολο και χρονοβόρο για τους γονείς καθώς πολλές φορές χρειάζεται να έχουν μεγάλα αποθέματα ενέργειας, ειδικά μετά από μια κουραστική ημέρα στη δουλειά. Να θυμάστε πως όταν είστε κουρασμένοι το παιδί μπορεί να το καταλάβει και να το αισθανθεί.

Μην ξεχνάτε πως χρειάζεστε χρόνο όχι μόνο για εκείνο αλλά και για εσάς τους ίδιους, οπότε στην περίπτωση αυτή κάποιος φίλος μπορεί να βοηθήσει στη φροντίδα και την επίβλεψη του. Το σίγουρο είναι πως μετά θα επιστρέψετε με πολύ περισσότερη ενέργεια για να διασκεδάσετε όλοι μαζί. Μόνο όταν είστε και εσείς χαρούμενοι μπορεί να είναι και το παιδί σας αληθινά χαρούμενο! Εάν αντιλαμβάνεστε ότι χάνετε την υπομονή και την ψυχραιμία σας είναι ένδειξη πως χρειάζεστε άμεσα ελεύθερο χρόνο για εσάς, για αυτό μην διστάζετε να ζητήσετε βοήθεια. Εάν ωστόσο νιώθετε πολύ συχνά αγχώδης, βαριεστημένη και αδύναμη να ασχοληθείτε άλλο με το παιδί είναι καλό να το συζητήσετε με τον παιδίατρο σας.

Τελική συμβουλή: φροντίστε να εντοπίσετε χώρους στους οποίους μπορείτε να βρείτε συντροφιά τόσο για το παιδί όσο και για εσάς, ειδικά τώρα που το καλοκαίρι ευνοεί τις εξωτερικές δραστηριότητες. Και τι καλύτερο από την παιδική χαρά όπου το παιδί θα απασχοληθεί με τους συνομήλικους του και εσείς θα μιλήσετε με άλλους γονείς!

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *