Πώς το ενυδρείο της Κρήτης γίνεται γέφυρα συνεργασίας μεταξύ Ηρακλείου και Αιγύπτου

LamiaNow News Add a Comment
5 Min Read

Θα συνδράμει για τη δημιουργία του ενυδρείου της Ερυθράς Θάλασσας και της Μεσογείου στο Σαρμ Ελ Σέιχ.

Σε μνημόνιο Φιλίας και Συνεργασίας στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του Ηρακλείου με την πόλη Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου αποφάσισε να προχωρήσει ο δήμος Ηρακλείου.

Το Σαρμ ελ Σέιχ του Νοτίου Σινά είναι πόλη και λιμάνι της Αιγύπτου στην Ερυθρά Θάλασσα και θεωρείται πολύ δημοφιλής τουριστικός προορισμός με ιδιαίτερα ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι σχέσεις Κρήτης και Αιγύπτου έχουν μια βαθιά ιστορία, ήδη από την προϊστορική εποχή, γεγονός που τεκμαίρεται από την πληθώρα των αρχαιολογικών ευρημάτων και στις δύο περιοχές. Αλλά και σε μεταγενέστερη ιστορική περίοδο, το Σινά και το Ηράκλειο συνδέονται με κοινούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς.

Ο ναός της Αγίας Αικατερίνης των Σιναϊτών, το σημερινό Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης, καθολικό της ομώνυμης μονής που λειτούργησε από τη Β’ Βυζαντινή Περίοδο μέχρι το 1669, αποτελώντας θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο της ενετοκρατούμενης Κρήτης. Από τις αρχές της οθωμανικής περιόδου, το 1669, σε αντάλλαγμα της Μονής της Αγίας Αικατερίνης που είχε μετατραπεί σε τζαμί, οι Σιναΐτες μοναχοί και οι χριστιανοί της πόλης βρήκαν καταφύγιο στο ναό του Αγίου Ματθαίου που παραχωρήθηκε από τις οθωμανικές αρχές και έγινε μετόχι της Μονής Σινά.

Sharm El-Sheikh/ Photo: Unsplash
Sharm El-Sheikh/ Photo: Unsplash
Ηράκλειο Κρήτης/Photo: Αμαλία Κωβαίου

Η πόλη του Σαρμ Ελ Σέιχ και το Ηράκλειο, με βάση τη σταθερή ιστορική σχέση μεταξύ του αιγυπτιακού και του ελληνικού λαού και αντλώντας έμπνευση από την κοινή πολιτιστική κληρονομιά των δύο χωρών, υιοθέτησαν ένα κοινό όραμα για το πρόγραμμα αδελφοποίησης. Ως εκ τούτου, οι πόλεις σχεδιάζουν και μελετούν μια σειρά από συγκεκριμένα βήματα, επιδιώκοντας να εδραιωθούν οι σχέσεις και οι δεσμοί φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ τους στους τομείς του πολιτισμού, της επιστήμης, της εκπαίδευσης, της υγείας, του τουρισμού, του αθλητισμού και του περιβάλλοντος, με σκοπό το αμοιβαίο όφελος των δύο πόλεων.

Ενυδρείο Κρήτης/Photo: Αμαλία Κωβαίου

Στο πλαίσιο αυτό, το Σαρμ Ελ Σέιχ θα ενθαρρυνθεί να κατασκευάσει ένα μεγάλο ενυδρείο παρόμοιο με το ενυδρείο της Κρήτης, παρουσιάζοντας στους επενδυτές την ιδέα δημιουργίας του ενυδρείου της Ερυθράς Θάλασσας και της Μεσογείου στο Σαρμ Ελ Σέιχ. Το εγχείρημα αποσκοπεί στην παρουσίαση της υδρόβιας ζωής των ζωντανών οργανισμών που ζουν και στις δύο θάλασσες. Το ενυδρείο Κρήτης στο Ηράκλειο, το οποίο θεωρείται το πιο καινοτόμο και πλούσιο σε υδρόβια ζωή ενυδρείο στην ανατολική Μεσόγειο, θα συνδράμει το ενυδρείο στο Σαρμ Ελ Σέιχ με την απαραίτητη τεχνογνωσία.

Ηράκλειο Κρήτης/Photo: Αμαλία Κωβαίου
Ηράκλειο Κρήτης/Photo: Αμαλία Κωβαίου

Επίσης, θα δοθεί βαρύτητα στην ενίσχυση των τουριστικών ροών μεταξύ του Σαρμ Ελ Σέιχ και του Ηρακλείου της Κρήτης μέσω διαμετακομιστικών ταξιδιών. Ειδικότερα, προγραμματίζεται η προώθηση των δύο πόλεων ως τουριστικοί προορισμοί, καθώς και των ξενοδοχείων που βρίσκονται σε αυτές, η προώθηση ειδικών προσφορών για πτήσεις και ξενοδοχεία για τους επισκέπτες που ανταλλάσσουν οι δύο πόλεις, η  προώθηση των διάσημων θρησκευτικών περιοχών στο Νότιο Σινά, συμπεριλαμβανομένων των μοναστηριών της Αγίας Αικατερίνης, του Φεράν, της Μονής των Επτά Κοριτσιών και της διαδρομής της Αγίας Οικογένειας, η προώθηση της υδρόβιας ζωής και της άγριας πανίδας των περιοχών της Ερυθράς Θάλασσας και της Μεσογείου, καθώς και η ονομασία μιας οδού σε κάθε πόλη με το όνομα της άλλης πόλης. Επιπλέον, θα εξετασθεί η διοργάνωση εκθέσεων, φεστιβάλ, σεμιναρίων και συνεδρίων και προώθηση της δημιουργικότητας και της επιστημονικής εμπειρογνωμοσύνης μεταξύ των δύο πόλεων στους τομείς του τουρισμού, της διατήρησης του περιβάλλοντος, της βιώσιμης ανάπτυξης και της φιλοξενίας.

Τέλος, θα δημιουργηθούν Περίπτερα παροχής πληροφοριών και στις δύο πόλεις για τον αρχαίο αιγυπτιακό και ελληνικό πολιτισμό, με στόχο την προώθηση των πολιτιστικών και τουριστικών χαρακτηριστικών του αρχαίου αιγυπτιακού και ελληνικού πολιτισμού, την ανάδειξη και προώθηση της Διαδρομής των Μπαχαρικών κατά τον Μεσαίωνα, η οποία συνέδεε την Ινδία και την Ευρώπη δια θαλάσσης μέσω του Νότιου Σινά, στη συνέχεια μέσω της ερήμου, του Νείλου, του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας και έπειτα μέσω της Μεσογείου στο Ηράκλειο και την Ευρώπη.

travel.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version