Πώς θα δείτε ό,τι έχετε αναζητήσει ποτέ στο Google

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
3 Min Read

Ένα νέο εργαλείο που λάνσαρε η Google χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες επιτρέπει στο χρήστη να κατεβάσει και να δει όλους τους όρους αναζήτησης που έχει χρησιμοποιήσει ποτέ σε οποιαδήποτε συσκευή -αρκεί να έχει πραγματοποιήσει αυτές τις αναζητήσεις ενώ ήταν συνδεδεμένος σε Λογαριασμό Google.

-Advertisement-

Η διαδικασία είναι απλή, εξηγεί το Google Operating System, ένα ανεπίσημο ιστολόγιο που ασχολείται με θέματα της Google. Απλά επισκεφθείτε τη σελίδα Google Web History, συνδεθείτε στον λογαριασμό σας αν δεν είστε ήδη συνδεδεμένος, κάντε κλικ στο εικονίδιο του γραναζιού πάνω δεξιά και επιλέξτε Λήψη.

Το αρχείο ZIP που θα κατεβάσετε περιέχει επιμέρους αρχεία JSON, καθένα από τα οποία περιέχει το ιστορικό περιήγησης για συγκεκριμένες ημερομηνίες. Τα αρχεία JSON δεν προορίζονται για χρήση από ανθρώπους, μπορεί όμως να δει κανείς το περιεχόμενό τους ανοίγοντάς τα με το Notepad ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου.

Αναζητήστε τον όρο query_text στα περιεχόμενα του αρχείου, και θα δείτε όλους τους όρους αναζήτησης που έχουν χρησιμοποιηθεί το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

- Advertisement -

Όπως λέει η Google, «μπορείτε να κατεβάστε το ιστορικό αναζήτησης για να δείτε μια λίστα με τους όρους που έχετε αναζητήσει. Αυτό σας δίνει πρόσβαση στα δεδομένα σας όταν και όπου θέλετε».

Ποια είναι όμως η χρησιμότητα αυτού του εργαλείου; Η δυνατότητα λήψης του ιστορικού αναζητήσεων είναι ουσιαστικά τμήμα του Google Takeout, μιας υπηρεσίας που επιτρέπει στο χρήστη να μεταφέρει τα δεδομένα του από τη Google σε άλλες διαδικτυακές υπηρεσίες (για παράδειγμα να μεταφέρει τα email του από το Gmail σε άλλες υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου).

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Πριν το κατέβασμα του ιστορικού, το προειδοποιητικό μήνυμα τονίζει ότι τα δεδομένα είναι ευαίσθητα

Σε κάθε περίπτωση, η Google προειδοποιεί το χρήστη να μην κατεβάσει το ιστορικό του σε κοινόχρηστους υπολογιστές. «Το αρχείο σας περιέχει ευαίσθητα δεδομένα» τονίζει.

Τα δεδομένα αναζήτησης είναι όντως ευαίσθητα. Όπως προειδοποιούσε το 2012 το Electronic Frontier Foundation, μια οργάνωση για την προστασία της ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο, τα δεδομένα αυτού του είδους μπορούν να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός και τα προβλήματα υγείας του χρήστη.

Δεδομένου ότι κανένας προσωπικός υπολογιστής δεν είναι απόλυτα ασφαλής, οι ευαίσθητες αυτές πληροφορίες καλό θα είναι να μην μένουν αποθηκευμένες τοπικά στο σκληρό δίσκο.

Η Google, βέβαια, καταχωρεί και αναλύει αυτά τα δεδομένα για να προβάλλει στοχευμένες διαφημίσεις και να εξατομικεύει τα αποτελέσματα αναζήτησης με βάση τα ενδιαφέροντα του χρήστη.

Μπορείτε ωστόσο να περιορίσετε εν μέρει τα δεδομένα που συλλέγει για σας η εταιρεία μέσω των ρυθμίσεων του Google Account History. Στην ίδια σελίδα μπορείτε να καθορίσετε αν θα αποθηκεύονται οι επαφές σας, οι τοποθεσίες που επισκέπτεστε και τα βίντεο που έχετε δει στο YouTube.

Όλα αυτά βέβαια αφορούν μόνο την πλοήγηση στο Διαδίκτυο όταν είστε συνδεδεμένος στο Google Αccounts. Σε περίπτωση αποσύνδεσης, οι προτιμήσεις και το ιστορικό σας αποθηκεύονται σε cookies.

 

ΠΗΓΗ

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *