Πώς θα αποφύγετε τη θερμοπληξία στις μέρες του καύσωνα

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
3 Min Read

Βασικούς κανόνες για την πρόληψη της θερμοπληξίας επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που προβλέπει η ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες.

-Advertisement-

Οταν η θερμοκρασία του σώματος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, σε συνέργεια με ορισμένους άλλους παράγοντας (υγρασία, άπνοια, κ.λπ.), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας που μπορεί να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση, αλλά και στον θάνατο.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: Δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμέτους, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης.

- Advertisement -

Τις ημέρες με τις υψηλές θερμοκρασίες χρειάζεται η λήψη άφθονων υγρών-Φωτογραφία: Intimenews/Μιχάλης ΒαρακλάςΤις ημέρες με τις υψηλές θερμοκρασίες χρειάζεται η λήψη άφθονων υγρών-Φωτογραφία: Intimenews/Μιχάλης Βαρακλάς

Μπορεί, ακόμη, να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδης κατάσταση και θάνατος.

Οι πρώτες βοήθειες

Η θεραπεία των ατόμων με τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να γίνεται σε νοσηλευτικό ίδρυμα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτό θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: Πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό κ.λπ.

Μέτρα πρόληψης κατά τη διάρκεια του καύσωνα

Τα μέτρα για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια του καύσωνα είναι τα εξής:

  • Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως.
  • Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας.
  • Πρόσληψη άφθονων υγρών.
  • Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
  • Ολιγοθερμιδική δίαιτα.
  • Συχνά λουτρά.

Προσοχή στις ομάδες υψηλού κινδύνου

Προσοχή πρέπει να δοθεί στις αποκαλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου. Δηλαδή, τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λπ. τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους.

Οι ηλικιωμένοι και οι ομάδες υψηλού κινδύνου χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή/Φωτογραφία: Intimenews/Χρήστος ΝτουντούμηςΟι ηλικιωμένοι και οι ομάδες υψηλού κινδύνου χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή/Φωτογραφία: Intimenews/Χρήστος Ντουντούμης

Επισημαίνεται ότι δεν εγκαταλείπουμε ευάλωτους συνανθρώπους μας μόνους στην τύχη τους τις ώρες του καύσωνα.

Τα βρέφη και τα παιδιά θα πρέπει να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά, όπως νερό.

Πηγή: iefimerida.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *