Πώς τα πήγαν οι ηγέτες με τον Covid-19: Κερδισμένοι και χαμένοι – Οι επιδόσεις Μητσοτάκη

Oμάδα δέκα πολιτικών είδε αύξηση στα ποσοστά τους κατά 9% από τις 11 Μαρτίου που ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία - Οι δύο παράγοντες που βοήθησαν στην άνοδο της δημοτικότητας

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
4 Min Read

Πολλά καθεστώτα ανατράπηκαν μετά από μια μεγάλη καταστροφή, ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊού, μέχρι στιγμής έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.

-Advertisement-

Οι περισσότεροι ηγέτες είδαν τα ποσοστά τους να ανεβαίνουν, παρά το γεγονός ότι ο Covid-19 έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής πάνω από 250.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Μεταξύ αυτών και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που σε πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse, είδε τη δημοτικότητά του να αυξάνεται, με προβάδισμα 28 μονάδων στο ερώτημα «ποιος είναι πιο κατάλληλος για πρωθυπουργός». Όπως απάντησε η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στη δημοσκόπηση , η χαλάρωση των μέτρων αυτοπεριορισμού από την πανδημία έγινε κατάλληλη στιγμή, ενώ το 75% αξιολογεί θετικά ή μάλλον θετικά την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην πανδημία.

Πώς τα πήγαν όμως άλλοι ηγέτες; Σύμφωνα με τον Economist, δημοσκόπηση της Morning Consult βρήκε ότι μια ομάδα δέκα πολιτικών είδε αύξηση στα ποσοστά τους της τάξης του 9% από τις 11 Μαρτίου που ο ΠΟΥ κήρυξε πανδημία. Ιδιαίτερα αισθητή έγινε η διαφορά για τους πολιτικούς σε χώρες όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ινδία και η Γερμανία.

- Advertisement -

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Οι ακαδημαϊκοί αποκαλούν αυτό το φαινόμενο «rally-round-the-flag» effect – ένα φαινόμενο που συχνά έχει ωφελήσει τους Αμερικανούς προέδρους κατά τη διάρκεια διεθνών κρίσεων.

Μελέτες έχουν βρει ότι συνεισφέρουν στην αύξηση των ποσοστών ο εντεινόμενος πατριωτισμός και η ηπιότερη αντιπολίτευση.

Ωστόσο, δεν έχουν αποδειχθεί όλες οι καταστροφές… «ευλογία» για τους πολιτικούς. Η ανεπαρκής ανταπόκριση του George W. Bush στον τυφώνα Κατρίνα το 2005, οδήγησε τα ποσοστά του σε πτώση.

Ο Tony Blair έπεσε μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση των Ισλαμιστών στο μετρό του Λονδίνου το 2005. Το ίδιο και ο François Hollande μετά τις επιθέσεις του 2015 στο Παρίσι.

Ίσως γιατί οι ψηφοφόροι θεώρησαν ότι οι ηγέτες τους είχαν αποτύχει να πατάξουν την εγχώρια τρομοκρατία, ενώ οι Αμερικανοί είδαν τις επιθέσεις το 2001 ως μια πράξη πολέμου.

Σήμερα, οι ψηφοφόροι ευνοούν τους ηγέτες που έλαβαν σοβαρά υπόψη τον Covid-19. H μεγαλύτερη άνοδος στα ποσοστά απαντάται στην Αυστραλία, τον Καναδά και τη Γερμανία, όπου τα ποσοστά θανάτου ήταν από τα χαμηλότερα μεταξύ των πλούσιων δυτικών χωρών.

Παρά το ξέσπασμα του ιού στη Γαλλία, ο πρόεδρος Macron ενισχύθηκε ως κάποιον βαθμό.

Στη Βρετανία, οι πολίτες αρχικά έστρεψαν την πλάτη στον Boris Johnson. Μια πτώση στα ποσοστά του μπορεί να αντικατοπτρίζει τους φόβους των Βρετανών ότι η καθυστέρηση του lockdown οδήγησε σε χιλιάδες επιπλέον θανάτους.

Οι τέσσερις ηγέτες που είδαν τα ποσοστά τους να πέφτουν, κατηγορούνται για ανικανότητα αντίδρασης απέναντι στον ιό. Η αντίδραση της Ιαπωνίας κρίνεται θετικά σε σχέση με τις περισσότερες  χώρες, όχι όμως και έναντι των χωρών της Ασίας.

Οι πρόεδροι της Αμερικής, του Μεξικού και της Βραζιλίας θεώρησαν «υπερβολικούς» τους φόβους για τον κορωνοϊό.

Ο Andrés Manuel López Obrador (ή αλλιώς amlo) και ο  Donald Trump είδαν πολύ μέτρια άνοδο. Αντιθέτως, ο  Jair Bolsonaro έχασε 9 μονάδες.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Οι συνέπειες για τα κυβερνόντα κόμματα ήταν μικρότερες: Η κυβέρνηση συνασπισμού CDU/CSU της Angela Merkel σημείωσε άνοδο 10 μονάδων, ενώ άλλοι είδαν μονοψήφια ποσοστά – κάτι που δείχνει πως οι ψηφοφόροι  κρίνουν με βάση του ηγέτες και όχι τις κυβερνήσεις.

Η ιστορία επίσης δείχνει ότι η άνοδος κάποιων για πατριωτικούς λόγους είναι σύντομη και ότι οι υφέσεις έχουν υψηλό κόστος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ο μοναδικός μεταξύ των 10 ηγετών στο διάγραμμα που λεχει μπροστά του εκλογές. Παρά τους 70.000 θανάτους στις ΗΠΑ, λίγοι Αμερικανοί έχουν αλλάξει μέχρι τώρα τη γνώμη τoυς για τον Trump, ο οποίος πάντως δεν πρέπει να χάσει πολλούς υποστηρικτές πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου.

πηγή: newmoney.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *