Lamianow.grLamianow.gr
Notification Show More
Font ResizerAa
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚEΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    ΕΛΛΑΔΑShow More
    sxoleio | Lamianow.gr
    Υπουργείο Παιδείας για το μαχαίρωμα σε Γυμνάσιο: Ο ψυχολόγος του σχολείου υποστηρίζει τα παιδιά
    ekato 6 | Lamianow.gr
    Χαλικιδική: Άλλοι 26 αστυνομικοί και 54 ιδιώτες στη δικογραφία για «φακελάκια» με αντάλλαγμα σβήσιμο κλήσεων
    Tragodia s 1679340 ekav asthenoforo 1068x641 1 | Lamianow.gr
    Λασίθι: Δράστες έδεσαν και φίμωσαν γυναίκα μέσα στο σπίτι της – Έφυγαν χωρίς να κλέψουν τίποτα
    ekato 6 | Lamianow.gr
    Αιματηρό επεισόδιο μέρα – μεσημέρι στο παζάρι της Κομοτηνής: Μαχαιρώθηκε γυναίκα σε διαπληκτισμό 8 ατόμων
    eskenazi | Lamianow.gr
    Πέθανε ο ηθοποιός Αλμπέρτο Εσκενάζυ σε ηλικία 73 ετών
  • ΣΠΟΡ
    ΣΠΟΡShow More
    dessers1 1 | Lamianow.gr
    Παναθηναϊκός – Βόλος 2-1 : Με «σφραγίδα» Ντέσερς και «σωτήρα» Λαφόν
    gfdgd | Lamianow.gr
    «Φρένο» του Άρη στον Ολυμπιακό
    ewyghe5rtuyhre 770x440 1 | Lamianow.gr
    Πάρτι (5-0) της ΑΕΚ επί του Παναιτωλικού στη βραδιά καριέρας του Λιούμπιτσιτς
    4ewyher5yuhe 782x440 1 | Lamianow.gr
    Ο ΠΑΟΚ … ανέστησε τον Ατρόμητο και έχασε έδαφος στη μάχη του τίτλου!
    Screenshot 2025 12 13T213126.967 | Lamianow.gr
    Ο ΟΦΗ βύθισε και άλλο τον Πανσερραϊκό και πήρε ανάσα
  • TOP STORIES
  • LAMIA POLIS 87.7 FM
  • ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Font ResizerAa
Lamianow.grLamianow.gr
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+)
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • LAMIA POLIS 87.7
  • Όροι Χρήσης
Search
  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ & ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ
  • LAMIA POLIS 87.7 FM
  • FEATURED
  • TOP STORIES
  • ADVERTORIAL SECTION
  • ΑΠΟΨΕΙΣ
  • ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+) Ιστορίες
  • ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ
  • EDITORIAL
  • CHECK IT
  • ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • ΕΡΓΑΣΙΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΒΙΒΛΙΟ-ΤΕΧΝΕΣ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
  • ΜΠΑΣΚΕΤ
  • ΠΕΡΙΕΡΓΑ
  • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • ΣΠΟΡ
  • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Lamianow.gr
  • ΥΓΕΙΑ
  • Επικοινωνία
Have an existing account? Sign In
Follow US
© 2025 Lamianow.gr / All Rights Reserved.

Home - ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Πώς η Φθιώτιδα έγινε η νέα πρωτεύουσα του φιστικιού στην Ελλάδα

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΘΙΩΤΙΔΑ

Πώς η Φθιώτιδα έγινε η νέα πρωτεύουσα του φιστικιού στην Ελλάδα

Lamianow.gr
ByLamianow.gr
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Follow:
Αυγ 28, 2022 @ 11:12
Δεν υπάρχουν Σχόλια
Share
3 Min Read
SHARE

Το κελυφωτό φιστίκι είναι μία υπόθεση περίπου 70 χρόνων στην Ελλάδα. Μπορεί τα πρώτα δέντρα φυτεύτηκαν στην Αίγινα στα τέλη του 19ου αιώνα όμως η πιο συστηματική του παραγωγή ξεκίνησε στο νησί στην δεκαετία του ‘60 ενώ στην υπόλοιπη χώρα εδραιώθηκε σε κάποιες περιοχές την τελευταία εικοσαετία. Μία από αυτές είναι και η Φθιώτιδα όπου εκτιμάται ότι αγγίζει σχεδόν το 50% της εθνικής παραγωγής του προϊόντος. Πρωταγωνιστές είναι οι περιοχές Θερμοπυλών – Μώλου και Μάκρης όπου υπάρχουν και δύο ιδιαίτερα δυναμικοί συνεταιρισμοί που ασχολούνται αποκλειστικά με το προϊόν.

-Advertisement-
fitcare

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κελυφωτού Φιστικιού Μώλου – Θερμοπυλών, κ. Ζυγομήτρος Βασίλης ανέφερε στο Power Game ότι η φετινή χρονιά είναι πολύ καλή από άποψη παραγωγής στην χώρα μας κάτι το οποίο μπορεί και να επηρεάσει αρνητικά τις τιμές παραγωγών στην περίπτωση που είναι υψηλή η σοδειά και σε μεγάλες παραγωγικές χώρες όπως είναι το Ιράν και η Τουρκία. Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη παραγωγός φιστικιού στην Ευρώπη με ετήσια παραγωγή της τάξης των 10.000 τόνων. Η εθνική παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια καθώς συνεχίζουν να φυτεύονται νέα δέντρα. Σε αρκετές περιπτώσεις καλλιεργητές αντικαθιστούν ελαιόδεντρα με φιστικιές κάτι που οδήγησε και τον νομό Φθιώτιδος να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός φυστικιού. Το φαινόμενο αυτό είναι έντονο και στην Ισπανία όπου αναμένεται να ρίξει την Ελλάδα από την πρώτη θέση καθώς σε βάθος χρόνου εκτιμάται ότι θα φτάσει τους 100.000 σε ετήσια παραγωγή.

Ο Συνεταιρισμός Μώλου – Θερμοπυλών συστάθηκε πριν από 11 χρόνια και σήμερα αριθμεί 50 μέλη. Σύμφωνα με τον κ. Ζυγομήτρο τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία στασιμότητα στην αύξηση του αριθμού των συνεταιριστών κάτι που έχει να κάνει με τις καλές τιμές που απολάμβαναν παραγωγοί σε χρονιές με μικρή παραγωγή αλλά στην επιθυμία αρκετών από αυτούς να λειτουργούν στα όρια της παραοικονομίας. Σύμφωνα με τον κ. Ζυγομήτρο υπάρχει μία ελπίδα αυτή η κατάσταση να αναστραφεί καθώς το κράτος δίνει κίνητρα για την ένταξη των αγροτών σε συνεταιρισμούς.

Ο Συνεταιρισμός, όπως αναφέρει ο κ. Ζυγομήτρος, διαθέτει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό ενώ όσες επενδύσεις έχει πραγματοποιήσει αυτές έχουν γίνει με ίδια κεφάλαια. Πέρυσι που ήταν μία χρονιά με περιορισμένη παραγωγή ο Συνεταιρισμός διαχειρίστηκε 220 τόνους φιστικιού. Φιλοξενείται σε εγκαταστάσεις στην ΒΙΠΕ Λαμίας (γραφεία, συσκευαστήριο, αποθήκες, ψυκτικοί χώροι) και πρόσφατα επενδυτικό του σχέδιο που αφορά την μετεγκατάσταση σε ιδιόκτητους χώρους εντάχθηκε στον Αναπτυξιακό Νόμο. Διαθέτει μακροχρόνιες συνεργασίες με δύο μεγάλες ελληνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ και συγκεκριμένα με την Σκλαβενίτης για την οποία παράγει προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και με τα My Market με επώνυμο προϊόν. Παράλληλα ένα σημαντικό ποσοστό, της τάξης του 20% κινείται στις διεθνείς αγορές και σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιταλία.

-Advertisement-
KATSIAVOS

powergame.gr

MAGAZINO

Share This Article
Facebook Email Copy Link Print
ByLamianow.gr
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Previous Article αεριο | Lamianow.gr Ενεργειακή κρίση – Κώστας Σκρέκας: «Έρχεται στήριξη και για τα νοικοκυριά με φυσικό αέριο»
Next Article kairossssjjg | Lamianow.gr Καιρός: Βελτιωμένος σήμερα Κυριακή – Πού αναμένεται να βρέξει
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Σημείωση: Τα σχόλια που εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα αποτελούν προσωπικές απόψεις των χρηστών που τα δημοσίευσαν και δεν εκφράζουν απαραίτητα τις θέσεις ή απόψεις του Lamianow.gr.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, σχόλια που έχουν διατυπωθεί δημόσια σε κοινωνικά δίκτυα ενδέχεται να εμφανίζονται κάτω από τα άρθρα, όταν έχουν δημοσιευθεί κάτω από σχετικές αναρτήσεις του ίδιου άρθρου. Το Lamianow.gr δεν φέρει ευθύνη για το περιεχόμενο αυτών των σχολίων.

Αν κάποιο σχόλιο θεωρείτε ότι παραβιάζει δικαιώματα, είναι προσβλητικό ή έχει αποσυρθεί από την αρχική του πηγή, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο lamianow.gr@gmail.com για την άμεση αφαίρεσή του.

- Advertisement -
Ad imageAd image
Weather
10°C
Lamia
clear sky
14° _ 10°
82%
1 km/h
Δε
12 °C
Τρ
14 °C
Τε
14 °C
Πε
17 °C
Πα
15 °C
Stay Connected
FacebookLike
InstagramFollow
YoutubeSubscribe
TiktokFollow
Google NewsFollow
ThreadsFollow

You Might Also Like

1000133918 | Lamianow.gr
FeaturedΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λαμία : Mini bus – Σχολικό εξετράπη σε χαντάκι στο δρόμο Νέου Κρικέλου- Βαρδατών – δεν υπήρξε τραυματισμός (Φωτό, Βίντεο)

Dikastiria lamias 1 | Lamianow.gr
FeaturedΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Λαμία: Ποινή φυλάκισης 9 μηνών με αναστολή στην 53χρονη αγρότισσα για βίντεο σε social media (Vid)

Λαμία ΦΘΙΩΤΙΔΑ
erga pp staik kai tee 33 | Lamianow.gr
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΘΙΩΤΙΔΑ

Λαμία : Κλειστή η οδός Ηφαίστου σήμερα και αύριο λόγω βλάβης σε αγωγό

Lamianow.grLamianow.gr
Follow US
©Lamianow.gr / 2025 - All Rights Reserved.
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • BLOG
  • ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
  • ΤΟΠΙΚΑ ΣΠΟΡ
  • ΠΡΟΣΩΠΑ (+)
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • LAMIA POLIS 87.7
  • Όροι Χρήσης