Πώς ένα πλαστό χαρτονόμισμα μπορεί να σας βάλει σε μπελάδες

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
4 Min Read

Μπορεί να μην μας συμβαίνει συχνά, αλλά όλοι έχουμε βρει στο πορτοφόλι μας ένα πλαστό χαρτονόμισμα –τουλάχιστον μία φορά στη ζωή μας.

-Advertisement-

Όσο μπορεί να μας πιάσει απελπισία όταν μας το ανακοινώσει ο ταμίας σε κάποιο κατάστημα, αλλά υπάρχει και χειρότερο: να καταθέσουμε το πλαστό χαρτονόμισμα –εν αγνοία μας– στην τράπεζα.

Είτε η κατάθεση γίνει σε ταμείο της τράπεζας, είτε σε κάποιο ATM, ο άτυχος πελάτης θα έχει… κακά ξεμπερδέματα. Και αυτό, γιατί οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες βάσει κανονισμών από τηνΤράπεζα της Ελλάδος και την ΕΚΤ να ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες σε περίπτωση που κάποιος πελάτης τους διαπιστωθεί ότι έχει στην κατοχή του παραχαραγμένο χαρτονόμισμα.

Εκτός από το γκισέ, όπου διαπιστώνεται αμέσως ότι το χαρτονόμισμα είναι πλαστό, το ίδιο συμβαίνει και στα ΑΤΜ με σύστημα online κατάθεσης, όπου τα χαρτονομίσματα μετρώνται και ελέγχονται σε πραγματικό χρόνο, ώστε να πιστωθούν άμεσα στον λογαριασμό του δικαιούχου.

- Advertisement -

Εάν διαπιστωθεί πλαστό χαρτονόμισμα, το ΑΤΜ το παρακρατά, πιστώνει το υπόλοιπο ποσό και ενημερώνει αμέσως τον χρήστη. Δεν είναι λίγες οι φορές, πάντως, που μπορεί το ΑΤΜ να «κάνει λάθος». Σε αυτή την περίπτωση, οι υπάλληλοι της τράπεζας εφόσον διαπιστώσουν ότι το χαρτονόμισμα δεν είναι πλαστό, το πιστώνουν κατευθείαν στον λογαριασμό του πελάτη.

Τι γίνεται στην περίπτωση που ένα χαρτονόμισμα είναι όντως πλαστό;

Σύμφωνα με τους κανονισμούς περί παραχάραξης χαρτονομισμάτων και ξεπλύματος χρήματος, τα πιστωτικά ιδρύματα είναι υποχρεωμένα να αναφέρουν το συμβάν στην Αστυνομία. Το εν λόγω κατάστημα επικοινωνεί με τον πελάτη του, κρατά τα στοιχεία του και τον ενημερώνει για το συμβάν, καθώς και για το ότι θα αναφερθεί στην αρμόδια αστυνομική διεύθυνση.

Κατόπιν, και με τη σχετική καθυστέρηση που μπορεί να φτάσει έως και τα δύο έτη, η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. καλεί τον κάτοχο του πλαστού για την «τυπική» κατάθεση. Εφόσον ο ίδιος δεν προβεί σε κάποια καταγγελία ή μήνυση σχετικά με διακίνηση πλαστού χρήματος, το συμβάν καταγράφεται και όλα λήγουν εκεί.

Ή μήπως όχι; Δυστυχώς τα μαρτύρια του άτυχου καταθέτη δεν τελειώνουν εδώ. Επόμενο βήμα είναι η εκδίκαση της υπόθεσης κατόπιν κλήτευσης από την Εισαγγελία Πρωτοδικών. Η διαδικασία εξακολουθεί να θεωρείται «τυπική», αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι χρονοβόρα. Εάν δεν προκύψουν άλλα επιβαρυντικά στοιχεία, ο κατηγορούμενος αθωώνεται.

Τι κάνουμε αν υποψιαζόμαστε ότι ένα χαρτονόμισμα είναι πλαστό

Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη. Εάν ξέρουμε να ξεχωρίσουμε ένα πλαστό χαρτονόμισμα γλιτώνουμε πολύ χρόνο και τρέξιμο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Τράπεζας της Ελλάδος, αν κάποιος πιστεύει ότι κρατάει ένα πλαστό τραπεζογραμμάτιο, θα πρέπει να ενημερώσει αμέσως την αστυνομία ή τις αρμόδιες εθνικές αρχές.

Η περαιτέρω χρήση τραπεζογραμματίου το οποίο πιστεύει ή γνωρίζει ότι είναι πλαστό αποτελεί ποινικό αδίκημα. Τα πλαστά τραπεζογραμμάτια δεν έχουν καμία αξία, επομένως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

Στα τραπεζογραμμάτια ευρώ της σειράς «Ευρώπη» έχουν ενσωματωθεί ενισχυμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας που αξιοποιούν την πρόοδο της τεχνολογίας για μια πιο αποτελεσματική καταπολέμηση της παραχάραξης. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον ειδικό ιστότοπο για τα νομίσματα του ευρώ.

Η καλύτερη λύση, βέβαια, είναι η χρήση των καρτών για τις συναλλαγές μας, με άλλα λόγια το πλαστικό χρήμα. Εκτός από την κατοχύρωση του αφορολόγητου, μας θωρακίζει από τα πλαστά χαρτονομίσματα και μας γλιτώνει από πολλούς… μπελάδες.

 

Πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *