Ένα πέπλο μυστηρίου -με υποψίες συγκάλυψης- σκεπάζει το ζήτημα των χαμένων βίντεο από τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας που ενεπλάκη στο φονικό δυστύχημα των Τεμπών, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους.
Βίντεο που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις Αρχές να γνωρίζουν με σαφήνεια τα υλικά που μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία και να κατανοήσουν τι ήταν αυτό που προκάλεσε την ισχυρή έκρηξη και την πυρόσφαιρα, που προκάλεσε το θάνατο ατόμων που είχαν γλιτώσει από τη φονική σύγκρουση.
Έστειλαν λάθος υλικό
Αντ’ αυτού, οι Αρχές έλαβαν με μεγάλη καθυστέρηση υλικό που ουσιαστικά δεν βοήθησε καθόλου στις έρευνες, καθώς αντί για τα πλάνα από τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας, δόθηκαν πλάνα με την εμπορική αμαξοστοιχία στον επιβατικό σταθμό της Θεσσαλονίκης – δηλαδή δύο χιλιόμετρα μακριά.
Από την πλευρά του ο ΟΣΕ –και ο διευθύνων σύμβουλός του, Παναγιώτης Τερεζάκης έκανε λόγο για παρεξήγηση στο αίτημα των ανακριτικών αρχών, ρίχνοντας την ευθύνη στην εταιρεία που συλλέγει το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας.
Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει το in, το διαβιβαστικό της συγκεκριμένης εταιρείας αναφερόταν ξεκάθαρα στη φράση «φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας 63503». Κάτι που όπως αποδείχθηκε από τον έλεγχο του υλικού ήταν ψευδές, καθώς το υλικό ήταν διαφορετικό.
Το διαβιβαστικό της Interstar σχετικά με τους σκληρούς δίσκους από τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας 63503.
Η καθυστέρηση και ο «σπασμένος» δίσκος
Αν και οι υπεύθυνοι του ΟΣΕ μιλούν για καθυστέρηση στο αίτημα χορήγησης του βιντεοληπτικού υλικού, τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλευρά των 57 θυμάτων είχε κινήσει άμεσα τις σχετικές διαδικασίες.
Χαρακτηριστικά, ο δικηγόρος και πατέρας θύματος των Τεμπων, Αντώνης Ψαρόπουλος είχε υποβάλει γραπτό αίτημα στις 28/3/23 για το υλικό από τις κάμερες, ενώ το ίδιο πρόσωπο πίεσε να σταλούν στο εξωτερικό.
Τελικά οι έξι σκληροί δίσκοι παραδόθηκαν στον ανακριτή στις 19/9/23, με τον έναν από αυτούς να είναι κατεστραμμένος.
Στη συνέχεια, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της Ελληνικής Αστυνομίας που εξέτασε τους σκληρούς δίσκους, προχώρησε σε ανάκτηση των δεδομένων που είχαν οι πέντε από αυτούς, ενώ για τον 6ο απάντησε ότι «δεν είναι λειτουργικός».
Ωστόσο, το υλικό εστάλη σε ειδικό εργαστήριο στην Αγγλία, όπου κατάφεραν να κάνουν επισκευή του σπασμένου δίσκου. Όπως αποδείχθηκε, αυτός δεν ήταν από τη φόρτωση της αμαξοστοιχίας, αλλά από τον επιβατικό σταθμό της Θεσσαλονίκης.
Όπως υπογραμμίζουν στο in πηγές από την πλευρά των 57 θυμάτων, «αν δεν είχε γίνει η επισκευή, θα είχε μείνει σε αμφιβολία το ζήτημα ότι όλοι οι δίσκοι δεν ήταν από το σωστό σημείο, καθώς θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος ότι ο σωστός δίσκος ήταν ο 6ος που κατά τύχη έσπασε».
Οι 15 ημέρες και το Π.Δ. 75/2020
Ένα ακόμα ζήτημα που προκαλεί ερωτήματα για τη στάση του ΟΣΕ και του διευθύντος συμβούλου του, Παναγιώτη Τερεζάκη είναι ο χρόνος που μπορούσε να τηρήσει τα αρχεία ο Οργανισμός.
Σύμφωνα με όσα έχει υποστηρίξει ο κ. Τερεζάκης, ο υπεύθυνος διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων από τις κάμερες θα μπορούσε να τα κρατήσει το μέγιστο έως 15 ημέρες από τη συλλογή τους.
Όπως τονίζε ο κ. Τερεζάκης, το αίτημα για τη χορήγηση του βιντεοληπτικού υλικού ήρθε καθυστερημένα, με αποτέλεσμα να έχει διαγραφεί.
Ωστόσο, το Προεδρικό Διάταγμα 75/2020 που καθορίζει τη χρήση συστημάτων επιτήρησης με τη λήψη ή καταγραφή ήχου ή εικόνας σε δημόσιους χώρους, αναφέρει ότι ο περιορισμός των 15 ημερών δεν ισχύει «αν η διατήρηση είναι απαραίτητη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, με σκοπό τη διερεύνηση αξιόποινων πράξεων».
«Δεν διαγράφονταν στις 15 ημέρες»
Παράλληλα, η παράγραφος 1 του άρθρου 8 του ΠΔ 75/2020 αναφέρει ότι «ο υπεύθυνος επεξεργασίας εξασφαλίζει ότι η διαγραφή πραγματοποιείται με αυτόματη μέθοδο και ότι τα καταστρεφόμενα δεδομένα δεν είναι δυνατό να ανακτηθούν».
Αυτό υποστήριξε και ο Παναγιώτης Τερεζάκης μιλώντας στις 12 Δεκεμβρίου 2023 στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όταν ρωτήθηκε σχετικά.
Ωστόσο, στην τεχνική του έκθεση το βρετανικό εργαστήριο που εξέτασε τους σκληρούς δίσκους αναφέρει ότι «οι δίσκοι δεν σβήνονται αυτόματα στις 15 ημέρες, απλώς αφήνονται να γεμίσουν και να επανεγγραφούν μετά από 2 μήνες περίπου που γεμίζουν».
Η αναφορά του βρετανικού εργαστηρίου για τους σκληρούς δίσκους.
Κάτι που σημαίνει ότι όταν κατατέθηκε το γραπτό αίτημα του δικηγόρου Αντώνη Ψαρόπουλου στις 28 Μαρτίου 2023, οι δίσκοι δεν είχαν σβηστεί ακόμα.
Έτσι, αν είχε γίνει άμεσα η κατάσχεση των σωστών σκληρών δίσκων, το υλικό από τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας θα ήταν διαθέσιμο στις Αρχές.
in.gr