Πώς αντιμετωπίζουμε το κριθαράκι εσωτερικά και εξωτερικά

lamianow
By lamianow Add a Comment
5 Min Read

Το κριθαράκι συνήθως επηρεάζει μόνο το ένα μάτι, αν και είναι πιθανό να βγάλει κανείς κριθαράκι και στα δύο μάτια ή να έχει περισσότερα από ένα στο ίδιο μάτι. Η όραση του ασθενούς δεν επηρεάζεται από το κριθαράκι.

-Advertisement-

Το κριθαράκι στο μάτι είναι ένα σπυρί ή απόστημα που σχηματίζεται, είτε στο άνω, είτε στο κάτω βλέφαρο. Είναι μια φλεγμονή που προκαλείται από την απόφραξη ενός αγωγού σμήγματος (φυσικό έλαιο της επιδερμίδας) και από τα βακτήρια που ζουν κανονικά στην επιφάνεια του βλεφάρου χωρίς να προκαλούν προβλήματα υπό κανονικές συνθήκες.

Το εσωτερικό κριθαράκι είναι η οξεία πυώδης φλεγμονή του θύλακα των βλεφαρίδων (πυώδης θυλακίτιδα) με συμμετοχή των παρακείμενων σμηγματογόνων και ιδρωτοποιών αδένων.

Το εξωτερικό κριθαράκι είναι η οξεία πυώδης φλεγμονή των αδένων του Meibomius. Συνήθως αποφράσσεται ο εκφορητικός πόρος και επιμολύνεται με σταφυλόκοκκο.

- Advertisement -

Τι μπορεί να προκαλέσει κριθαράκι στο μάτι

Ένα κριθαράκι συνήθως προκαλείται από μια μόλυνση με βακτήρια σταφυλόκοκκου. Αυτά τα βακτήρια συχνά ζουν στο δέρμα χωρίς να προκαλούν βλάβη, μέχρι να “ενεργοποιηθούν”.

Εξωτερικό κριθαράκι

Αυτό μπορεί να προκληθεί από ένα από τα ακόλουθα:

Μια λοίμωξη του θύλακα των βλεφαρίδων (μια μικρή τρύπα στο δέρμα σας, από την οποία αναπτύσσεται το κριθαράκι.
Μια λοίμωξη του σμηγματογόνου αδένα. Είναι ο αδένας που συνδέεται με το θύλακα της βλεφαρίδας και παράγει μια ελαιώδη ουσία που ονομάζεται σμήγμα, η οποία λιπαίνει την βλεφαρίδα για να εμποδίσει το στέγνωμά της.
Μια λοίμωξη του αποκρινούς αδένα. Είναι ο αδένας ιδρώτα που συνδέεται με τον θύλακα της βλεφαρίδας. Το υγρό που εκκρίνει συμβάλλει στο να μην ξηραίνονται τα μάτια.

 

Εσωτερικό κριθαράκι

Ένα εσωτερικό κριθαράκι προκαλείται από την μόλυνση του μεϊβομιανού αδένα. Αυτός ο αδένας βρίσκεται στα βλέφαρα και παράγει ένα ελαιώδες υγρό, το οποίο αποτελεί μέρος του στρώματος δακρύων που καλύπτει το μάτι σας.

Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι

Η καλύτερη θεραπεία στο σπίτι είναι οι συχνές ζεστές κομπρέσες. Μερικές παραδοσιακές σπιτικές ζεστές κομπρέσες περιλαμβάνουν φακελάκια τσαγιού και πατάτες βραστές τυλιγμένο σε πανί, ωστόσο οι πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν μάσκες ματιών που μπαίνουν στον φούρνο μικροκυμάτων (πωλούνται σε κάποια φαρμακεία) ή ζεστά επιθέματα (όπως αυτά που πωλούνται στους λάτρεις του χειμερινού). Είναι σημαντικό να είστε υπομονετικοί, καθώς το κριθαράκι μπορεί να χρειαστεί πολλές μέρες για να φύγει εντελώς.

Τις περισσότερες φορές ένα κριθαράκι μάτι υποχωρεί από μόνο του μέσα σε πέντε έως επτά ημέρες. Εντωμεταξύ, εσείς μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω 5 απλά βήματα:

Εφαρμόστε ζεστές κομπρέσες 4-6 φορές την ημέρα για περίπου 15 λεπτά κάθε φορά για να βοηθήσετε στην αποστράγγιση. Κρατήστε τα μάτια σας κλειστά, όταν βάζετε την ζεστή κομπρέσα.

Τρίψτε απαλά το βλέφαρο με νερό της βρύσης ή με ένα ήπιο, μη ερεθιστικό σαπούνι, ή σαμπουάν (όπως σαμπουάν για μωρά). Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αποστράγγιση.

Κλείστε τα μάτια σας και τρίψτε απαλά, ώστε να μην τραυματίσετε τα μάτια σας.

Μην πιέζετε και μην τρυπήσετε ποτέ ένα κριθαράκι στο μάτι. Αν το κάνετε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσετε μια πιο σοβαρή λοίμωξη.

Σταματήστε τη χρήση μακιγιάζ και κάθε αλοιφής ή κρέμας στα μάτια σας για όσο έχετε το κριθαράκι, διότι μπορεί να επιμολύνετε περισσότερο το σημείο με βακτήρια.

Σταματήστε τη χρήση φακών επαφής για όσο έχετε το κριθαράκι, διότι η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί στον κερατοειδή.

Πώς να προφυλαχτείτε από το κριθαράκι στο μάτι

Χρειάζεται προσοχή στα υποτροπιάζοντα μικροβιακά κριθαράκια, καθώς μπορεί να υποκρύπτουν μειωμένη άμυνα του οργανισμού (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, λήψη φαρμάκων, κλπ).

Η καλή υγιεινή των βλεφάρων και γενικά των ματιών, καθώς και των χεριών, όταν πρόκειται να έλθουν σε επαφή με τα μάτια, βοηθούν στην αποφυγή φλεγμονών της περιοχής (βλεφαρίτιδες και άλλες φλεγμονές των οφθαλμών).

Πηγή: iatropedia.gr

 

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *