Πονόλαιμος: Πώς να τον αποφύγετε το καλοκαίρι

Ράνια Κάλδου
By Ράνια Κάλδου Add a Comment
4 Min Read

Καλοκαίρι: Η πιο θερμή περίοδος του χρόνου. Η ζέστη και η υπερβολική υγρασία θα μας ταλαιπωρούν συνεχώς. Αυτό θα έχει σαν επακόλουθο την εντατική χρήση κλιματιστικών. Είναι όμως, γνωστό ότι η συνεχής χρήση των κλιματιστικών ξηραίνει την ατμόσφαιρα και μπορεί να προκαλέσει πονόλαιμο και βήχα, ή ακόμα και κρυολόγημα.

-Advertisement-

Μερικοί από τους λόγους είναι:

– Η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας από κρύο σε ζεστό και αντίστροφα.

– Τα κλιματιστικά ξηραίνουν το προστατευτικό στρώμα βλέννης του λαιμού και τον αφήνουν ακάλυπτο στις ‘’επιδρομές’’ των μικροβίων.

- Advertisement -

– Η κακή συντήρηση των συστημάτων αποθήκευσης και μεταφοράς νερού στο κλιματιστικό, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα την ανάπτυξη μικροβίων, με έντονα συμπτώματα από το αναπνευστικό και πονόλαιμο.

– Η λειτουργία του συστήματος κλιματισμού με κλειστά παράθυρα, γεγονός που οδηγεί σε ανεπαρκή ανακύκλωση του αέρα, μεταξύ των χώρων του σπιτιού και του εξωτερικού περιβάλλοντος.

– Παγωτά και κρύα ποτά: Τα παγωτά & τα κρύα ποτά μπορεί να αποτελούν μια από τις κυριότερες καλοκαιρινές απολαύσεις αλλά δυστυχώς μπορεί να είναι και οι αιτίες που ξυπνάμε με ένα «κάκτο» στο λαιμό την επόμενη μέρα.

Ο πονόλαιμος, βάσει ερευνών, διαρκεί από 3 έως 7 ημέρες, όσο δηλαδή η μέση διάρκεια παραμονής σε ένα νησί. Ένα κακό σενάριο είναι να κάνει την εμφάνισή του από την πρώτη μέρα των διακοπών μας και να μας ταλαιπωρήσει για όλη τη διάρκεια των διακοπών μας.

Τα είδη του πονόλαιμου που συνήθως μας ταλαιπωρούν το καλοκαίρι είναι πόνος κατά την κατάποση, βραχνάδα, φαγούρα, γδάρσιμο, τσούξιμο, κάψιμο (αγκάθια), ξερόβηχας (αίσθηση ξηρότητας) κτλ.

Τρόποι αντιμετώπισης του πονόλαιμου

Όπως πάντα, η πρόληψη αποτελεί την καλύτερη λύση. Κάποιες συμβουλές πρόληψης είναι:

– Βεβαιωθείτε ότι πλένετε τα χέρια σας συχνά και καλά. Ο ιός μπορεί να επιβιώσει για μερικές ώρες σε μια μολυσμένη επιφάνεια, όπως το χερούλι της πόρτας ή το τηλέφωνο, έτσι ακουμπώντας τα , μεταφέρουμε τον ιό πολύ εύκολα.

– Λαμβάνετε άφθονα υγρά (νερό, φρεσκοστυμμένοι χυμοί και ροφήματα): Τα υγρά βοηθούν στην ρευστοποίηση και στην αποβολή των εκκρίσεων από τον λαιμό και την μύτη ενυδατώνοντας τον οργανισμό.

– Μην μένετε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κλειστούς χώρους.

– Αποφύγετε τα παγωμένα νερά, ποτά και τροφές. Προτιμάτε την κατανάλωση τους σε δροσερές θερμοκρασίες και όχι παγωμένα.

– Το πιο αποτελεσματικό μέσον, ωστόσο , για την άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον ερεθισμένο λαιμό και το κρυολόγημα είναι η χρήση spray για το λαιμό, χωρίς αντιβίωση. Τα σκευάσματα που είναι αποτελεσματικά, περιέχουν συνήθως,μέλι, λυσοζύμη και μάραθο.

Η λυσοζύμη, είναι ένα ένζυμο με βακτηριοκτόνο δράση, που εμφανίζεται φυσικά στον ανθρώπινο οργανισμό, αποτελεί μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του βλεννογόνου και αποτρέπει την προσκόλληση των βακτηρίων στο φάρυγγα.

Ο μάραθος, δρα ως ασπίδα απέναντι στο κρυολόγημα και τον βήχα, καταστέλλει τον ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος ενώ διευκολύνει την αποβολή των εκκρίσεων. Το προϊόν είναι κατάλληλο και για παιδιά από 4 χρονών.

Εάν τα συμπτώματα που έχετε παραμένουν ή επιδεινώνονται, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας.

Πηγή: onmed.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *