Πολυτεχνείο και μεταπολίτευση…

Lamianow.gr Add a Comment
2 Min Read

Η 17 Νοέμβρη δεν είναι σίγουρα μία τυχαία μέρα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Είναι η μέρα πού αρχίζει η δημοκρατία που ζούμε μέχρι σήμερα.

Η λεγόμενη περίοδος της μεταπολίτευσης πού με τα θετικά και τα αρνητικά της σημάδεψε τα τελευταία 50 χρόνια της πατρίδας μας.

Γράφει ο Πάνος Κατσώνης

Ήταν και τότε 17 Νοέμβρη του 1973, όταν επτά χρόνια μετά την επιβολή της χούντας των συνταγματαρχών το 1967 οι νέοι, κυρίως οι φοιτητές, έδειξαν το δρόμο για την απελευθέρωση της πατρίδας από τα δεσμά της.

Η εξέγερση και η κατάληψη του Πολυτεχνείου βέβαια δεν ήταν η αρχή. Ήταν το αποκορύφωμα μία σειρά μικρών και μεγάλων εξεγέρσεων και διαδηλώσεων από τις αρχές του 1973 από χιλιάδες νεολαίος. Φοιτητές μαθητές και εργαζόμενους.

Ένα πολύχρωμο ποτάμι, ακηδεμόνευτο, πέρα από κόμματα και ιδεολογίες, που βγήκε στους δρόμους διεκδικώντας το δικαίωμα στη ζωή και την Ελευθερία.

Και πέρα από τις οποίες κομματικές καπηλείας, είναι πλέον αναμφισβήτητη αλήθεια ότι το Πολυτεχνείο προέκυψε μέσα από τις χιλιάδες αλήθειες μιας γενιάς που στέναζε κάτω από την πόρτα της επταετούς χούντας.

Για αυτό θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το Πολυτεχνείο δεν είναι ένα αλλά χιλιάδες. Όσες χιλιάδες ήταν και οι νέοι που συμμετείχαν στην εξέγερση.

Και αυτός είναι νομίζω ο λόγος που το Πολυτεχνείο θα παραμένει πάντα ένα μεγάλο σύμβολο. Σύμβολο αγώνα για την ελευθερία και τη δημοκρατία.

Καλημέρα σας

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Exit mobile version