Πολύ λίγο, πολύ αργά το μπλόκο στον Κασιδιάρη;

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
4 Min Read

Το μπλόκο, όπως γράφει ο Guardian, στον Ηλία Κασιδιάρη «θα μπορούσε να επιφέρει περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις».
Την τροπολογία για την απαγόρευση του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές και τα κηρύγματα μίσους μέσα από τις φυλακές, χρησιμοποιώντας κινητή συσκευή, σχολιάζει σε άρθρο του ο Guardian.

-Advertisement-

Για δύο χρόνια ο Ηλίας Κασιδιάρης, καταδικασμένος αρχηγός του διαλυμένου πλέον νεοναζιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή, χρησιμοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να απευθύνεται σε υποστηρικτές από τις φυλακές Δομοκού στην κεντρική Ελλάδα, γράφει το άρθρο.

Ανησυχία προκαλεί ωστόσο η δήλωση του Κωστή Παπαϊωάννου, ο οποίος διευθύνει το Signal, μια ερευνητική ομάδα που μελετά τον ακροδεξιό εξτρεμισμό, ότι η δημοτικότητα του Κασιδιάρη έχει αυξηθεί, ως αποτέλεσμα των βίντεο που ανέβαζε στα social media μέσα από τη φυλακή.

Το μπλόκο, όπως γράφει ο Guardian, στον Ηλία Κασιδιάρη «θα μπορούσε να επιφέρει περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις».

- Advertisement -

Ο πρώην βουλευτής καταδικασμένος για εγκληματική οργάνωση, έχει διαμαρτυρηθεί κατά της αδυναμίας του «διεφθαρμένου πολιτικού καθεστώτος» να κυβερνήσει τη χώρα σε ένα πλήθος ομιλιών γεμάτες μίσος. Για τους 134.000 συνδρομητές του στο YouTube, οι προτροπές είναι «σανίδα σωτηρίας για τον Κασιδιάρη και τους Έλληνες για την Πατρίδα, το μικρό εθνικιστικό κόμμα που ίδρυσε λίγο πριν καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 13,5 ετών για τον ρόλο του στη Χρυσή Αυγή.

Πώς επηρεάστηκε η εικόνα του Κασιδιάρη

Τριάντα μήνες αφότου διαπιστώθηκε ότι η βίαιη νεοφασιστική ομάδα ήταν μια εγκληματική συμμορία που είχε μεταμφιεστεί σε πολιτική οργάνωση – στοχεύοντας μετανάστες, δολοφονώντας τον Παύλο Φύσσα και χτυπώντας αριστερούς – η δημοτικότητά του περίφημου Κασιδιάρη δεν φαίνεται να έχουν ξεθωριάσει, σύμφωνα με το βρετανικό μέσο.

«Αντίθετα φαίνεται να έχει αυξηθεί», λέει ο Κωστής Παπαϊωάννου, ο οποίος διευθύνει το Signal, μια ερευνητική ομάδα που μελετά τον ακροδεξιό εξτρεμισμό. «Του δόθηκε ακόμη και η ευκαιρία να διευθύνει ραδιοφωνικές εκπομπές από το κελί του και ήταν πολύ αποτελεσματικός στη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να αυξήσει τη δημοτικότητά του στους νέους. Είναι ανησυχητικό. Αν οι γενικές εκλογές γίνονταν αύριο, το κόμμα του πιθανότατα θα ξεπερνούσε το όριο του 3% για να μπει στο κοινοβούλιο».

Την Τετάρτη, λιγότερο από έξι εβδομάδες πριν η Ελλάδα προσέλθει στις κάλπες το πειθαρχικό συμβούλιο των φυλακών Δομοκού συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση καθώς άρχισε να εξετάζει εάν ο 42χρονος είχε παραβιάσει τους κανόνες της φυλακής που του επιτρέπουν να έχει επαφή αποκλειστικά με στενή οικογένεια και δικηγόρους – ανταλλαγές που μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με τη χρήση τηλεφώνου. Το συμβούλιο αναμένεται να ανακοινώσει πιθανά τιμωρητικά μέτρα στις 20 Απριλίου.

Όλο και περισσότερο, οι Έλληνες ρωτούν πώς ένας διαβόητος κρατούμενος σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας που στεγάζει μερικούς από τους πιο σκληρούς εγκληματίες του έθνους θα μπορούσε τόσο κατάφωρα να παραβιάζει τον κώδικα της φυλακής, ανεβάζοντας βίντεο στο Twitter και ακόμη και απευθύνεται συναντήσεις των στελεχών του κόμματός του, έστω και μέσω τηλεφώνου.

«Έπρεπε να είχε δράσει αμέσως μετά την ετυμηγορία του δικαστηρίου όταν η Χρυσή Αυγή και οι ηγέτες της κρίθηκαν ως εγκληματική οργάνωση», είπε ο Παπαϊωάννου. «Αλλά η κυβέρνηση δεν ήθελε να αποξενώσει τη βάση του Κασιδιάρη. Έχει χάσει μεγάλη υποστήριξη, ειδικά μεταξύ των δεξιών στη βόρεια Ελλάδα», αναφέρει σχολιάζοντας το σχέδιο νόμου για το μπλόκο κατά του Κασιδιάρη να κατέβει στις εκλογές.

Σε ένα έθνος όπου το Κομμουνιστικό Κόμμα ήταν για καιρό εκτός νόμου, η απαγόρευση έχει εγείρει ανησυχίες για τη συνταγματικότητά του – η αριστερή αντιπολίτευση απείχε από την ψηφοφορία της Τρίτης υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο και μάλιστα θα λειτουργούσε προς όφελος του αμετανόητου Κασιδιάρη, αναφέρει ο βρετανικός Guardian.

in.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *