Ad imageAd image

ΠΟΛΟ :Αντίο με πίκρα στο Ρίο ντε Τζανέιρο…

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
6 Min Read

Ολοκληρώθηκε λοιπόν το Προολυμπιακό τουρνουά υδατοσφαίρισης των Γυναικών στη Χάουντα, με την Εθνική μας ομάδα να μένει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων για …τέσσερα στην κυριολεξία δευτερόλεπτα!

-Advertisement-

Κατά γενική παραδοχή, άδικα, με βάση την εικόνα που παρουσίασε στην διοργάνωση, αλλά αυτό πλέον δεν αλλάζει. Ούτε η φάση που έκρινε τελικά αυτόν τον … καταραμένο αγώνα με τη Ρωσία που πήγε στα πέναλτι και τελικά έδωσε το εισιτήριο στην αντίπαλο μας.

Η Ελλάδα, όπως το 2000 στο Παλέρμο και το 2012 στη Τεργέστη, μένει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων, όπως άλλωστε έμειναν και άλλες καλές ομάδες, η Ολλανδία και ο Καναδάς, όπως ακριβώς είχε συμβεί πριν 4 χρόνια και στην διοργάνωση της ιταλικής πόλης.

Ο Ολλανδικός τύπος άλλωστε ήταν σαφής για το κάζο που έπαθαν οι Ολλανδοί, που όταν ήλθαμε εδώ στη Χάουντα η υπεροψία τους ήταν εμφανής αλλά σύντομα όταν άρχισαν οι αγώνες φάνηκε ότι δεν ήταν και το μεγάλο φόβητρο.

- Advertisement -

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες για την διοργάνωση λέγεται ότι ξοδεύτηκαν περί τα 300.000 ευρώ, ενώ ολόκληρο τον ολυμπιακό κύκλο (2012-16) δαπάνησαν περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ για να φτάσουν στο Ρίο ντε Τζανέιρο!

Ο μαγικός αριθμός των 8 εθνικών ομάδων που θα πάνε στη Βραζιλία τον ερχόμενο Αύγουστο, έτσι κι αλλιώς είναι μικρός, κάτι που αρκετοί, όπως εδώ και ο Ιταλός ομοσπονδιακός τεχνικός Φάμπιο Κόντι, έχουν επισημάνει.

Αυτό φυσικά δεν αλλάζει και η επόμενη ημέρα είναι μπροστά μας για να δούμε πως θα αρχίσει ο νέος ολυμπιακός κύκλος ενόψει το Τόκιο (2020).

Η αποτίμηση

Με τη λήξη πια των αγωνιστικών υποχρεώσεων στη Χάουντα, που ολοκληρώθηκαν με τον αγώνα κατάταξης για την 5η θέση απέναντι στην Ολλανδία (7-9), η αποτίμηση που γίνεται από την τεχνική ηγεσία της ομάδας, αφήνει αυτή την πίκρα που τελικά έμεινε σε όλους όσους παρακολούθησαν από κοντά τη συγκινητική προσπάθεια των κοριτσιών. Γιατί όλη η ομάδα το πίστευε και το πάλεψε με όλες τις δυνάμεις της. Έφτασε όμως στην πηγή, αλλά δεν ξεδίψασε…

«Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να έλθουμε στο Προολυμπιακό και να διεκδικήσουμε την πρόκριση. Δουλέψαμε ώρες ατελείωτες και είχαμε πίστη γι αυτό. Ήταν άλλωστε ο στόχος μας και ήμασταν έτοιμοι στην κατάλληλη στιγμή.

Υπάρχουν όμως στιγμές στον αθλητισμό που καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι συνέβη και με εμάς στον αγώνα με τη Ρωσία.

Όταν περάσει λίγο ο καιρός θα μπορέσουμε και πιο καθαρά να δούμε τι μας έφταιξε και έγιναν έτσι τα πράγματα.

Βρισκόμαστε πια στην αρχή της επόμενης ημέρας και μαθαίνουμε από ότι γίνεται και συμβαίνει. Το ζητούμενο πάντα είναι να γινόμαστε καλύτεροι. Κι αυτή η ομάδα το μπορεί και πρέπει να προχωρήσει», υπογραμμίζει ο ομοσπονδιακός τεχνικός Σάκης Κεχαγιάς.

Η Αγγελική Γερόλυμου, συνεργάτης του, που το 2012 γνώρισε κι εκείνη την πίκρα του αποκλεισμού στην Τεργέστη ως παίκτρια βέβαια, δεν ξεφεύγει από τη γενική αίσθηση του άδοξου τέλους.

-Advertisement-

«Είναι κρίμα, πολύ κρίμα να είσαι τόσο καλός εκεί που πρέπει και να μην πετυχαίνεις την πρόκριση που όλοι θέλαμε και μπορούσαμε, με βάση την εικόνα και τις εμφανίσεις μας στο Προολυμπιακό.

Από την αρχή να ξεκινούσαμε, δεν θα αλλάζαμε κάτι στο σχεδιασμό μας».

Για εμπειρίες που κατέγραψε στην πρώτη της συμμετοχή σε τέτοια ψυχοφθόρα διαδικασία, έκανε λόγο η Ελευθερία Πλευρίτου. «Σίγουρα οι εμπειρίες από μια τέτοια διοργάνωση σου μένουν. Είναι σημαντικές για τη συνέχεια και μαθαίνεις από αυτές».

Χαμογελά πνιχτά όταν της θυμίζεις τα τελευταία 19 δεύτερα του αγώνα με τη Ρωσία, αμέσως μετά την επίτευξη του τέρματος της Ελένης Ξενάκη με το οποίο η Εθνική μας προηγήθηκε 10-9 της Ρωσίας. «Αν μπορούσαμε να τα ξαναπαίξουμε, καλά θα ήταν …», λέει η 19χρονη διεθνής μας.

Στο Προολυμπιακό τουρνουά η Εθνική μας έπαιξε 8 συνολικά παιχνίδια. Πέτυχε 5 νίκες, 2 ήττες (ΗΠΑ, Ολλανδία) και το νοκ άουτ παιχνίδι με τη Ρωσία κρίθηκε στα πέναλτι (10-10 η κανονική διάρκεια). Σημείωσε συνολικά 90 γκολ και δέχτηκε 72.

Για την Εθνική μας σκόραραν συνολικά 10 κορίτσια, πλην της Χριστίνας Κότσια και των δύο τερματοφυλάκων βέβαια.

Πρώτες σκόρερ η Αντιγόνη Ρουμπέση και η Χριστίνα Τσουκαλά με 16 γκολ.  Ακολούθησαν: 13 Αλεξάνδρα Ασημάκη, 11 Ελένη Ξενάκη, 10 Φιλιώ Μανωλιουδάκη, 9 Ελευθερία Πλευρίτου, 8 Άλκηστη Αβραμίδου, 2 Νικολέτα Ελευθεριάδου, Βασιλική Διαμαντοπούλου, Μαργαρίτα Πλευρίτου.

Στα επί μέρους στατιστικά η Αλεξάνδρα Ασημάκη με τις 8 συμμετοχές της εδώ στη Χάουντα, «έπιασε» στην 4η θέση των συμμετοχών στην Εθνική ομάδα, όλων των εποχών, την Γιούλη Λαρά (266) και η Φιλιώ Μανωλιουδάκη πέρασε 9η με 250.

Η ελληνική αποστολή επιστρέφει στην Αθήνα μετά τα μεσάνυχτα αύριο (29/3).

Πρώτες οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ, επιβεβαίωσαν και στον τελικό ότι είναι ένα κλικ ταχύτητας πιο πάνω από τις τοπ γυναικείες ομάδες στον κόσμο, με τη νίκη τους (11-6) και στον τελικό της διοργάνωσης επί της Ιταλίας.

Στον μικρό τελικό η Ρωσία επιβλήθηκε εύκολα της Ισπανίας (10-4), ενώ για την 7η θέση πριν το παιχνίδι της Εθνικής μας, ο Καναδάς νίκησε τη Γαλλία με 11-6.

Η Τελική κατάταξη λοιπόν για την 8άδα που διεκδίκησε τα 4 εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες: 1. ΗΠΑ, 2. Ιταλία, 3. Ρωσία, 4. Ισπανία (προκρίνονται), 5. Ολλανδία, 6. ΕΛΛΑΔΑ, 7. Καναδάς, 8. Γαλλία.

Στις 12 ομάδες ήταν επίσης οι, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Γερμανία και Νότια Αφρική ου αποκλείστηκαν στη φάση των Ομίλων.

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *