Στον πόλεμο απέναντι στον Ολυμπιακό και τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο Παναθηναϊκός έχει να επιδείξει την επιμονή και την υπομονή του Γιάννη Αλαφούζου. Η ΑΕΚ την «τεχνογνωσία» του Δημήτρη Μελισσανίδη και ο ΠΑΟΚ τα λεφτά του Ιβάν Σαββίδη. Σε μια σεζόν που για πρώτη φορά και οι τέσσερις βρέθηκαν στη αφετηρία με τις ίδιες περίπου πιθανότητες.
Αν τα βάλεις κάτω, αυτόν που έχει να φοβηθεί ο πρώτος (σε βάθος χρόνου) είναι αυτόν που βάζει τα λεφτά. Σε οποιονδήποτε τομέα υπάρχουν ανταγωνισμός και αντιπαλότητα. Αυτός που πληρώνει, αυτός που επενδύει, πολεμάει από καλύτερες θέσεις. Αυτός που πληρώνει έχει τη δυνατότητα να διορθώνει τα λάθη του. Αυτό ισχύει και στον επαγγελματικό αθλητισμό.
Το είδαμε με τον Σωκράτη Κόκκαλη στο ποδόσφαιρο. Μια, δυο, την τρίτη έγινε καθεστώς. Το είδαμε με τον Παύλο και τον Θανάση Γιαννακόπουλο. Στραπάτσα στο ξεκίνημα, αλλά στην τελική το κοντέρ έγραψε έξι ευρωπαϊκά τρόπαια και εγκαθίδρυση αυτοκρατορίας στο ελληνικό μπάσκετ. Το είδαμε με τους αδελφούς Αγγελόπουλους και τα δύο ευρωπαϊκά Κύπελλα που κατέκτησαν, αλλά και τη δυναμική που εκδηλώνει ο Ολυμπιακός στο εγχώριο πρωτάθλημα. Το πιο εύκολο πράγμα στον αθλητισμό είναι να κάνεις λάθος επιλογή.
Ο πλέον επιτυχημένος παράγοντας (με βάση τους τίτλους που έχει κατακτήσει), ο Σωκράτης Κόκκαλης, είχε επιλέξει (δύο φορές) τον Αλέφαντο και τον Διαμαντόπουλο. Δεν είναι δυνατόν όμως τα (ίδια) λάθη να επαναλαμβάνονται συνεχώς. Η σεζόν εφέτος, για τους άλλους τρεις, έδειχνε ιδιαίτερα ευνοϊκή. Ο Ολυμπιακός δεν ήταν (και δεν είναι) αυτός που ήτανε. Ο πήχης του συναγωνισμού έπεσε. Κανείς όμως από τους άλλους τρεις δεν φαίνεται ικανός και δυνατός να το εκμεταλλευθεί.
Με το μεγαλύτερο ερωτηματικό να ακούει στο όνομα ΠΑΟΚ. Κατανοείς τις αντικειμενικές αδυναμίες, που είναι μάλιστα ιδιαίτερα σοβαρές. Ο Ιβάν Σαββίδης δεν ζει στη Θεσσαλονίκη. Κακά τα ψέματα, οι ομάδες δεν είναι εύκολο να διοικηθούν εξ αποστάσεως. Το ότι ο Βλάνταν Ιβιτς τίναξε στον αέρα τα αποδυτήρια, είναι μια απόδειξη ότι δεν είχε δοκιμαστεί σε τόσο σκληρές και δύσκολες συνθήκες πρωταθλητισμού. Ποιες είναι οι πιθανότητες πλέον να βγάλει ο Ιβιτς τη σεζόν; Συμβαίνει, είπαμε, στο ποδόσφαιρο. Και μία, και δύο, και τρεις φορές. Στον ΠΑΟΚ, αν συμβεί τελικά, θα είναι η πέμπτη τα τελευταία χρόνια. Μετά τους Δώνη, Στέφενς, Αναστασιάδη και Τούντορ. Πέντε στα πέντε είναι πολύ. Αν αρχίσουμε να μετράμε, ο κατάλογος είναι μακρύς.
Κέντρο διερχομένων
Στον ΠΑΟΚ των τελευταίων ετών απέτυχαν Ζαγοράκης, Βρύζας, Γ.Χ. Γεωργιάδης. Απέτυχαν ο Τσιστιακόφ, ο Αγγελίδης, ο Αρνεσεν, ενώ ο Λούμπος Μίχελ είναι επί ξύλου κρεμάμενος. Ο ΠΑΟΚ δείχνει την εικόνα κέντρου διερχομένων. Ολα αυτά τα χρόνια, κόσμος πάει κι έρχεται: στελέχη, προπονητές, ποδοσφαιριστές. Ολοι πληρωμένοι και καλοπληρωμένοι. Αποτέλεσμα μηδέν. Ακόμα και στην τύχη να είχαν γίνει οι επιλογές από τους αρμόδιους, ακόμα και με κλειστά τα μάτια να τους είχαν διαλέξει, έστω και σε έναν θα είχαν πέσει μέσα. Ο αγωνιστικός απολογισμός της τετραετίας είναι μια δεύτερη θέση κι ένας τελικός Κυπέλλου στο 1-4 από τον Παναθηναϊκό. Το πρόβλημα του ΠΑΟΚ δεν είναι ούτε ο Τζαβέλλας ούτε ο Ιβιτς…
Καμπανάκι στον Μπέντο
Τα πρωτοσέλιδα των οπαδικών αθλητικών εφημερίδων δείχνουν (κάθε φορά) κατά πού πάει το πράγμα. Ποια είναι η γραμμή. Το ότι μπήκε στο κάδρο (και) ο Πάουλο Μπέντο για τη λευκή ισοπαλία με την Κέρκυρα κάθε άλλο μπορεί να είναι παρά τυχαίο (δεύτερη συνεχόμενη, στο Γ. Καραϊσκάκης, μετά το 1-1 με τη Γιουνγκ Μπόις για το Γιουρόπα). Και δεν ήταν μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και η κακή εικόνα των «ερυθρολεύκων». Ο Ολυμπιακός μπορεί να είναι στην κορυφή της βαθμολογίας με διαφορά ασφαλείας, μπορεί να έχει το «τρία στα τρία» στα ντέρμπι, η δυσαρέσκεια όμως σχετικά με τις επιλογές του Πορτογάλου τεχνικού είναι πλέον εμφανής. Στην εμμονή του, δηλαδή, να αγνοεί συστηματικά συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές, όπως ο Τσόρι, ο Μαρίν και ο Ρομάο. Ενα ζήτημα είναι η απόδοση της ομάδας κι απέναντι μάλιστα σε αντιπάλους όχι ιδιαίτερα υψηλής δυναμικότητας, κι άλλο ένα η αξιοποίηση του έμψυχου υλικού. Με μοναδική επιλογή στην παραγωγή παιχνιδιού τον Κώστα Φορτούνη, ο Ολυμπιακός γίνεται προβλέψιμος και εύκολα αντιμετωπίσιμος. Δεν λέει κανείς ότι υπάρχει θέμα προπονητή. Η συνεχής παρουσία όμως του Γιάννη Βρέντζου αυτήν την εβδομάδα στου Ρέντη δείχνει τη δυσφορία από πλευράς του Βαγγέλη Μαρινάκη;
• ΧΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Με δεδομένο ότι οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές της Σούπερ Λίγκας πληρώνονται με ψίχουλα, βρίσκουν τρόπους για επιβίωση. Σε παιχνίδια που έτσι κι αλλιώς θα χάσουν, χάνουν από ημίχρονο.