Σε μείζον θέμα πολιτικής σύγκρουσης, με ιδιαίτερα μάλιστα συμβολικό χαρακτήρα, εξελίσσεται η αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Παιδείας να επιλέγονται οι σημαιοφόροι και παραστάτες στις παρελάσεις, όχι με βάση τις επιδόσεις τους στα μαθήματα (οι καλύτεροι στην βαθμολογία), αλλά με… κλήρωση.
Το σχετικό ΦΕΚ μάλιστα πέρασε μεσάνυχτα από τη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία και έχει εξοργίσει την αντιπολίτευση.
Η μετατροπή της διαδικασίας επιλογής σε… λοταρία, με αποτέλεσμα η σημαία να πηγαίνει απλά στον πιο τυχερό, εκλαμβάνεται ως μία ακόμη έκφραση της ιδεολογικής προσέγγισης που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα αυτά και ιδιαίτερα ως μία ακόμη τορπίλη στην αριστεία και τη λογική της επιβράβευσης των καλύτερων.
«Η κλήρωση διενεργείται παρουσία του συνόλου των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας ή του νόμιμου αναπληρωτή του και συντάσσεται σχετικό πρακτικό Συλλόγου Διδασκόντων» αναφέρει η σχετική απόφαση.
Σημειωτέον ότι μέχρι τώρα σημαιοφόροι ορίζονταν δύο μαθητές της ΣΤ’ τάξης, o ένας για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και o άλλος από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους και επιλέγονταν αυτοί που κατά το προηγούμενο σχολικό έτος είχαν συγκεντρώσει το μεγαλύτερο γενικό μέσο όρο βαθμολογίας, υπολογιζομένου και του κλασματικού του μέρους. Στις περιπτώσεις απόλυτης ισοβαθμίας και μόνον τότε γινόταν κλήρωση μεταξύ των συγκεκριμένων μαθητών με την καλύτερη βαθμολογία. Η ίδια διαδικασία ακολουθούνταν και για τους δέκα παραστάτες της ΣΤ τάξης, (πέντε για το χρονικό διάστημα μέχρι 31 Ιανουαρίου και πέντε από 1η Φεβρουαρίου μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους).
Το χορό των αντιδράσεων τον έσυρε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υποτάσσει την Παιδεία στις ιδεολογικές εμμονές της ισοπέδωσης των πάντων προς τα κάτω και προωθεί την λογική της ήσσονος προσπάθειας.
«Σημαιοφόροι με κλήρωση: Έτσι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την επιβράβευση της προσπάθειας. Εξίσωση προς τα κάτω, παντού. #Παιδεία», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο πρόεδρος της ΝΔ.
Η τομεάρχης της ΝΔ Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι «για άλλη μια φορά, αποθεώνεται η λογική της ήσσονος προσπάθειας».
Αλλά και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, σημείωσε σαρκαστικά ότι «στους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ίπταται το πνεύμα Καρανίκα: η αριστεία είναι χολέρα».
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικής εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Αντρέας Λοβέρδος κατηγόρησε τους κυβερνώντες ότι είναι «έξαλλοι εχθροί της αριστείας».
Σημειωτέον ότι στην απόφαση του υπουργείου αντιτάχθηκε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Καμμένος υποστηρίζοντας τη θέση «Σημαιοφόροι με κλήρωση = Aφανισμός των Aρίστων!».
Παρά τη θύελλα των αντιδράσεων το υπουργείο Παιδείας έδειξε άκαμπτο και πιστό στις θέσεις του.
Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου χαρακτήρισε «αναχρονισμό» την επιλογή των σημαιοφόρων ανάμεσα στους καλύτερους μαθητές όπως συνέβαινε τα τελευταία 19 χρόνια, όσα, δηλαδή, ίσχυε το προηγούμενο Προεδρικό Διάταγμα. Και κατηγόρησε με τη σειρά του τη ΝΔ ότι «δεν είναι σε θέση να σκεφτεί τρόπους που να τιμούν ουσιαστικά και τη σημαία αλλά και το σύνολο των μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών των δημοτικών σχολείων».
Για να δικαιολογήσει την επιλογή του, το υπουργείο εξέδωσε και δεύτερη ανακοίνωση, με την οποία επιτίθεται και κατά γονέων υποστηρίζοντας ότι υπάρχει «μικρός αλλά υπαρκτός» γονέων που «διαγκωνίζονται μεταξύ τους και πιέζουν τους εκπαιδευτικούς να δώσουν βαθμούς για να γίνει το παιδί τους σημαιοφόρος» ενώ κατηγορεί τη ΝΔ ότι ευθυγραμμίζεται με την Χρυσή Αυγή.
Απαντώντας στα περί υποβάθμισης της αριστείας υποστηρίζει ότι «οι επιδόσεις των μαθητών βαθμολογούνται, η αριστεία έχει πολλούς τρόπους να καταγραφεί».
Ανταπαντώντας η ΝΔ χαρακτηρίζει τον κ. Γαβρόγλου «γραφικό εκφραστή μιας ακραίας μειοψηφικής έκφρασης» και τον κατηγορεί ότι δεν αντιλαμβάνεται πως η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού καταδικάζει την απόφαση του.
Πηγή: Protothema.gr