Το deal Τσίπρα-Ζάεφ δεν είναι η αρχή του τέλους, αλλά το τέλος της αρχής, σύμφωνα με τους αρθρογράφους του ιστότοπου
Η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ελλάδας και των Σκοπίων
δεν είναι «η αρχή τους τέλους» αλλά απλά «το τέλος της αρχής», υπό την έννοια ότι βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και μπορεί να αλλάξει σημαντικά, ή ακόμα και να ναυαγήσει, επισημαίνει σε σημερινό άρθρο του το Politico.
Οι αρθρογράφοι του ιστότοπου, Andrew Gray, Jacopo Barigazzi και David M. Herszenhorn, οι οποίοι συνυπογράφουν το δημοσίευμα, θεωρούν επισφαλές το μέλλον της συμφωνίας. Κι αυτό γίνεται κάτι παραπάνω από εμφανές στη διατύπωση του κειμένου τους, καθώς αναφέρονται επανειλημμένα στην ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία».
Αυτό φυσικά αποδεικνύει ότι, το «Severna Makedonija» ακόμα κι αν κάποτε αξασφαλιστεί στα χαρτιά, πολύ δύσκολα θα αντικαταστήσει το όνομα που χρησιμοποιούν εσφαλμένα τόσα διεθνή ΜΜΕ.
Η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ που φιλοδοξεί «να βάλει τέλος σε μια διαμάχη δεκαετιών για το όνομα της χώρας των Βαλκανίων, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τις Βρυξέλλες, την Ουάσινγκτον και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», τονίζουν οι αρθρογράφοι. Ωστόσο, όπως εξηγούν, «παραμένουν ακόμα αρκετά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν μέχρι η Μακεδονία (sic) ή η Βόρεια Μακεδονία, όπως θα μετονομαστεί με βάση τη συμφωνία, να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Τα εμπόδια αυτά περιλαμβάνουν τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Σκόπια, συνεχίζει το άρθρο, αναφέροντας συγκεκριμένα τις χθεσινές δηλώσεις του «Μακεδόνα (sic) προέδρου Ιβανόφ, που αρνήθηκε να υπογράψει», τη στάση της ΝΔ αλλά και τις διαφωνίες του κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.
«Όμως και οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι διχασμένοι ως προς το εάν πρέπει να δώσουν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες ένταξης της Μακεδονίας (sic) και της Αλβανίας στη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του μήνα» τονίζει το Politico.
Όπως εξηγούν οι αρθρογράφοι του, υπάρχουν δύο στρατόπεδα στη συζήτηση για την διεύρυνση της ΕΕ. Από τη μία πλευρά, η Γαλλία, η Ολλανδία και άλλες χώρες υποστηρίζουν ότι το μπλοκ πρέπει να εστιάσει στην αναδιοργάνωσή του, μετά το Brexit, προτού αρχίσει να αναλογίζεται την ένταξη νέων μελών. Οι ίδιες χώρες επίσης ανησυχούν ότι, προσκαλώντας στην ΕΕ χώρες των Βαλκανίων με ιστορικό μακροχρόνιων πολέμων και βαθιά εδραιωμένα προβλήματα διαφθοράς, θα ενισχύσουν τους λαϊκιστές αντιπάλους τους στο Ευρωκοινοβούλιο στις εκλογές της επόμενης χρονιάς.
Σύμφωνα με έγγραφα που εξασφάλισε το Politico, το συγκεκριμένο στρατόπεδο χωρών θα εισηγηθεί στη σύνοδο της 28-29 Ιουνίου να αναβληθεί η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών στο δεύτερο μισό της επόμενης χρονιάς.
Από την άλλη μεριά, το στρατόπεδο υπέρ της διεύρυνσης είναι αρκετά ισχυρό, αφού περιλαμβάνει κορυφαίους αξιωματούχους της Κομισιόν, υψηλόβαθμους Γερμανούς πολιτικούς και κυβερνήσεις της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Αυτές οι δυνάμεις τάσσονται υπέρ της ένταξης, αφού πιστεύουν ότι περιλαμβάνοντας τις βαλκανικές χώρες στη σφαίρα επιρροής τους, καταπολεμούν την αυξανόμενη επιροή «αντίπαλων δυνάμεων» (όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Μέση Ανατολή) στη «νότια αυλή» της Ευρώπης.
Ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χέικο Μάας, ένας από τους υπέρμαχους της επίσπευσης της ενταξιακής διαδικασίας έκανε λόγο πρόσφατα για «μοιραίες συνέπειες» σε περίπτωση καθυστέρησης. «Εδώ και πολύ καιρό, άλλες δυνάμεις – Ρωσία, Κίνα, χώρες της Μέσης Ανατολής, κράτη με εντελώς διαφορετική αντίληψη για την τάξη και τη σταθερότητα σε σχέση με αυτήν που έχουμε εμείς οι Ευρωπαίοι, έχουν προσπαθήσει να καλύψουν το κενό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μαας.
Όπως εξηγούν οι αρθρογράφοι, το καλύτερο που θα μπορούσαν να ελπίζουν «Μακεδονία» (sic) και Αλβανία αυτή τη στιγμή είναι να αποφασιστεί στην επικείμενη Σύνοδο η έναρξη των προετοιμασιών για τις ενταξιακές συζητήσεις». Ωστόσο και οι δύο χώρες, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα πρέπει να κάνουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις προκειμένου τελικά να τους επιτραπεί να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Διπλωμάτες, πάντως δήλωσαν στο Politico ότι η Ελλάδα επιθυμεί να δει την πΓΔΜ να εφαρμόζει τη συμφωνία προτού δώσει την έγκρισή της για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι πολλά θα εξαρτηθούν τόσο από την επικείμενη συνάντηση της Καγκελαρίου Μέρκελ με τον Πρόεδρο Μακρόν αλλά και από τη στάση του Αυστριακού Καγκελάριου, Σεμπάστιαν Κουρτς.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Κουρτς στηρίζει με ενθουσιασμό την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, απαιτώντας παράλληλα την επίσημη αναστολή των ενταξιακών συζητήσεων με την Τουρκία. Όπως υπογραμμίζεται στο άρθρο, η αυστριακή κυβέρνηση είναι πιθανό να αποφασίσει να μπλοκάρει ολόκληρο των πακέτο της διεύρυνσης στην περίπτωση που δεν πάρει αυτό που επιδιώκει.