Το άρθρο του Politico ξεκινά με τη διαπίστωση ότι «στη χώρα που φημίζεται για την επινόηση της δημοκρατίας, υπάρχει μια αίσθηση ότι η [δημοκρατία] ξεφτίζει» και θίγει εκτενώς το θέμα της κωλυσιεργίας και ολιγωρίας της ελληνικής δικαιοσύνης, αναφερόμενο σε συγκαλύψεις, ατελέσφορες έρευνες και μία γενικότερη «ατμόσφαιρα ασυλίας» με αφορμή τα Τέμπη, το ναυάγιο της Πύλου και τις υποκλοπές.
Στη συνέχεια γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση «μιας σειράς σκανδάλων» που «αν και όλα είναι πολύ διαφορετικά» όπως σημειώνει το μέσο, «προσθέτουν την αίσθηση ότι η δικαιοσύνη καταρρέει – και ότι αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία δεν θέλουν να τη διορθώσουν. Ή χειρότερα, είναι ένοχοι».
Γράφει το Politico: «Η Ελλάδα έχει βιώσει μια σειρά από σκάνδαλα που, παρότι είναι διαφορετικά, ενισχύουν το αίσθημα πως η Δικαιοσύνη καταρρέει και πως εκείνοι που είναι στην εξουσία δεν θέλουν να τη διορθώσουν. Ακόμη χειρότερα, είναι υπαίτιοι αυτής της κατάστασης».
Ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, που μίλησε στο ευρωπαϊκό μέσο ενημέρωσης, λέει ότι «υπάρχει μια αίσθηση συστηματικής και συντονισμένης προσπάθειας για την υποβάθμιση ορισμένων περιστατικών» και τονίζει ότι αυτό γεννά «υποψίες για απόπειρα συγκάλυψης» και αμέλεια που «θα μπορούσε να περιλαμβάνει και την πολιτική ηγεσία».
«Τρεις τεράστιες υποθέσεις έχουν δοκιμάσει την πίστη της χώρας στις δικαστικές της δομές τα τελευταία χρόνια. Δύο από αυτές σχετίζονται με καταστροφές: Το δυστύχημα στα Τέμπη που σκότωσε 57 άτομα και το ναυάγιο της Πύλου στα ανοικτά των ακτών της Πελοποννήσου το περασμένο καλοκαίρι που άφησε εκατοντάδες μετανάστες από την Ασία και την Αφρική πνιγούν. Η τρίτη υπόθεση, αφορά στην υπόθεση των υποκλοπών, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Την περασμένη εβδομάδα, ένας εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου απάλλαξε τους πολιτικούς, την αστυνομία και τις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας από αδικήματα.
Από μόνα τους αυτά μπορεί να δείχνουν ως μεμονωμένα περιστατικά που κάθε κυβέρνηση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει, όπως ο χειρισμός της δημιουργεί ανησυχητικά ερωτήματα.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκπρόσωποι των θυμάτων και ανεξάρτητοι ερευνητές μιλούν για συγκαλύψεις και καταγγέλλουν ότι κρίσιμες μαρτυρίες έχουν αποκλειστεί, νομικά έγγραφα έχουν αγνοηθεί και τα θύματα έχουν τεθεί στο περιθώριο. Οι κοινοβουλευτικές έρευνες το μόνο που έχουν καταφέρει είναι να θολώσουν τα νερά».
«Με την ψευδαίσθηση της λειτουργικής δημοκρατίας, με κοινοβουλευτικές επιτροπές που δεν μπορούν να κάνουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους, αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει μερικές φορές είναι άμεση πολιτική εμπλοκή και η εξουδετέρωση ανεξάρτητων παρατηρητών» σημειώνει ο Βασίλης Παναγιωτόπουλος, μέλος των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι Έλληνες νιώθουν ότι τα δημόσια πρότυπα έχουν διαβρωθεί και συνεπώς οι λεκτικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους από υψηλόβαθμους πολιτικούς έχουν γίνει καθημερινότητα, οι ανεξάρτητες αρχές υπονομεύονται, έχουν υπάρξει σοβαρές καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, η αστυνομική βία αυξάνεται και η κοινωνία των πολιτών και ο πλουραλισμός των ΜΜΕ απειλούνται.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Eteron για τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης μόλις το 29% δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τη Δικαιοσύνη.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνέντευξή του στο Politico, υπερασπίστηκε την κυβέρνησή του σημειώνοντας «πάντα πίστευα ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στο ελληνικό σύστημα Δικαιοσύνης».
Μαρινάκης για Politico: Καμία σχέση με την πραγματικότητα όσα γράφονται
«Δικαίωμα του κάθε δημοσιογράφου να κάνει την δική του έρευνα. Όταν όμως αυτά που γράφονται δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα πρέπει να λέγονται» ήταν η απάντηση του Παύλου Μαρινάκης στο δημοσίευμα του Poltico κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Η αλήθεια είναι 180 μοίρες αντίθετη με την πραγματικότητα. Σκοπός του ρεπορτάζ είναι να συκοφαντήσει τη χώρα στο εξωτερικό» είπε και συνέχισε:
«Η Ελλάδα έχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Στο ζήτημα των Τεμπών η δικαιοσύνη διεξάγει μια από τις πιο κρίσιμες έρευνες με γρήγορους ρυθμούς. Το να στοχοποιούμε τους άνδρες και τις γυναίκες του λιμενικού είναι προσβλητικό για την δουλειά που κάνουν και ρισκάρουν την ζωή τους».
newsit.gr