Αναταράξεις στην τουριστική αγορά της Κρήτης και της Βόρειας Ελλάδας -βασικοί προορισμοί Ρώσων και Ουκρανών στη χώρα μας – προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Οι εχθροπραξίες πάγωσαν τις κρατήσεις από τις δύο χώρες ενώ λόγω του ασταθούς κλίματος που έχει δημιουργηθεί μουδιασμένη παραμένει και η κίνηση και από τις χώρες του Βίσεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία). Παράπλευρες απώλειες δημιουργούνται και από την απότομη αύξηση του ενεργειακού κόστους αλλά και της ακρίβειας, δύο δεδομένα που θα κρίνουν εν πολλοίς και το κομμάτι του οδικού τουρισμού στο οποίο στηρίζεται, κυρίως, η Βόρεια Ελλάδα με την κίνηση των κρατήσεων προς το παρόν να είναι αναιμική.
Το υψηλό, όμως, ενεργειακό κόστος και η αύξηση των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες ψαλιδίζουν και τα περιθώρια κέρδους των ξενοδόχων οι οποίοι είχαν συμφωνήσει συγκεκριμένες τιμές λαμβάνοντας υπόψιν αλλά δεδομένα τα οποία πλέον έχουν ανατραπεί λόγω του πολέμου. Την ίδια ώρα στο τραπέζι έχουν πέσει αιτήματα για επανδιαπραγμάτευση όσων τουριστικών συμβολαίων παραμένουν ενεργά με τους ξενοδόχους να αντιστέκονται προς το παρόν.
Χάνει 500.000 Ρώσους και Ουκρανούς τουρίστες η Κρήτη
Συνολικά, το 2019 την Ελλάδα επισκέφθηκαν 600.000 Ρώσοι τουρίστες που άφησαν στη χώρα 433 εκ. ευρώ. Φέτος υπήρχε αισιοδοξία για αύξηση των επισκεπτών από τη Ρωσία με τις προγραμματισμένες πτήσεις να φτάνουν τα 24 δρομολόγια την εβδομάδα από τη Μόσχα προς την Αθήνα και 31 δρομολόγια από τη Μόσχα προς το Ηράκλειο Κρήτης, το οποίο μαζί με τη Χαλκιδική αποτελούν τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς για τους Ρώσους ταξιδιώτες. Το κλείσιμο, όμως, των ευρωπαϊκών αεροδρομίων για τα ρωσικά αεροσκάφη ανατρέπει τους ελληνικούς σχεδιασμούς και επιτείνει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω των εχθροπραξιών.
«Υπολογίζαμε ότι θα είχαμε φέτος μια χρονιά αντίστοιχη του 2019 ή και λίγο καλύτερη στην Κρήτη. Τώρα επανεκτιμούμε την κατάσταση και αναμένεται να έχουμε μια μικρή πτώση 10% σε σχέση με τους αρχικούς σχεδιασμούς μας. Είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να βρεθούν άλλοι λαοί και να αναπληρώσουμε το κενό» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης
Όπως εξηγεί ο ίδιος, ο κόσμος που ήταν να ρθει φέτος στο νησί από Ρωσία και Ουκρανία υπολογίζονταν σε 500.000, αισθητά ενισχυμένος σε σχέση με πέρσι. Ενδεικτικό είναι ότι το 2021 από την Ουκρανία παραθέρισαν στο νησί 85.000 τουρίστες και φέτος υπολογίζονταν να αγγίξουν τους 120.000. «Αυτοι οι τουρίστες πλέον χάθηκαν». Εκτός όμως από τις ακυρώσεις κρατήσεων στο τραπέζι έχει πέσει και ο επαναπροσδιορισμός όσων συμβολαίων παραμένουν σε ισχύ για την φετινή τουριστική σεζόν. «Είναι, όμως, πολύ δύσκολο αυτό το πράγμα να προχωρήσει γιατί έχουν δοθεί οι τιμές εδώ και καιρό. Δεν μπορούμε να τις αλλάξουμε. Τα κόστη λειτουργίας είναι τεράστια δεδομένου ότι μόνο η ενέργεια έχει αυξηθεί κατά 70% το τελευταίο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη θα είναι ψαλιδισμένα τουλάχιστον κατά 10%».
Καθυστερεί το άνοιγμα των ξενοδοχείων και των προσλήψεων των εργαζομένων
Ανησυχία,όμως, προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και στους ξενοδοχοϋπαλλήλους του νησιού μετά από μια δύσκολη διετή περίοδο που πέρασε ο κλάδος λόγω της πανδημίας. «Ίσως τραβηχτούν πιο αργά οι προσλήψεις των εργαζομένων. Πιστεύουμε ότι θα εργαστούν όλοι οι εργαζόμενοι. Φοβόμαστε, όμως, ότι κάποια ξενοδοχεία θα ανοίξουν αργότερα. Θα ανοίξουν στα μέσα Μαΐου αλλά οι προσλήψεις όλων των εργαζομένων δεν θα γίνουν άμεσα. Τέλος Μαΐου, αρχές Ιουνίου θα έχουμε τις περισσότερες προσλήψεις. Αυτό που φοβόμαστε είναι να μην επηρεάσει ο πόλεμος και άλλες γειτονικές αγορές όπως είναι η Πολωνία, η Ρουμανία από όπου τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια άνοδος σε ότι αφορά τις αφίξεις» δήλωσε στο ethnos.gr o πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης.
Χάθηκε το 10% των φετινών αφίξεων στην Πιερία
Ζημιές μετρά και η Πιερία, ακόμη ένας αγαπημένος προορισμός Ρώσων και Ουκρανών τουριστών. Συνολικότερα οι τουρίστες από τις δύο πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης και σε μικρότερο βαθμό από την Μολδαβία αποτελούσαν το 10% των αφίξεων της περιοχής. «Αυτό το 10% που υπολογίζεται σε 40.000 αφίξεις χάνεται. Έχουμε ακυρώσεις και γενικότερα όλο το σύστημα πηγαίνει προς τα πίσω. Υπάρχει μια επιβράδυνση, ένα πάγωμα σε αυτές τις αγορές όπως υπάρχει και ένα πάγωμα και από τις χώρες του Βίσεγκραντ αλλά και από την κεντρική Ευρώπη. Και είναι δύσκολο να αναπληρωθεί αυτό το κένο στη φάση που βρισκόμαστε» ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Πιερίας, Ηρακλής Τσιτλακίδης.
Παράπλευρες απώλειες στη Θάσο-Στο ναδίρ οι προκρατήσεις
Παράπλευρες απώλειες από τον πόλεμο στη Ουκρανία μετρά και η Θάσος καθώς αν και το αποτύπωμα Ρώσων και Ουκρανών τουριστών είναι μόλις 5% στο νησί, εξαιτίας του κλίματος αστάθειας που δημιουργεί ο πόλεμος έχουν παγώσει οι κρατήσεις από όμορες αγορές με τις οποίες δουλεύει η περιοχή. «Το 2019 η πληρότητα των προκρατήσεων αυτή την περίοδο για το καλοκαίρι άγγιζε το 70%-80% και φέτος κινούνται στο 20%-30%. Όσο υπάρχει αναβλητικότητα, τόσο θα πιέζονται και οι τιμές. Θα πάμε όπως και πέρσι που ήταν της τελευταίας στιγμής οι κρατήσεις. Και μην ξεχνάτε όσο πουλάς last minute, πουλάς φτηνά στο τέλος» δήλωσε στο ethnos.gr o πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου, Πάρις Παρασχούδης.
Ενεργειακό κόστος και ακρίβεια φρενάρουν και τον οδικό τουρισμό
Εκατό με εκατόν είκοσι χιλιάδες Ρώσοι και Ουκρανοί αναμένονταν φέτος στη Χαλκιδική σύμφωνα με τον ταμία της Ένωσης Ξενοδόχων του νομού, Γιάννη Λασπά, ποντάροντας φέτος η περιοχή στην επανεμφάνιση των Ρώσων και στην αύξηση των Ουκρανών τουριστών κατά 20% (50.000 επισκέφτηκαν πέρσι την περιοχή). «Αυτοί χάθηκαν. Και τα νούμερα αυτά θα μπορούσαν να καλυφθούν αν υπήρχε κανονικότητα. Το ζήτημα, επίσης, είναι ότι το ενεργειακό κόστος δεν καλύπτεται, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει κανονικότητα από τις άλλες αγορές και αυτό δεν επηρεάζει μόνο εμάς, αλλά όλη την Ευρώπη» .
Μέτρα στήριξης του τουριστικού κλάδου ζητούν ξενοδόχοι
Σύμφωνα με τον κ. Λασπά εκτός από τους Ρώσους και τους Ουκρανούς, η ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος θα αποτρέψει και άλλους να κάνουν διακοπές. «Όταν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στις όμορες χώρες με την Ουκρανία όπως είναι η Ρουμανία και η Πολωνία που συνήθως έρχονται οδικώς για διακοπές στη Χαλκιδική είναι λογικό αρκετοί να το ξανασκεφτούν και να μην έρθουν». Με αυτά τα δεδομένα, όπως είπε ο ταμίας της Ένωσης Ξενοδόχων, θα χρειαστεί και η στήριξη της Πολιτείας στους επιχειρηματίες του τουρισμού δίνοντας την δυνατότητα παράτασης δανείων και υποχρεώσεων προς το δημόσιο για να μπορέσει να βγει η χρονιά και να υπάρξει εξισορρόπηση της ζημιάς που δημιουργείται.
ethnos.gr