Πωλητές σε καταστήματα, σερβιτόρους σε καφέ και εστιατόρια και υπαλλήλους γενικών καθηκόντων αναζητούν οι Έλληνες εργοδότες σήμερα.

Στις προτιμήσεις τους ακολουθούν οι βοηθοί παρασκευής τροφίμων, οι υπάλληλοι πληροφόρησης πελατών και οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού και μαθηματικού κλάδου (βοηθοί λογιστών).

Τα επαγγέλματα με τον μεγαλύτερο δυναμισμό στην ελληνική επικράτεια (με βάση την απόλυτη και ποσοστιαία αύξηση των θέσεων εργασίας την περίοδο 2013 – 2017) είναι κυρίως επαγγέλματα χωρίς ιδιαίτερα τυπικά προσόντα, παρά μόνο με κάποιας μορφής πρακτική εξειδίκευση και κυρίως οριζόντιες κοινωνικές δεξιότητες.

Στην ετήσια έκθεση του Μηχανισμού Διάγνωσης των Αναγκών Εργασίας για το 2018, που χαρτογραφεί συνολικά την απασχόληση σε όλη την χώρα, η εστίαση είναι ο κλάδος που ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους για τον δυναμισμό της, ξεπερνώντας ακόμη και τον κλάδο των ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων που ακολουθούν στην δεύτερη και στην τρίτη θέση. Ακολουθούν οι καλλιέργειες, το λιανικό εμπόριο τροφίμων, καθώς οι αθλητικές δραστηριότητες, κλάδος με μικρό αριθμό απασχολούμενων (16.024) αλλά μεγάλη ποσοστιαία αύξηση την περίοδο 2013-2017 (122,8%). Εξάλλου υπάρχουν επαγγέλματα όπως οι τεχνικοί λειτουργιών και υποστήριξης χρηστών τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας, ή οι προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών που έχουν λαμπρές προοπτικές, λόγω της ραγδαίας διείσδυσης της τεχνολογίας στην καθημερινότητα.

Στην έκθεση αναφέρεται πως το 1/4 των εργαζόμενων είναι συγκεντρωμένο σε μόνο τρία επαγγέλματα: πωλητές σε καταστήματα, απασχολούμενοι στις καλλιέργειες κηπευτικών και φυτειών και υπάλληλοι γενικών καθηκόντων.

Αντίστοιχα το 1/4 της απασχόλησης συγκεντρώνεται στους κλάδους των καλλιεργειών, στην κρατική διοίκηση, στο λιανικό εμπόριο και στην παροχή υπηρεσιών. Αυτά είναι και τα πολυπληθέστερα επαγγέλματα.

Οι νέες προσλήψεις

Οι υπάλληλοι γραφείου, οι απασχολούμενοι στην παροχή προσωπικών υπηρεσιών, οι πωλητές και ασκούντες συναφή επαγγέλματα είναι οι τρεις κατηγορίες με τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας για τα έτη 2014 έως 2017.

Αντίστοιχα, οι δραστηριότητες της εστίασης διαθέτουν τις περισσότερες νέες θέσεις εργασίας.

-Advertisement-
=Advertisement=

Το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων, δηλαδή οι νέες θέσεις εργασίας, εμφανίζεται θετικό, από το 2014 μέχρι σήμερα, με αυξητική τάση. Οι μήνες με τις περισσότερες προσλήψεις είναι ο Μάιος και ο Ιούνιος, ενώ ο μήνας με τις περισσότερες απολύσεις – αποχωρήσεις είναι ο Οκτώβριος, λόγω της ολοκλήρωσης της τουριστικής σεζόν.

Το 2017 δημιουργήθηκαν 143.545 νέες θέσεις εργασίας μισθωτών ιδιωτικού δικαίου, κατά 7.285 περισσότερες από το 2016.

Αυξητική πορεία παρουσιάζει από το πρώτο τρίμηνο του 2015 και μετά ο αριθμός των απασχολούμενων με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, ενώ οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης διπλασιάστηκαν από το 2001 έως το 2017.

Οι άνεργοι

Οι περισσότεροι εκ των ανέργων σήμερα, εργάζονταν ως λοιποί υπάλληλοι γραφείου και πωλητές σε καταστήματα. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανέργων (69,9%) είναι χαμηλών και μεσαίων δεξιοτήτων, ηλικίας 35-49 ετών (39,19%), ενώ 6 στους 10 άνεργους είναι γυναίκες.

Το 82,18% των εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ στις 31/12/2017 αναζητά ενεργά εργασία.

Σε ότι αφορά τέλος την επιχειρηματική δραστηριότητα, οι εγγραφές επιχειρήσεων στο σύνολο της χώρας παρουσιάζουν μείωση από το 2014 έως το 2015, ενώ το 2016 σημειώνεται σημαντική αύξηση. Οι ατομικές επιχειρήσεις υποκαθιστούνται από τις Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) ως απόρροια κυρίως του φορολογικού και ασφαλιστικού καθεστώτος.

«Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τις δυναμικές που αναπτύσσονται στην αγορά εργασίας, ώστε τα προγράμματα που εκπονούμε να είναι περισσότερο στοχευμένα και να έχουν μεγαλύτερη απορροφητικότητα, για να έχουμε και μεγαλύτερο αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα στη μείωση της ανεργίας», επεσήμανε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, στην εκδήλωση για την παρουσίαση της έκθεσης.

πηγή insider