Το ελληνικό ελαιόλαδο και οι ελληνικές βρώσιμες ελιές δεν θα επιβαρυνθούν με πρόσθετους δασμούς από τις ΗΠΑ, γεγονός που, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, συμβάλλει στην απρόσκοπτη εξαγωγή των δύο αυτών κορυφαίων αγροτικών προϊόντων στη μεγάλη αμερικανική αγορά αλλά και στην απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος έναντι αντίστοιχων προϊόντων.
Το υπουργείο αναφέρεται εκτενώς στις «επίμονες και στοχευμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης», προκειμένου να μειωθούν οι οικονομικές επιπτώσεις στα ελληνικά προϊόντα από την επικείμενη επιβολή δασμολογικών αντιποίνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αξίας 7,5 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε η Αμερικανική κυβέρνηση.
Ειδικότερα, σημειώνεται ότι «η προσπάθεια για την περιφρούρηση των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων ξεκίνησε στις 31 Ιουλίου, όταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, έθεσε το ζήτημα των δασμών στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ενώ ακολούθησε στις 5 Σεπτεμβρίου η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, όπου επίσης τέθηκε μετ’ επιτάσεως το συγκεκριμένο θέμα. Οι θεσμικές επαφές, τόσο του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, όσο και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, απέδωσαν καρπούς και έτσι τα δύο συγκεκριμένα ελληνικά προϊόντα (τα οποία αποτελούν το 54,15% των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ με βάση στοιχεία του 2018) θα συνεχίζουν να εξάγονται χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας».
«Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να εξαιρεθεί το σύνολο των ελληνικών προϊόντων από την επιβολή επιπρόσθετων εμπορικών κυρώσεων.Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση και συγκεκριμένες δράσεις να προστατεύει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και να υποστηρίζει στην πράξη τις εξαγωγικές προσπάθειες των παραγωγών και εταιρειών που αποτελούν και βασικό άξονα οικονομικής ανάπτυξης της πατρίδας μας», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Σε δεινή θέση οι παραγωγοί βιομηχανικού ροδάκινου και οι κονσερβοποιοί
Σύμφωνα με τα έως τώρα ανεπίσημα στοιχεία από τους πρώτους υπολογισμούς των εξαγωγικών φορέων της χώρας, στους τομείς που σχεδιάζουν να επιβάλουν δασμούς οι ΗΠΑ και αφορούν και την Ελλάδα αντιστοιχούν 92 κωδικοί προϊόντων, με τους πρόσθετους δασμούς να είναι 25%. Με βάση, πάντως, τα στοιχεία εξαγωγών για το 2018, οι οποίες σημειωτέον έφτασαν το 1,37 δισ. ευρώ, τα προϊόντα που εκτιμάται ότι θα πληγούν είναι πολύ λιγότερα.
Σε δεινή θέση αναμένεται να βρεθούν σύμφωνα με την «Καθημερινή» οι παραγωγοί βιομηχανικού ροδάκινου και οι κονσερβοποιοί, καθώς οι εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου στις ΗΠΑ, στις οποίες επιβάλλεται ήδη δασμός 18%, μπορεί να φτάνουν ορισμένες χρονιές ακόμη και τα 50 εκατ. δολ.
Το 2018 οι εξαγωγές της κατηγορίας «Καρποί και φρούτα, παρασκευασμένα ή διατηρημένα» προς τις ΗΠΑ ήταν αξίας περίπου 32 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως επισήμανε σε ανακοίνωσή της η Ενωση Κονσερβοποιών Ελλάδας, οι κομπόστες που εξάγονται στις ΗΠΑ παράγονται με ειδικές προδιαγραφές και έτσι δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες διάθεσής τους. Επιπλέον, η εξέλιξη αυτή ήρθε αμέσως μετά το τέλος της φετινής παραγωγικής περιόδου, φέρνοντας σε πολύ δύσκολη θέση τις βιομηχανίες κομπόστας που έχουν στις αποθήκες τους μεγάλα αποθέματα προϊόντων για την Αμερική.
Αλλα προϊόντα που θα πληγούν εάν οι ΗΠΑ υλοποιήσουν τις απειλές τους είναι τα τυριά, με την αξία των συγκεκριμένων εξαγωγών να φτάνει το 2018 τα 29,11 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά ειδικά τη φέτα στις ΗΠΑ πραγματοποιείται περίπου το 2% των συνολικών εξαγωγών του δημοφιλούς ελληνικού τυριού. Στη «μαύρη λίστα» περιλαμβάνεται και το γιαούρτι, όμως η Ελλάδα πραγματοποιεί ελάχιστες εξαγωγές στις ΗΠΑ.
Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή