Εικόνες ντροπής σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας, στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη – Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς πέρα από την έλλειψη οποιασδήποτε πρόνοιας, το ζήτημα που ανακύπτει είναι σοβαρό για την ούτως η άλλως ευάλωτη υγεία ασθενών
Σε μείζον θέμα για τη δημόσια υγεία αλλά και την ασφάλεια εξελίσσεται η «διαμονή» αστέγων σε ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας, στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη.
Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), στο μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα της Θεσσαλονίκης συρρέουν σε καθημερινή βάση άστεγοι αναζητώντας στους χώρους του το σπίτι που δεν έχουν.
Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις, τα «υπάρχοντά» τους, όπως στρώματα, κουβέρτες και λοιπά αντικείμενα, τα αφήνουν στο νοσοκομείο, σε συγκεκριμένα σημεία, «οριοθετώντας» έτσι και τον χώρο του ο καθένας.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς πέρα από την έλλειψη οποιασδήποτε πρόνοιας για αυτούς τους ανθρώπους από την πολιτεία, το ζήτημα που ανακύπτει είναι σοβαρό για την ούτως η άλλως ευάλωτη υγεία ασθενών και εργαζομένων και επίσης για την ασφάλεια όλων όλοι βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο.
Οι εικόνες που κοιινοποιεί η Ομοσπονδία είναι αποκαλυπτικές.
«Τις ακαθαρσίες τους (κόπρανα, ούρα, αποφάγια) τα συναντάς παντού στους διαδρόμους ειδικά στα υπόγεια του Νοσοκομείου, όπου στεγάζονται και υπηρεσίες. Τα στρώματα και οι κουβέρτες παραμένουν εκεί όλη την ημέρα για να τα βρουν παλι το βράδυ. Τα νοσοκομεία όμως δεν είναι χώροι τα οποία μπορούν με όλο το ρουχισμό να φιλοξενούν αστέγους, οι οποίοι αφοδεύουν, ουρούν, τρώνε στους διαδρόμους των κλινικών» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, προςθέτοντας με νόημα «και μετα οι υπεύθυνοι αναρωτιούνται γιατί καταγράφονται 1627 θάνατοι κατ’ έτος εξαιτίας νοσοκομειακών λοιμώξεων».
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του θέματος από τη διοίκηση του νοσοκομείου, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως παρότι έχει αναδειχθεί από την Ομοσπονδία και εχει ζητηθεί η λήψη μέτρων, η διοίκηση δεν έχει αναλάβει καμία δράση. «Φαίνεται ότι των επικεφαλής δεν ιδρώνει το αυτί» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννάκος, και προτείνει στη διοίκηση του νοσοκομείου «αν θέλει να στεγάσει τους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους, να αναζητήσει προνοιακή Μονάδα στη Θεσσαλονίκη, εκτός νοσοκομείου».