Με μια μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στο τραγούδι που «άνθισε» στα μαύρα χρόνια της δικτατορίας και έδωσε δύναμη, κουράγιο, διέξοδο σε όσους στέναζαν και πάλευαν, αλλά και γενικότερα το πολιτικό κοινωνικό τραγούδι που συντρόφευσε και συντροφεύει τους αγώνες που έδωσαν και δίνουν ο λαός μας, αλλά και η νεολαία τίμησε η ΤΕ Φθιώτιδας τα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου. Στην εκδήλωση μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας. Παραβρέθηκαν ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ, ο Κ. Μπάτσικας, μέλος της γραμματείας της ΚΕ, ο Κ. Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Π. Πολίτης, μέλος της ΚΕ. Επίσης ο Π. Παπαϊώαννου, νεοεκλεγείς δήμαρχος Λαμίας.
Το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από την Ανδριάνα Μπαφούτσου, γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ.
Στη συναυλία συμμετείχε η πλέον εμβληματικη φωνή του ελληνικού τραγουδιού, η μεγάλη Μαρία Φαραντούρη την οποία είχε την ευκαιρία να ακούσει το κοινό που κατέκλυσε το χώρο στην πανελλήνια έκθεση Λαμίας να ερμηνεύει τραγούδια τα οποία έχει σημαδέψει με την ερμηνεία της… Στο πλευρό της και άλλοι άξιοι τραγουδιστές, οι οποίοι ένωναν με ένα μοναδικό τρόπο το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του ελληνικού τραγουδιού: ο Διονύσης Τσακνής, η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Βασίλης Σκουλάς, ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, η Έλενα Καρτελιά σε ενορχήστρωση Γιάννη Παπαζαχαριάκη, ερμήνευσαν τραγούδια των μεγάλων δημιουργών του ελληνικού τραγουδιού όπως του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Λοϊζου, του Μικρούτσικου και άλλων σκορπώντας συγκίνηση, ανάταση και δύναμη για τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας.
Η συναυλία ξεκίνησε με μερικά από τα πιο όμορφα ορχηστρικά κομμάτια του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη, του Μίκη των “μεγάλων μεγεθών”…
Πρώτος ανέβηκε στη σκηνή ο σπουδαίος Βασίλης Σκουλάς, ο οποίος ερμήνευσε μοναδικά το ριζίτικο, «Πότε θα κάνει ξαστεριά», ένα τραγούδι το οποίο συνδέθηκε, ίσως όσο κανένα άλλο, με την τριήμερη κατάληψη του Πολυτεχνείου, καθως το τραγουδούσαν εκείνες τις μέρες του Νοεμβρη, οι ελεύθεροι πολιορκημένοι φοιτητές ανάμεσα στα συνθήματα για «ψωμί, παιδεία, ελευθερία».
Και σειρά πήρε ο Διονύσης Τσακνής ο οποίος ερμήνευσε το Ανεμολόγιο του Θάνου Μικρούτσικου, αλλά και την Πρώτη Μαΐου του Μάνου Λοΐζου. Η Ρίτα Αντωνοπούλου έγινε μια φωνή με τον κόσμο ερμηνεύοντας τον Μικρόκοσμο, αλλά και τον Φασισμό. Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης ερμήνευσε τη Μέρα Μαγιού αλλά και την Μπαλάντα του κυρ Μέντιου.
Και ακολούθησε η Μαρία Φαραντούρη η οποία ερμήνευσε μερικά από τα τραγούδια – σύμβολα στον αγώνα του λαού ενάντια στη δικτατορία. Τραγούδια που έγραψε ο Μίκης κάτω από τη μύτη των χωροφυλάκων την περίοδο του εγκλεισμού του και έφτασαν με χιλιες δυο προφυλαξεις στο εξωτερικό και τα έκανε γνωστά η ορχήστρα του, τραγούδια που παρουσιάστηκαν πρωτη φορά στο εξωτερικό συμβάλλοντας να γίνει γνωστό το ελληνικόν ζήτημα και ηχογραφήθηκαν στην Ελλάδα αργότερα, την περίοδο της μεταπολιτευσης. Ήταν 18 Νοέμβρη, Το γελαστό παιδί, Ο ταμενος… Την Μαρία Φαραντούρη συνόδευε και η Έλενα Καρτελιά.
Πριν την έναρξη της συναυλίας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είχε εγκάρδιες συναντήσεις με φίλους και γνωστούς όπως βεβαίως και με τους συντελεστές της συναυλίας. Στο πλαίσιο αυτών ο Πρόεδρος του Ομίλου Λογοτεχνών, Κ. Τσαλαφούτας πρόσφερε βιβλία στον Δ. Κουτσούμπα.
πηγη-902.gr