Πληθαίνουν οι εργένηδες στην Ελλάδα – Γιατί λένε «όχι» στον γάμο

Lamianow.gr
By Lamianow.gr 8 Comments
1 Min Read

«Ελεύθερα πουλιά» -τουλάχιστον στα χαρτιά- θα παραμείνουν ολοένα περισσότεροι άνδρες και γυναίκες στην Ελλάδα, που εγκαταλείπουν με σταθερό ρυθμό το μοντέλο της παραδοσιακής οικογένειας και άλλες καταχωρισμένες μορφές συμβίωσης, όπως τα σύμφωνα. Οι λόγοι της μειούμενης ανάγκης για επισημοποίηση μιας σχέσης μέσω του γάμου ή άλλης θεσμικά αναγνωρισμένης ένωσης εντοπίζονται στις κοινωνικοοικονομικές αλλαγές, όπως η μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην ανώτατη εκπαίδευση και την αγορά εργασίας, και στη μεγαλύτερη έμφαση στην ατομικότητα.

-Advertisement-

Στα παραπάνω κατέληξε έρευνα για τη γαμηλιότητα το διάστημα 1991-2021, από τον αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Βασίλειο Σ. Γαβαλά. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Genealogy.

Νέος αιώνας, νέες αντιλήψεις

Η αλλαγή στις τάσεις διαφαίνεται στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η αντίληψη του γάμου ως στόχου ζωής αρχίζει να εξασθενεί, με αργό ρυθμό στην αρχή και ταχύτερα μετά την οικονομική κρίση του 2008. Η αβεβαιότητα, η ανεργία και το υψηλό κόστος ζωής οδηγούν σε αναβολές κάθε σκέψης για ένα ανεξάρτητο νοικοκυριό.

- Advertisement -
-Advertisement-

Ωστόσο, παρατηρεί η μελέτη, ακόμα και όταν η οικονομία ανέκαμψε, τα ποσοστά γάμων δεν επέστρεψαν στα προηγούμενα επίπεδα, υποδηλώνοντας μια βαθύτερη κοινωνική αλλαγή. Ο γάμος έπαυε σταδιακά να θεωρείται ως η μόνη κοινωνικά αποδεκτή μορφή συμβίωσης για ένα ζευγάρι.

ygeiamou.gr

-Advertisement-
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
8 Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *