Πλειστηριασμοί: Αλήθειες και ψέματα για την α’ κατοικία – Γιατί κινδυνεύουν οι εγγυητές

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Πλειστηριασμοί γίνονταν και πριν την απόφαση του Αρείου Πάγου: 4.401 τον Δεκέμβριο του 2022 και 2.001 το β’ δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου του 2023 – «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σαφής νόμος προστασίας της πρώτης κατοικίας»

-Advertisement-

ΗΟλομέλεια του Αρείου Πάγου τάχτηκε υπέρ των funds με πλειοψηφία 56-9. Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι οι διαχειριστές των funds που εδρεύουν στην Ελλάδα, μπορούν να ενεργούν ακόμη και πλειστηριασμούς με τη δική τους επωνυμία και όχι ως πληρεξούσιοι σε ακίνητα τα οποία έχουν αποκτήσει με εξαγορά. Μετά τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας, αναμένονται χιλιάδες πλειστηριασμοί «κόκκινων» οφειλετών. Η απόφαση του Αρείου Πάγου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, ωστόσο οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων υποστηρίζουν πως μόλις 2 στα 10 ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους θα βγουν σε πλειστηριασμό. Στο μεταξύ, ο δικηγόρος Γιώργος Νικολακόπουλος έκανε την «ακτινογραφία» των πλειστηριασμών στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στον μεγάλο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν και οι εγγυητές ατόμων των οποίων τα δάνεια «κοκκίνησαν». 

Σύμφωνα με το OPEN, στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών το 2016 υπήρχαν 110 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια και το 2021 τα «κόκκινα» δάνεια μειώθηκαν σε 18 δισ. ευρώ αφού πουλήθηκαν σε funds. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα funds το 2022 διαχειρίζονταν 87 δισ. «κόκκινων» δανείων. Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι πλειστηριασμοί γίνονταν και πριν την απόφαση του Αρείου Πάγου: 4.401 τον Δεκέμβριο του 2022 και 2.001 το β’ δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου του 2023.

Τι αλλάζει με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τα funds 

«Και πριν γίνονταν πλειστηριασμοί και τώρα γίνονται. Το κομβικό σημείο της αλλαγής είναι ότι είχαμε τη δικαστική απόφαση 822 που έλεγε ότι κακώς τα funds επισπεύδουν πλειστηριασμούς γιατί δεν έχουν αυτό το δικαίωμα. Ετσι, κάποιοι πλειστηριασμοί ανεστάλησαν. Πρόκειται για πλειστηριασμούς που ο δικηγόρος του δανειολήπτη είχε κάνει αίτημα αναστολής. Τώρα ήρθε η ολομέλεια του Αρείου Πάγου και λέει “κακώς ανεστάλησαν κάποιοι από τους πλειστηριασμούς που είχαν επισπευθεί” με το αιτιολογικό ότι δεν είχαν δικαίωμα τα funds να κάνουν πλειστηριασμούς και πρέπει αυτοί να συνεχιστούν. Και πριν την απόφαση του Αρείου Πάγου τα funds έκαναν επισπεύσεις πλειστηριασμών» είπε ο δικηγόρος Γιώργος Νικολακόπουλος.

- Advertisement -

Πλειστηριασμοί: Οι δύο νόμοι

«Υπάρχουν δύο νόμοι. Κατά τη νομική μου άποψη ο Αρειος Πάγος εσφαλμένα συνδύασε να δίνει το δικαίωμα στα funds να κάνουν πλειστηριασμούς βάσει του νόμου του 2015. Ο νόμος του 2003 ήταν αναπτυξιακός, δηλαδή έδινε τη δυνατότητα αφορολόγητα να κάνουν τιτλοποιήσεις για να δίνουν το πακέτο των τιτλοποιήσεων οι τράπεζες για να έχουν ρευστότητα. Με απλά λόγια πουλούσαν δάνεια. Αλλά εκεί δεν έδινε το δικαίωμα για πλειστηριασμούς» είπε ο κ. Νικολακόπουλος και διευκρίνισε πως ο νόμος του 2015 που προβλέπει πλειστηριασμούς προβλέπει και φορολόγηση «και προϋποθέτει ότι θα υπάρχει πρόταση στο δανειολήπτη πριν τη μεταβίβαση για συμβιβαστική λύση». Σύμφωνα με τον δικηγόρο, με την απόφαση του Αρείου Πάγου δίνεται η δυνατότητα για πλειστηριασμούς και σε δάνεια που είχαν παρθεί με το νόμο του 2003 και «αφού έχουν δικαίωμα να κάνουν πλειστηριασμούς, τα funds χρησιμοποιούν τον νόμο του 2015 που προβλέπει φορολόγηση».

«Τα funds χρησιμοποιούν τραπεζικά επιτόκια, ανατοκισμούς και άλλες χρεώσεις που έχουν οι τράπεζες με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η συμβιβαστική επίλυση και πρέπει να υπάρξει νομοθετική λύση. Επίσης η νομοθετική εξουσία εφόσον λέμε ότι το σωστό είναι η συμβιβαστική λύση, γιατί δεν υπάρχει ένα πρόστιμο στο fund ή στην τράπεζα που δεν προσέρχεται εξωδικαστικά και μποϋκοτάρει τη διαδικασία;», σημείωσε.

Προστατεύεται η πρώτη κατοικία; 

Πριν την απόφαση του Αρείου Πάγου γίνονταν πλειστηριασμοί α’ κατοικίας. «Κατά μέσο όρο ήταν 1.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί την εβδομάδα. Και πριν γίνονταν πρώτης κατοικίας και θα γίνονται αλλά πιστεύω ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη σπουδή από τα funds γιατί νιώθουν πιο δυνατά και απελευθερωμένα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σαφής νόμος προστασίας της πρώτης κατοικίας. Υπάρχουν τρεις δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει ο δανειολήπτης για να σωθεί: 

  1. Να προσπαθήσει για συμβιβαστική επίλυση με το fund 
  2. Αν δεν προχωρήσει η συμβιβαστική λύση να κάνει δικαστικά ανακοπές στην κατάσχεση και όσο υπάρχει η δικαστική διένεξη να προσπαθεί για συμβιβαστική λύση 
  3. Να μπει στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και να πιέσει»

«Ως δικηγορικός σύλλογος έχουμε κάνει και καταγγελίες για την επικοινωνία με τα funds. Για να επιτείνω την αδικία γιατί πάντα προστατεύουμε τους καλόπιστους δανειολήπτες, πολλοί από αυτούς χάνουν το σπίτι για μικρό χρεωστικό υπόλοιπο. Δηλαδή έχουν πληρώσει 20 από τα 25 χρόνια και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι γιατί είναι ανεξέλεγκτα τα funds», είπε ο κ. Νικολακόπουλος. 

Πλειστηριασμοί: Η απάντηση των funds και οι εγγυητές 

Σύμφωνα με το OPEN, τα funds υποστηρίζουν ότι έχουν 600.000 ακίνητα ως εξασφάλιση σε προβληματικά δάνεια που διαχειρίζονται. Εξ αυτών, τα 300.000 είναι οικιστικά και τα 300.000 επαγγελματικά και σε πλειστηριασμό υποστηρίζουν πως θα βγάλουν 2 στα 10. Σύμφωνα με τον κ. Νικολακόπουλο υπολογίζεται πως το 1/3 από τα 600.000 είναι πρώτη κατοικία και «επειδή το ποσό από τον πλειστηριασμού που θα πάρουν θα είναι χαμηλό, μετά θα πάνε στους εγγυητές. Και στα επαγγελματικά υπάρχουν εγγυητές και στην Ελλάδα, συνήθως η δανειοδότηση ήταν οικογενειακή υπόθεση».

reader.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *