Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση για τη φορολόγηση του κρασιού, αλλά και οι αγροτικές αντιδράσεις της κινητοποίησης της 18ης Νοεμβρίου, η κυβέρνηση εξασφάλισε τη συναίνεση των δανειστών προκειμένου να μη ληφθούν άλλα φορολογικά μέτρα εντός του 2015.
Αυτό σημαίνει ότι ο διπλασιασμός του φόρου των αγροτών, η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των ενοικίων και η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς δεν θα περιληφθούν, σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, στη νέα λίστα των προαπαιτούμενων για το 1 δις ευρώ.
Κι αυτό παρά το γεγονός ότι είναι συμφωνημένα μνημονιακά μέτρα που περιέχονται στις δεσμεύσεις του Οκτωβρίου.
Η Αθήνα θα πρέπει να οριστικοποιήσει τη λίστα με τα νέα προαπαιτούμενα που συνδέονται με δόση 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να συζητηθεί με το κουαρτέτο των θεσμών που αναμένεται να επιστρέψει στην ελληνική πρωτεύουσα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.
Αναφορικά με τη φορολογία, το πακέτο περιλαμβάνει αυξήσεις στους συντελεστές φορολογίας για τους αγρότες με ταυτόχρονη αύξηση της προκαταβολής φόρου καθώς και στους φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια.
Επίσης θα υπάρξουν αλλαγές στις κλίμακες των φυσικών προσώπων με ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση φοροαπαλλαγών και αλλαγές στα τεκμήρια. Στόχος να μεταφερθεί το βάρος στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα και να υπάρξουν ελαφρύνσεις στα χαμηλά. Στο πλαίσιο αυτό το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους αναμένεται να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα συνδυαστεί με τη χρήση του πλαστικού χρήματος.
Επιπρόσθετα θα ολοκληρωθεί το νέο περιουσιολόγιο, προωθείται ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη κρυφών καταθέσεων στο εξωτερικό και την Ελλάδα με ισχυρά κίνητρα και θα αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας της Γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων με πλήρη αυτονόμησή της από πολιτικές παρεμβάσεις.