Πίσω κάνουν οι ξένοι επενδυτές λόγω Σένγκεν και προσφυγικού – Ποιοι τομείς πλήττονται

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
3 Min Read
Eντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί -παρά το αρχικό ενδιαφέρον – για το project ανάπτυξης δικτύου υδατοδρομίων
Το προσφυγικό αλλά και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν αποτελεί το νέο σκόπελο για την ελληνική οικονομία, αλλά και τον ανασταλτικό παράγοντα για τους ξένους επενδυτές που είχαν αρχίσει εκ νέου να κάνουν την εμφάνιση τους στην χώρα μας.
Οι κλάδοι που έχουν πλήττονται από τις τελευταίες εξελίξεις είναι αυτοί που σχετίζονται με το τουριστικό κομμάτι (υδατοδρόμια και ξενοδοχεία), όπου το ενδιαφέρον των υποψήφιων επενδυτών ήταν αρκετά μεγάλο και έχει αρχίσει να υποχωρεί αισθητά το τελευταίο διάστημα.
Ειδικότερα, έντονος είναι ο προβληματισμός που επικρατεί -παρά το αρχικό ενδιαφέρον – για το project ανάπτυξης δικτύου υδατοδρομίων από την Hellenic Seaplanes.
Αν και το προηγούμενο διάστημα είχαν πυκνώσει οι επαφές της Hellenic Seaplanes με αμερικανικά, καναδικά και κινεζικά funds που επιθυμούν να μπουν στα projects εντούτοις φαίνεται στην παρούσα φάση να κάνουν πίσω λόγω των ραγδαίων εξελίξεων στο προσφυγικό αλλά και στο γεγονός ότι δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Σένγκεν.
Και αυτό γιατί σε περίπτωση που η Ελλάδα βρεθεί εκτός Σένγκεν, εκτός από την πρόσθετη δυσκολία στις μεταφορές προς τα νησιά, την ενδεχόμενη αύξηση της γραφειοκρατίας και των ελέγχων σε τελωνεία και αεροδρόμια, δυστυχώς θα καταργηθεί το πλεονέκτημα που έχει η Ελλάδα, σε σχέση με την Τουρκία ή την Αίγυπτο: το αίσθημα της ασφάλειας.
Ως εκ τούτου στην παρούσα φάση τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια ηρούν στάση αναμονής, προκειμένου να δουν τις εξελίξεις.
Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός της Hellenic Seaplanes αφορά στη λειτουργία 112 υδατοδρομίων στη χώρα μας.
Η ίδια στασιμότητα και ο προβληματισμός επικρατεί στον ξενοδοχειακό τομέα, όπου υποψήφιοι αγοραστές κρατούν στάση αναμονής προκειμένου να δουν τι μέλλει γενέσθαι τόσο με το προσφυγικό όσο και με την Σένγκεν.
Σύμφωνα με τη χθεσινή μελέτη της PriceWaterhouseCoopers για τις επιδόσεις των εγχώριων ξενοδοχειακών μονάδων, προκύπτει ότι η κατακερματισμένη δομή του τουριστικού κλάδου, το μικρό μέγεθος των ξενοδοχειακών μονάδων μαζί με την μέτρια σχετική ανταγωνιστικότητα και τα περιορισμένα οικονομικά μεγέθη δεν διευκολύνουν τις συναλλαγές μεγάλης κλίμακας.
Στην τρέχουσα περίοδο υπάρχουν τουλάχιστον 225 ξενοδοχεία σε προσφορά με ζητούμενες τιμές σημαντικά υψηλότερες της εκτιμώμενης αξίας τους. Ωστόσο πολύ λίγες συναλλαγές έχουν ολοκληρωθεί πρόσφατα και μόνο μία σημαντικού μεγέθους.
Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *