Ποιο είναι το σχέδιο δράσης μακράς πνοής μεταξύ Ελλάδας και Ιράν

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
5 Min Read

Σειρά συμφωνιών σε οικονομικό και εμπορικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών.

Σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης μακράς πνοής που θα τροφοδοτήσει την πολύπλευρη ανάπτυξη των ελληνοϊρανικών σχέσεων, αναμένεται να καταλήξουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών.

-Advertisement-

Με βάση αυτή την εκτίμηση κυβερνητικών πηγών, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η ελληνική αντιπροσωπεία θα υπογράψουν σειρά συμφωνιών στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ενώ ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με όλη σχεδόν την πολιτική και θρησκευτική ιεραρχία του Ιράν.

Παράλληλα, οι περίπου 60 Έλληνες επιχειρηματίες, που βρίσκονται στην Τεχεράνη για επαφές με παράγοντες της ιρανικής οικονομίας, συμπληρώνουν μέσω των δράσεων της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, την επιδίωξη της Ελλάδας να αξιοποιήσει στο έπακρο το νέο σκηνικό που δημιουργείται με την επιστροφή του Ιράν στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό προσκήνιο.

Η άρση των κυρώσεων θα δημιουργήσει νέα δεδομένα και για τον λόγο αυτό, πέρα από τις συμφωνίες, η Ελλάδα και το Ιράν θα δημιουργήσουν ένα μόνιμο μηχανισμό διαβουλεύσεων, σημείωσε η ίδια κυβερνητική πηγή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Αθήνα «βλέπει» νέες γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή και η Τεχεράνη είναι χώρα-«κλειδί».

Στον τομέα της ενέργειας, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το κλίμα για συνεργασία είναι ιδιαίτερα θετικό, ενώ η ελληνική πλευρά σημειώνει ότι η αύξηση του διαθέσιμου ιρανικού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, με βάση την ήδη υψηλή προσφορά, προβλέπεται να οδηγήσει την τιμή του σε περαιτέρω πτώση, πράγμα που θα ευνοήσει και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας.

Το Ιράν, εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση, θέλει μια αξιόπιστη πρόσβαση στη Μεσόγειο, αλλά και στα Βαλκάνια, και η Ελλάδα είναι μια σταθερή και φερέγγυα χώρα, τονίζουν άλλες κυβερνητικές πηγές, που εκτιμούν ότι ο τουρισμός των Ιρανών προς τη χώρα μας και η καλύτερη γνωριμία των δύο λαών θα ενισχύσει τις προοπτικές μιας πολυεπίπεδης συνεργασίας.

Πέραν των άλλων η Τεχεράνη θέλει μια συμφωνία για την αποφυγή διπλής φορολογίας, αλλά και να αυξήσει τις εξαγωγές της προς την Ελλάδα, δεδομένου ότι μέχρι τώρα οι εμπορικές συναλλαγές είναι πολύ περιορισμένες.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, συνοδευόμενος από την κυβερνητική αντιπροσωπεία, το τεχνολογικό πάρκο της Τεχεράνης, την ιρανική silicon valey.

Υποδεχόμενος τον κ. Τσίπρα ο διευθυντής του πάρκου τον προσφώνησε ως τον πιο ανεξάρτητο ηγέτη της ΕΕ, κάτι που σχολίασε με ικανοποίηση ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο της «γέφυρας» ανάμεσα στην Ευρώπη και το Ιράν για την ανάπτυξη των οικονομικών, εμπορικών, ενεργειακών, τεχνολογικών σχέσεων.

Στο τεχνολογικό πάρκο έγινε παρουσίαση της προσπάθειας που κάνει η χώρα, σε συνθήκες διεθνούς περιορισμού και αποκλεισμού, στον τομέα της προηγμένης και υψηλής τεχνολογίας, τη νανοτεχνολογία.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί την Δευτέρα και τον α’ Ιρανό αντιπρόεδρο Ε. Jahangiri

Οι συμφωνίες που θα υπογραφούν είναι:
1. Μνημόνιο για πολιτικές διαβουλεύσεις
Εντονότερος διάλογος σε διμερή και διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος. (Μέσω της Ελλάδας το Ιράν προσεγγίζει έτσι περισσότερο και την ΕΕ)

-Advertisement-
=Advertisement=

2. Συμφωνία για την απαλλαγή θεωρήσεων στα διπλωματικά διαβατήρια.

3. Οδικός χάρτης για την βελτίωση της διμερούς συνεργασίας.
Εντατικοποίηση διμερών επαφών για την συνεργασίασε όλους τους τομείς.

Γενικότερη πληροφόρηση
Τομείς συνεργασίας:

α. Εμπόριο:
Μεγάλες δυνατότητες για αύξηση του όγκου των διμερών επαφών.
Τομείς ελληνικού ενδιαφέροντος: τυποποιημένα τρόφιμα, φαρμακευτικά προΪόντα, ιατρικός εξοπλισμός, καλυντικά, αγροτικός εξοπλισμός, δομικά υλικά και εξοπλισμός κατασκευών, χημικά προΪοντα, λογισμικό, ανάπτυξη λιανεμπορικών αλυσσίδων, αλυσσίδες εστίασης.

β. Υπηρεσίες:
Κατασκευαστικός τομέας, θαλάσσιες μεταφορές (πετρέλαιο, πετροχημικά), διύληση ιρανικού πετρελαίου σε ελληνικά διυληστήρια, ιατρικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, τουριστικές ρόες απο Ιράν προς Ελλάδα, κτηματομεσιτικές υπηρεσίες (ενδιαφερον για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα) οδικές μεταφορές (διέλευση ελληνικών φορτηγών απο ιρανικό έδαφος)
γ. Γεωργικός τομέας:
Ιχθυοκαλλιέργειες, υδατοακαλλιέργειες.
δ. Ενέργεια:

Πετρέλαιο (προμήθεια, επεξεργασία και αποθήκευση στην Ελλάδα).

Φυσικό Αέριο: Μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου μεσω της Ελλάδας
Ανανεώσιμες πηγές – φωτοβολταΪκά.
ε. Υψηλή Τεχνολογία:

Περιβαλλοντική διαχείριση, διαχείριση υδάτινων πόρων
στ. Τομείς ιρανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος (στο Ιράν υπάρχει συσσώρευση διαθέσιμων κεφαλαίων, που αναζητούν επενδυτικές διεξόδους):

Κτηματομεσιτικός τομέας, Τουρισμός, Φαρμακοβιομηχανίες
ζ. Πολιτισμός:

Μορφωτικές συμφωνίες, πολιτιστικές ανταλλαγές.
η. Αμοιβαία υποστήριξη υποψηφιοτήτων και ενίσχυση συνεργασίας σε διμερείς οργανισμούς

 

πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *