Ποιοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη ακόμα και στα 50 έτη

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Εξαίρεση από το νόμο που αυξάνει έως και 17 έτη τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης παίρνουν οκτώ πολυπληθείς κατηγορίες ασφαλισμένων, είτε ασφαλίστηκαν πριν είτε μετά το 1993.

Τις δυσμενείς αλλαγές αποφεύγουν περίπου 200.000 ασφαλισμένοι καθώς γλιτώνουν από την αύξηση των ορίων ηλικίας και διατηρούν το δικαίωμα να αποχωρήσουν ακόμη και από το 50ό έτος (όπως οι μητέρες ή οι πατέρες στο Δημόσιο με ανάπηρο τέκνο) ή από το 55ο έτος (γυναίκες στα βαρέα), όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Αν όμως δεν έχουν τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν με τις ευνοϊκές διατάξεις, τότε αυτομάτως χάνουν την εξαίρεση που τους δίνει ο νέος νόμος και θα συνταξιοδοτούν όπως και χιλιάδες άλλοι ασφαλισμένοι σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Στη λίστα των ασφαλισμένων που εξαιρούνται από την αύξηση των ορίων ηλικίας,περιλαμβάνονται 8 κατηγορίες που είναι ο εξής:

- Advertisement -

1. Ασφαλισμένοι στα βαρέα με καθεστώς ΙΚΑ. Εξαιρούνται από την αύξηση των ορίων ηλικίας τόσο οι πριν όσο και μετά το 1993 ασφαλισμένοι, άνδρες και γυναίκες. Μπορούν να βγουν στη σύνταξη από τα 55.

2. Ασφαλισμένοι στα βαρέα και υπερβαρέα ΔΕΗ. Εξαιρούνται από τα νέα ηλικιακά όρια και οι πριν και οι μετά το 1993 ασφαλισμένοι. Μπορούν να αποχωρήσουν με σύνταξη από τα 53.

3. Ναυτικοί. Δεν αλλάζουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης ούτε ως προς την ηλικία ούτε ως προς τον υποχρεωτικό χρόνο θαλάσσιας υπηρεσίας. Μπορούν να συνταξιοδοτηθούν είτε από το 50ό έτος, εφόσον μαζί με το χρόνο συνθετικής ναυτικής υπηρεσίας φτάνουν στον αριθμό 70, έως το 2012, είτε από το 52ο έτος, εφόσον συμπληρώνεται μαζί με τη ναυτική τους υπηρεσία ο αριθμός 72 μετά το 2013. Για παράδειγμα, ναυτικός που είναι σήμερα 55 ετών μπορεί να πάρει σύνταξη εφόσον έχει και 17 χρόνια ασφάλισης στο ΝΑΤ, ώστε να συμπληρώνει συνολικά τον αριθμό 72 με το άθροισμα ηλικίας και ναυτικής υπηρεσίας. Αν είναι 60 ετών, αρκούν 12 έτη ασφάλισης κ.ο.κ.

4. Εργαζόμενοι σε υπόγειες στοές και στην επιφάνεια λιγνιτωρυχείων. Προβλέπεται η συνταξιοδότησή τους από τα 53.

5. Εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ με ασφάλιση ΙΚΑ. Συνταξιοδοτούνται από τα 58, άνδρες και γυναίκες.

6. Εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά των ΟΤΑ με ασφάλιση Δημοσίου. Συνταξιοδοτούνται στα 58 οι άνδρες και στα 53 οι γυναίκες.

7. Μητέρες ή πατέρες στο Δημόσιο με παιδί άγαμο και ανίκανο για την άσκηση κάθε βιοποριστικού επαγγέλματος κατά ποσοστό 67% και άνω. Στην περίπτωση αυτή το σχετικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί μόνο από τον ένα γονέα κατόπιν συναίνεσης και του έτερου γονέα. H εξαίρεση ίσχυε και για τους δύο γονείς και μπορούσαν να αποχωρήσουν από τα 50 για τη φροντίδα του ανάπηρου τέκνου, εφόσον είχαν συμπληρώσει και 25 χρόνια. Με το νέο νόμο, διατηρείται η εξαίρεση, αλλά μόνο για τον ένα από τους δύο γονείς.

8. Μητέρες με ανάπηρο παιδί και ασφάλιση σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ ή στα πρώην ειδικά ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών. Διατηρούν το δικαίωμα εξόδου από την εργασία μόλις συμπληρώσουν 7.500 ημέρες ασφάλισης (25 έτη) χωρίς όριο ηλικίας. Το ίδιο δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί και από τους χήρους πατέρες με ανάπηρο τέκνο.

Πηγή: thetoc.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *