Ποιες οι πιθανές επιπτώσεις στο έμβρυο εξαιτίας διατροφικών ελλείψεων (πίνακας)

lamianow
By lamianow Add a Comment
2 Min Read

Η σωστή διατροφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι εξαιρετικά σημαντική, τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος. Οι γυναίκες που σκοπεύουν να μείνουν έγκυοι, εγκυμονούν ή θηλάζουν πρέπει να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες για βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

-Advertisement-

Επιπλέον, σύμφωνα με κλινικές έρευνες, η χορήγηση κατά την κύηση και τον θηλασμό ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, μπορεί να έχει ευνοϊκές επιδράσεις στην ανάπτυξη των νοητικών λειτουργιών του παιδιού ενώ η ικανή πρόσληψη αυτών μειώνει τη συχνότητα της επιλόχειας κατάθλιψης.

Οι διατροφικές ελλείψεις κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης, µπορεί να έχουν ανεπιθύµητες επιδράσεις πρωτίστως στη µητέρα αλλά και στο βρέφος.

Μερικές από τις σοβαρότερες επιδράσεις των ελλείψεων παρουσιάζονται περιληπτικά στον πίνακα που ακολουθεί.

- Advertisement -

pinakas

Η υιοθέτηση ορθών διατροφικών συνηθειών πρέπει να αρχίζει τουλάχιστον ένα χρόνο πριν η γυναίκα ξεκινήσει τις προσπάθειες να μείνει έγκυος.

Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που σχετίζονται με την γονιμότητα είναι οι Ε και C, το σελήνιο και ο ψευδάργυρος αντίστοιχα.

Όσον αφορά το φυλλικό οξύ, έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην ανάπτυξη του νωτιαίου μυελού του εμβρύου. Η λήψη φυλλικού οξέως πρέπει να ξεκινάει περίπου τρεις μήνες πριν την έναρξη προσπάθειας μίας εγκυμοσύνης. Αντιθέτως, η χορήγηση μεγάλων ποσοτήτων βιταμίνης Α πρέπει να αποφεύγεται πριν και κατά τη διάρκεια μίας εγκυμοσύνης.

Τέλος, κατά το θηλασμό οι απαιτήσεις της μητέρας σε θερμίδες και πρωτεΐνες είναι σχετικά υψηλές.

Οι μητέρες που θηλάζουν και υποσιτίζονται παράγουν ημερησίως μικρότερη ποσότητα γάλακτος. Επιπλέον, αν η πρόσληψή της μητέρας σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία είναι χαμηλή, είναι δυνατό να παρατηρηθεί ανεπάρκεια βιταμινών Α, Β1, Β6, C, D και Ε, βιοτίνης, φυλλικού οξέος και ιωδίου στο μωρό της.

Η κακή διατροφή της μητέρας είναι δυνατό να προκαλέσει μείωση της συγκέντρωσης σημαντικών πρωτεϊνών του μητρικού γάλακτος που προστατεύουν το μωρό από λοιμώξεις.

Πηγή: onmed.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *