Ποιες δουλειές έχουν μέλλον στην Αυστραλία;

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Εάν είστε υαλουργοί, πατωματζήδες, λογιστές, γιατροί, ψυχολόγοι, νοσοκόμες, κοινωνικοί λειτουργοί, φροντιστές ηλικιωμένων, οικοδόμοι, ηλεκτρολόγοι, αρχιτέκτονες και γεωργοί τότε δεν κινδυνεύετε να μείνετε χωρίς δουλειά, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας.

-Advertisement-

Κατά το οικονομικό έτος 2015-2016, η Αυστραλία χρειάστηκε να προσλάβει 190.000 περίπου εργάτες διαφόρων ειδικοτήτων, καλύπτοντας κενά σε ένα μεγάλο τμήμα της οικονομικής δραστηριότητας.

Όπως κάθε χρόνο, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα δημοσιεύσει τον κατάλογο με τις ειδικότητες που έχει ανάγκη η οικονομία της χώρας, για το επόμενο οικονομικό έτος και η οποία θα αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου, όπως διαβάζουμε στο Ν.Κόσμο Αυστραλίας.

Συνολικά, υποβλήθηκαν 115 εκθέσεις από βιομήχανους, συνδικαλιστικούς εκπροσώπους εργαζομένων, εμπορικών φορέων και επαγγελματικών οργανώσεων καθώς από άλλων ενδιαφερόμενων μερών, τις οποίες η κυβέρνηση ήδη επεξεργάζεται.

- Advertisement -

Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από τις συνδικαλιστικές ενώσεις που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους των παραπάνω ειδικοτήτων, η Αυστραλία σήμερα αντιμετωπίζει σημαντική έλλειψη εργατικών χεριών και η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται. Αυτό συμβαίνει γιατί όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν να φοιτήσουν σε πανεπιστήμια και ειδικότητες του τριτογενούς τομέα της οικονομίας, δηλαδή των υπηρεσιών. Έτσι, η κυβέρνηση αναγκάζεται να ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

– Σήμερα, στα αυστραλιανά πανεπιστήμια φοιτούν 39.000 ξένοι φοιτητές που έχουν εγγραφεί σε σχολές Λογιστικής και Οικονομικών. Η συνεισφορά τους στην οικονομία ανέρχεται στα $1,7 δισ. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί να εισάγει λογιστές από το εξωτερικό. Αναλυτές υπολογίζουν ότι κάθε χρόνο και για μια δεκαετία θα ανοίγονται 11.000 θέσεις εργασίας στον κλάδο των λογιστών.

Η χώρα δεν έχει ανάγκη από περισσότερους γενικούς παθολόγους (GPs) αφού ο αριθμός τους έχει διπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ συνεχίζει να αυξάνεται και ο αριθμός των αποφοίτων ιατρικών σχολών. Φέτος θα υπάρξει υπερπροσφορά εργασίας για αναισθησιολόγους και ισορροπία προσφοράς και ζήτησης στον τομέα τους αναμένεται να σημειωθεί το 2025.

Οι οδοντίατροι, από την άλλη πλευρά, αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα εύρεσης εργασίας -κυρίως σε θέσης πλήρους απασχόλησης- και το ίδιο συμβαίνει με τους οφθαλμίατρους.

Ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται σε τμήματα εκτάκτων ιατρικών περιστατικών είναι ικανοποιητικός, ενώ καλά είναι τα νέα για τους μαιευτήρες και τους γυναικολόγους, αφού η ζήτησή τους θα καλυφθεί πλήρως έως το 2025. Ωστόσο, έλλειψη στις ειδικότητες αυτές υπάρχει σε μη αστικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Εκεί που θα συνεχίσει να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα είναι στους νοσοκόμους και τους φροντιστές υγείας, αφού η γήρανση του πληθυσμού θα συνεχιστεί και κατά την επόμενη δεκαετία.

– Επιπλέον, προβληματική είναι η κατάσταση και με τους οικοδόμους, αφού η ζήτηση για την ειδικότητα αυτή θα κορυφωθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία και θα χρειαστεί να έρθουν επιπλέον εργατικά χέρια από το εξωτερικό. Μεγάλος αριθμός θεωρήσεων (visas) εργασίας που εκδίδονται κάθε χρόνο αφορά αυτήν την κατηγορία εργαζομένων.

Η ζήτηση υαλουργών είναι ιδιαίτερη αυξημένη και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρχιτέκτονες προτιμούν το γυαλί στις νέες τους κατασκευές. Η αγορά έχει, επίσης, μεγάλη έλλειψη εργατών τοποθέτησης δαπέδων. Θετικά είναι τα μηνύματα και για τους ηλεκτρολόγους, αφού δουλειές γι’ αυτούς θα ανοίγονται συνεχώς τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, ενώ και οι αρχιτέκτονες έχουν επίσης ζήτηση.

Στον εκπαιδευτικό τομέα, υπάρχει υπερπροσφορά δασκάλων για τα δημοτικά σχολεία, αλλά σημειώνονται σημαντικές ελλείψεις σε καθηγητές Μαθηματικών, Επιστημών και Τεχνολογίας στα γυμνάσια. Επίσης, λίγοι είναι οι ειδικευμένοι εκπαιδευτικοί για άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και οι καθηγητές ξένων γλωσσών. Το Υπουργείο Παιδείας θα καλύψει τα κενά αυτά με διδακτικό προσωπικό από το εξωτερικό.

Σταθερά ελαττώνονται οι εργαζόμενοι στον γεωργικό τομέα και ειδικά στη γαλακτοβιομηχανία.

– Τέλος, κατά την επόμενη οικονομική χρονιά, η Αυστραλία αναμένεται να φέρει μηχανολόγους μηχανικούς, αναλυτές οικονομικών στοιχείων και πληροφοριακών συστημάτων, ειδικούς στα πολυμέσα, δημιουργούς ιστοσελίδων και άτομα με ειδικότητες που έχουν άμεση σχέση με υπολογιστές και πληροφοριακά συστήματα.

* Για να δείτε τον πλήρη κατάλογο των ειδικοτήτων που έχει ανάγκη η χώρα, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://www.border.gov.au/Trav/Work/Work/Skills-assessment-and-assessing…

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *